Kaj morate vedeti o treniranju gimnastike?

Je ta primerna za vašega otroka?

Se vaš otrok želi ukvarjati s športom, a ne ve, katerega izbrati? Nogomet, hokej, gimnastika, kolesarjenje, plezanje … Izbira športov je pestra in prav vsak otrok lahko najde pravega zase. Je vaš otrok navdušen nad gimnastiko, ampak niste prepričani, ali je ta šport primeren zanj? Pri odločitvi vam lahko pomagajo  informacije in nasveti, ki so jih z nami delili na Gimnastični zvezi Slovenije.

Je gimnastika primerna za vse otroke?

Gimnastika je za otroke zelo zanimiva in v njej neizmerno uživajo. Ob treniranju se spoznavajo z različnimi gibalnimi vsebinami, kjer uporabljajo celotno telo. Na treningih skačejo, hodijo po rokah, se kotalijo, preskakujejo, se vrtijo naprej, nazaj in vstran, kar imajo otroci zelo radi.


Nivo, ki ga dosežejo z znanjem gimnastike, je za vsakega posameznika različen, vendar pa se z vsaj neko obliko gimnastike lahko ukvarja prav vsak človek, ne zgolj otroci.


Svojo izkušnjo za vpis otrok sta z nami delila tudi starša, katerih sinova že vrsto let obiskujeta gimnastiko:

»Gimnastiko trenirata oba sinova. Starejši je začel trenirati v 2. razredu, ko je bil star okrog šest let. Mlajši mu je sledil, ko je bil v prvem razredu, torej s šestimi leti. Oba sta že zelo zgodaj kazala zanimanje za gibalno zahtevnejše športe, saj sta se večino časa že doma urila in preizkušala razne akrobacije. Zunaj sta redno plezala po domačih drevesih, izvajala seskoke z gugalnice, pozimi pa sta vadila na domači sedežni garnituri (premete z okenske police, levje skoke, postavljala sta si različne poligone …). Starejši je v prvem razredu obiskoval krožek akrobatike na osnovi šoli in se tam prvič srečal z osnovnimi gimnastičnimi prvinami. Potem je izrazil željo po treniranju v klubu. Mlajši je imel podobno pot, čeprav sam sedaj pravi, da je začel trenirati zaradi starejšega brata in na povabilo trenerja, ki je treniral starejšega brata.«

»Jureta smo vpisali v gimnastiko, ko je bil star pet let. Bil je zelo živahen otrok in se nam je zdela gimnastika najboljši šport, s katerim bo porabil odvečno energijo, hkrati pa razvijal vse motorične sposobnosti.«


Zakaj izbrati gimnastiko? 

Bazične športe skupaj tvorijo atletika, gimnastika in plavanje. Ko se otroci ukvarjajo z gimnastiko, pridobivajo različna gibalna znanja, ki jim v takšnem ali drugačnem pomenu slej ko prej koristijo tudi v kasnejšem življenju.


Namreč s treningom gimnastike razvijajo motorične sposobnosti, kot so koordinacija, moč, gibljivost, preciznost in ravnotežje.


Gimnastični treningi otrokom dajo osnovo tudi za lažje sodelovanje pri drugih športih. Po drugi strani je gimnastika znana kot šport, pri katerem se predvsem zaradi varnosti kakor tudi zaradi tradicije upošteva oziroma zahteva visoka stopnja discipline in poslušnosti. 


V gimnastiki upoštevajo tradicionalne načine vadbe, kjer se otroci pred začetkom in po koncu treninga postavijo v vrsto, se pozdravijo s trenerjem ali rokujejo. Disciplina in natančno poslušanje trenerjevih navodil sta zelo pomembna pri zagotavljanju varne vadbe. 


Starših mladih gimnastikov so razložili: »Zaradi zagotavljanja varne vadbe sta pri gimnastiki izjemno pomembna red in disciplina ter upoštevanje navodil trenerjev. Opažamo, da otroci zelo hitro postanejo samostojni in izjemno odgovorni, zaradi majhnega števila pa se je v skupini razvilo pravo prijateljstvo. Fantje se med seboj spoštujejo, podpirajo in spodbujajo, kljub temu da na tekmah med seboj tekmujejo.«


»Obstaja veliko razlogov, zakaj bi otroka vpisali v trening gimnastike. Je šport, ki spodbuja razvoj telesnih sposobnosti in tudi pomaga pri razvijanju samozavesti, samodiscipline in timskih veščin. Poleg tega lahko gimnastika pomaga pri izboljšanju drže in preprečevanju poškodb. Vendar pa je najpomembnejše, da otrok sam izrazi interes za gimnastiko, saj je zelo naporen šport in brez veselja do treningov žal otrok ne bo dosegel zadovoljstva, ki ga prinaša ta šport.«

Pri kateri starosti naj bi otrok začel trenirati gimnastiko in kako začeti?


Ko govorimo o začetku treninga gimnastike, se moramo zavedati, da ko otroci prestopijo prag dvorane, še ne trenirajo gimnastike v pravem pomenu. Prvo leto ali dve se otroci učijo osnovnih gibalnih oblik, ki so povezane z gimnastiko, vendar je poudarek predvsem na zavedanju lastnega telesa (da vedo, kdaj imajo svoje noge pokrčene, kdaj so roke odročene itd.), kar bi v začetku treningov morali vključevati vsi športi.

Najbolj pomembno je, da so programi vadbe prilagojeni starostnim skupinam. Otroci se lahko na ta način z gimnastiko pričnejo ukvarjati že pri treh letih. To pomeni, da takrat na vadbo prihajajo s starši in se pričnejo učiti hojo po vseh štirih naprej in nazaj, se kotalijo levo in desno. 

Pri petih letih se pričnejo učiti na primer hoje po prstih in izvajajo sonožne poskoke, da lahko potem pri sedmih letih pričnejo z učenjem stoje na rokah in težjih elementov. Treningi potekajo na začetku enkrat do dvakrat tedensko. 

Svoje veselje do gimnastike je z nami delil mlad nadobudni telovadec Ilan:
»Gimnastiko sem spoznal, ko sem kot majhen šel s starši in starejšo sestro v gimnastično telovadnico. To so bili moji prvi stiki z gimnastiko, ki so me navdušili za ta šport. Danes moj dan ne mine brez gimnastike; ali sem v telovadnici ali gledam gimnastične posnetke ali pa se s starši pogovarjamo o njej. Pri gimnastiki mi je najbolj všeč druženje s prijatelji in pridobivanje spretnosti. Treningi so vedno zanimivi ter nikoli dolgočasni. Gimnastika mi omogoča, da zaradi tekmovanj potujem po vsej Sloveniji in tujini. K treniranju tega športa bi povabil vse, ki si želijo, da bi postali bolj gibčni, močni in zato spretni tudi pri drugih športih in ostalih dejavnostih.«

Kakšni pripomočki in oprema so potrebni za trening gimnastike in kakšen je finančni zalogaj za starše, če želi njihov otrok trenirati gimnastiko?

Otroci pri treningu gimnastike ne potrebujejo veliko stvari, da se lahko udeležijo vadbenega procesa. Fantje potrebujejo kratko majico in hlače, dekleta pa po navadi trenirajo v dresu. Ko so telovadci starejši, začnejo uporabljati tudi varnostne paščke na orodjih, kot so krogi, drog in dvovišinska bradlja. Paščki po navadi trajajo kar nekaj let, preden se uničijo, zato si opreme ni smiselno izposojati in hkrati ni velike potrebe po tem, saj vložek ni tako velik, da si ga ne bi mogel privoščiti prav vsak.

Do katerih poškodb najpogosteje pride med treningom gimnastike? Kako se jih lahko prepreči?

Poškodbe niso samo del športa, so del vsakdanjega življenja. Zato več kot se gibljemo, več kot skačemo, odskakujemo, več imamo možnosti, da se poškodujemo.

Trend sodobne gimnastike je takšen, da se pred učenjem novih težjih elementov izvede zelo veliko ponovitev osnovnih stvari, s čemer se zmanjša možnost poškodb, kar pa še vedno ne pomeni, da jih ni.

Najbolj pogosta poškodba je odrgnina kože na drogu ali krogu, ker otroci dobijo žulj, ko se poveča količina treninga na orodjih. Klasične poškodbe pa so zvin gležnja ali bolečine v kolenu, ko so otroci v obdobju hitre rasti.


Predvsem z dobrim sodelovanjem med tekmovalcem in trenerjem se lahko poškodbe zelo dobro preprečuje in ob nastanku le-teh tudi pozdravi.

Katere vrste gimnastike obstajajo? 

Pod okrilje Mednarodne gimnastične zveze spada več različnih športnih panog gimnastike. 

Klasične so moška in ženska športna gimnastika ter ritmična gimnastika, sčasoma so se priključile tudi druge panoge, kot so skoki na veliki prožni ponjavi, športna aerobika in športna akrobatika.

V zadnjem obdobju se je priključil še parkur, ki je zelo mlada športna panoga. Vsaka od panog ima tudi različne discipline.
V moški športni gimnastiki so tekmovalne discipline: mnogoboj, kjer se tekmuje v seštevku vseh šestih orodji; tekmovalne discipline po posameznem orodju, na parterju, konju, krogu, preskoku, bradlji, drogu in tekmovalna disciplina, ekipno tekmovanje. Podobno je tudi pri ženski športni gimnastiki, kjer se poleg ekipnega tekmovanja in mnogoboja tekmuje le na štirih posameznih orodjih: parter, dvovišinska bradlja, preskok in gred. 

Kje v Sloveniji se da trenirati gimnastiko?

Dvorana za trening vrhunske gimnastike mora biti zelo dobro opremljena in orodje ves čas postavljeno. Teh možnosti po vsej Sloveniji nimamo, vendar ima vsak, ki si želi trenirati, priložnost, da se v radiju 50 km pridruži kakšnemu lokalnemu gimnastičnemu klubu.

 Najbolj je gimnastika razvita v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Murski Soboti, Brežicah in Rušah. Prav tako je tudi na šolah zelo veliko različnih gimnastičnih krožkov in manjših lokalnih klubov, pri katerem se lahko vsak odloči, da bo treniral.
aktivno življenje, prosti čas, otroci, nezgodno zavarovanje otrok in mladih
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan z vašimi otroki, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.