Kaj gre lahko narobe z otrokom v avtu?

5 neljubih pripetljajev, na katere morda ne bi niti pomislili

Čeprav starši posebno pozornost namenjamo varnosti v avtomobilu, nas kljub našemu na videz popolnemu varnostnemu sistemu vedno lahko kaj preseneti. Pravzaprav si težko sploh predstavljamo, kaj vse se lahko zgodi v parih sekundah nepazljivosti, ko smo z otrokom v avtu ali ob njem.

»Poglej levo, desno in levo, ko prečkaš cesto«, »Red je vedno pas pripet«, »Čelado na glavo« – to so stavki, ki jih neštetokrat izgovorimo, saj nam je varnost naših najmlajših na prvem mestu.

 

Starši še posebno pozornost namenjamo varnosti v avtomobilu. Zato smo naštele 5 nenavadnih primerov, ki se nam lahko zgodijo v parih sekundah nepazljivosti, ko so otroci v avtu ali ob njem. Ti bi znali presenetiti tudi najbolj dosledne in pazljive starše. Nas namreč so.

 

1. Mamiiii, te peljeeem na morjeee???!!!

Ni ga mulca, ki se ne usede na voznikov sedež, vrti volan, glasno dela »brrrrrr«, premika prestavno ročico, pritiska in vrti vse gumbe na tastaturi ter pelje »na morje«. Starši pa navadno sedimo na sovoznikovem sedežu in »uživamo v vožnji«.

 

Med igro bodite previdni, da otrok ponesreči ne prestavi prestavne ročice v t. i. ler ali pa spusti ročno zavoro. Na klancu bi avto lahko speljal in nehote povzročil trk z avtomobilom pred vami.

 

Če otroku dovolite, da sede na voznikov sedež, ga stalno opazujte. Razlagajte mu, kaj se sme in česa ne.

 

2. Ups! Se naš avto res zaklene sam od sebe?!?

Po naših izkušnjah pritiskanje na gumbe avtomobilskih ključev z daljinskim upravljanjem predvsem mlajšim otrokom predstavlja obilo zabave.

 

Vendar pazite, že nekaj sekund, ko npr. zaprete vrata ob otroku in hočete odpreti svoja, je dovolj, da nenadoma slišite tisti »klik« — zvok avtomobila, ko se zaklene. Otrok zaklenjen sedi v sedežu, oče pa je rezervne ključe vzel s seboj na službeno pot.

 

V tem primeru lahko pokličete asistenco, ki bo hitro pri vas. Vrata bodo odprli v nekaj minutah.

 

Z malo sreče pa boste z ustreznimi navodili vodili otroka do koraka, da bo celo sam »ponesreči« pritisnil na pravilen gumb za odpiranje avtomobilskih vrat.

 

Priporočamo, da imate avtomobilske ključe vedno shranjene vi in jih imate pod nadzorom.

 

3. Samo še to stlačimo v avto, pa gremo!

Zagotovo poznate občutek, ko tik pred odhodom na počitnice stojite pred popolnoma nabasanim prtljažnikom, v katerem je že pet velikih potovalk, hladilna torba, voziček, igrače, čelade, v rokah pa še držite poganjavček in skiro?

 

Starši z otroki postajamo strokovnjaki za »tetris« pakiranje. A zgodi se lahko, da v obilici nujnih stvari, ki jih moramo vzeti s seboj, odložimo preveč stvari na prtljažno polico. Bodite pazljivi, saj lahko med močnim in sunkovitim zaviranjem stvari s police padejo na sedeže. Če imate v avtomobilu zaščitno zaveso (mrežo), ki loči prtljažnik in zadnje sedeže, jo le nataknite.

 

Težke stvari ne sodijo na prtljažno polico, saj lahko potnike v avtomobilu ob zdrsu ali padcu poškodujejo.

 

4. Dan, ko otroci zapirajo vrata

Ne bodite presenečeni, ko vaš otrok pride iz vrtca in vam pove, da je danes dan, ko samo otroci zapirajo vrata. To vključuje tudi avtomobilska vrata. Saj veste, z zaletom in zelo močno, da se strese ves avto.

 

Pomembno je, da otroku razložite, kje mora imeti roke, ko jih zapira, da se izogne pripiranju prstkov ali roke. Praktično navodilo je, da roko položijo na sredino vrat in da morajo vedno videti vse prstke iztegnjene pred sabo.

 

5. Od kdaj si pa naš triletnik zna sam odpeti pas?!?

Starši smo ponosni, ko naši malčki usvojijo nove veščine in postajajo samostojni. A ko si otrok nenadoma odpne varnostni pas med vožnjo, ker je želel pobrati s tal svojo najljubšo igračo ali pobožati lajajočega psa v prtljažniku, za trenutek nehamo dihati.

 

Med vožnjo v vzvratnem ogledalu večkrat preverite, kaj otrok počne. Tako lahko pravočasno odreagirate na nenaden preskok v odraščanju.

 

Opisani primeri so redki. A vseeno je prav, da se jih zavedate in jih imate v mislih ter tako povečate varnost svojih otrok.

 

Za konec pa še praktičen nasvet

Otroci obožujejo prehranjevanje v avtomobilu in prigrizki so za starše rešitev pred katastrofo na dolgih poteh. Da ne bi imeli lepljivih predpražnikov, sedežev z rdečimi madeži pesinega soka ali korenčkove juhe v režah ventilatorjev, predlagamo bolj »netekočo« izbiro prigrizkov, ki jih lahko posesate, in vodo. Umazanemu avtomobilu se z majhnimi otroki žal nikoli ne boste izognili, lahko pa vsaj omilite število madežev.

 

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

 

Želite prejemati takšne nasvete v vaš poštni nabiralnik? Prijavite se na naše e-novice posebej za mame:

 

varna vožnja, otroci, družina, potovanja, preventiva
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan z vašimi otroki, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.