Je vaš pes lahko zvezda?

Preverite, če je vaš štirinožni prijatelj primeren za pasjega igralca.

Že kimate z glavo? Za mnoge lastnike  pes ni le najboljši prijatelj, ampak čisto pravi družinski član. Pa vendar, ima res lahko prav vsak kuža igralsko kariero? Posebna trenerka pasjih igralcev Mia Zahariaš razkriva, da za to samo videz ali prijaznost psa ni dovolj.  Preberite, kako lahko preverite, ali se v vašem domu skriva zvezdniški potencial.

1. Da kar takoj razčistimo, ali lahko  vsak pes nastopa na primer v oglasih?

Žal ne. Ko je v scenariju oglasa predviden pes, ima naročnik, ki stopi v stik z mano, običajno že približno idejo, kakšnega psa želi. Jaz potem predlagam tiste, ki izpolnjujejo tri pogoje. Za naročnike je najpomembnejši videz. Vendar to ni dovolj, da  pes uspešno opravi svojo nalogo. Imeti mora stabilen značaj, da lahko v skrajno motečem okolju, kot je snemalni set, uspešno in neobremenjeno sodeluje. Predvsem pa mora imeti veliko znanja in želje po delu. Potem na podlagi mojih predlogov izberejo psa, ki jim najbolj ustreza.

 

Socializacija, vzgoja in šolanje so izjemno pomembni za vsakega psa, ne samo za pasje igralce. Za snemanja običajno uporabim pse, ki so zelo dobro šolani, še najraje pa pse, ki so opravili tečaj za pse igralce, kjer so se naučili osnovnih vedenj, ki jih mora obvladati vsak pes, ki nastopa pred kamero.

 

2. Ali moramo o tem, da bi bil pes igralec, razmišljati že pri izbiri našega ljubljenčka?

Želje naročnikov po izgledu psa so zelo raznolike, od čivave do doge, zelo pogosto pridejo v poštev tudi mešanci. Za bodočega lastnika bi bilo zato nesmiselno, da bi ob izbiri psa razmišljal o tem, ali bo ta nastopal pred kamero. Sama sem sicer svoje tri pse izbrala z mislijo, da bodo nastopali v oglasih, a predvsem zato, ker se s tem ukvarjam profesionalno.

 

Velja pravilo, da kamera “ne ljubi“ črnih psov.

 

3. Katere pasme psov so trenutno najbolj iskane?

V tem trenutku se pripravljam na pet projektov, v njih bodo nastopali: dva parson terierja, papillon, katalonska ovčarka, beagle, velik koder in novofundlandec. Kot vidite, pester izbor. Nikakor pa to ne pomeni, da bodo ti psi prav kmalu zopet pred kamero. Kot sem že rekla, vse je odvisno od idej naročnikov.

 

4. Kako poteka učenje trikov za nastop v oglasu?

Učenje trikov oziroma vseh vaj mora potekati postopno, po korakih, predvsem pa mora biti zabavno. Vedeti moramo, kaj motivira psa, in to uporabiti za nagrado. Pri učenju uporabljamo »kliker«, ki psu pove, da je nekaj naredil prav in da sledi nagrada.

 

Vodnik oziroma učitelj psa si mora zamisliti končno obliko vedenja in vmesne korake, ki vodijo do njega. Najprej psa naučimo prvega koraka, nato zvišamo zahteve in ga naučimo naslednjega ter tako naprej do končne oblike vedenja oziroma trika. Če je naš cilj, da pes to zna narediti doma, dodamo še povelje, trik utrdimo in kmalu ugotovimo, da ga pes zna. Če pa želimo, da bo pes to znal narediti tudi pred kamero, se pravo delo šele prične. S psom je potrebno opraviti ogromno ur dodatnega treninga. Pogosto pa običajni triki na snemanju niso dovolj, pes mora obvladati tudi veliko bolj kompleksna vedenja, ki zahtevajo veliko več dela.

 

5. Kako pomemben je pri pripravi psa lastnik?

Odvisno od posameznega psa in njegovega lastnika. Največkrat pri treniranju psa sodelujem z lastnikom, včasih pa delam tudi sama. Na zahtevnih snemanjih je potrebno, da dva vodnika vodita enega psa, na bolj enostavnih pa sem lahko sama s psom.

 

6. Kako vemo, da se pes ob tem zabava in poskrbimo, da mu ni vse skupaj odveč?

Predpogoj za uspešno snemanje je, da pes rad dela in se pri tem zabava. To mu mora predstavljati izziv, ki se ga z veseljem loti. Če na primer scenarij zahteva, da se mora pes pred kamero oblizniti, ga je v to nemogoče prisiliti. Ko pa je pes na primeren način naučen, da to rad in z veseljem naredi, ga ni težko pripraviti do tega, da to ponovi najmanj desetkrat, včasih tudi večkrat, seveda za primerno nagrado.

 

7. Kako lahko doma preverimo, ali bi naš pes bil primeren za nastopanje?

Hm, težko vprašanje. Kadar razmišljam o sodelovanju s psom, ki ni še nikoli nastopal pred kamero, ga vedno najprej testiram. Veliko psov žal odpade, saj zaradi takega ali drugačnega razloga ne bi prenesli živžava na snemanju in se posledično ne bi dobro počutili na setu. Dobro izhodišče za preverjanje doma pa je lahko to, da se vprašamo, ali smo psa naučili, da nas uboga vedno in povsod, ne glede na to, kaj se okoli njega dogaja. To pomeni, da bo z veseljem naredil vse, kar zna, tudi sredi vrveža v mestnem središču, ne da bi se oziral na dogajanje okoli njega.

 

Želite prejemati takšne nasvete v vaš poštni nabiralnik? Prijavite se na naše e-novice posebej za lastnike psov:

 

psi, domači ljubljenčki
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno življenje z vašim psom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.