Kaj morate vedeti o treniranju golfa?

Golf zveza Slovenije pojasnjuje, kaj je dobro vedeti o treniranju golfa.

Se vaš otrok želi ukvarjati s športom, a ne ve, katerega izbrati? Na voljo je res veliko športnih dejavnosti, od zelo popularnih kot so nogomet, hokej, košarka pa do tistih nekoliko manj poznanih, med katere sodi tudi golf. Da bo odločitev za treniranje golfa nekoliko lažja, vam lahko pomagajo informacije in nasveti, ki jih je z nami delila Golf  zveza Slovenije.

Je golf primeren za vse otroke? 

Golf je primeren za vse otroke, ki si želijo naučiti novega športa, s katerim se bodo lahko ukvarjali vse življenje. Golf lahko igrajo tudi otroci z fizičnimi omejitvami, saj lahko zamah prilagodimo njihovim zmožnostim. 

Golf je veliko več kot samo lep sprehod v naravi, saj predstavlja igra vsakemu igralcu svojevrsten izziv in možnost za napredek.


Poudarimo naj, da bo otrok v golfu napredoval, če ga ta šport zanima in veseli. Če bo vaš otrok treninge obiskoval z veseljem, ste lahko prepričani, da bo tudi dosegal lepe rezultate. 

Kje v Sloveniji lahko otrok trenira golf? 

Pri izbiri lokacije oz. kluba za začetek treniranja golfa svetujemo, da izberete igrišče/šolo golfa, ki se nahaja v bližini vašega doma. Seveda je zelo pomembno, da se otrok na treningih tudi dobro počuti. Otrokova pozitivna izkušnja pri njegovem napredku igra zelo pomembno vlogo. 

V Sloveniji je več klubov in šol golfa, ki se ukvarjajo s treniranjem otrok. Otroške šole golfa so v vsaki regiji. Za lažje iskanje Golf zveza Slovenije na svoji spletni strani ponuja seznam šol golfa, igrišč in klubov s kontaktnimi podatki. 

Otroci do starosti 10 let niso obvezani postati člani kluba, je pa to priporočljivo. Če je otrok starejši od 10 let, je članstvo v klubu obvezno in tudi prinaša s seboj prenekatere ugodnosti in povezave s šolami golfa ter igrišči. 

Kdaj začeti s šolo golfa?

Šole golfa organizirajo vadbo tekom celega leta, zato se vaš otrok lahko priključi treningom v vsakem trenutku. V zimskem obdobju se treningi izvajajo v notranjih prostorih, v obdobju od marca do novembra pa potekajo na zunanjih vadbenih površinah. Tako kot v vsaki šoli bo otrok dodeljen v primerno skupino, kjer bo začel z osnovami golfa. 

Pri kateri starosti je najbolje začeti s treniranjem golfa? 

Najbolj primerna starost za začetek treniranja golfa je med 8. in 12. letom starosti, seveda pa je nekaj odvisno tudi od otrokovega fizičnega, emocionalnega in kognitivnega razvoja. 

Kljub dejstvu, da v šolah golfa začnejo z vadbo že pred to starostjo, imenujemo mlajše skupine (starost 5-7 let) Uvod v golf. V tej starostni skupini je poudarek predvsem na splošnem razvoju motoričnih veščin in kako preko igre vnesti prve elemente golfske igre. Gre bolj za splošno gibalno učenje in spoznavanje golfa. V tem obdobju se skozi zabavo in igro gradijo temelji za prihodnje resno treniranje. 

Večji razvoj golfskih veščin pride v starosti od 8 let naprej.


V vseh kasnejših fazah se otroci učijo posameznih delov golfske igre, treningi postajo bolj strukturirani in z leti tudi daljši. V treninge se vključuje taktične elemente igre, psihološke pristope na tekmovanjih, otroci se naučijo pravil golfa ter obnašanja na golf igrišču. Treningi so običajno skupinski, se pa individualno prilagodijo sposobnostim posameznega otroka. Naj poudarimo, da je potrebno vrsto let treninga, da otroci obvladajo posamezne udarce.

Zelo pomemben del pri igranju golfa, ki je individualen šport, je tudi netekmovalni del. Golf je družaben šport in se igra v skupinah po več otrok hkrati. Tako se otroci poleg tekmovalnosti naučijo sodelovanja med seboj, komunikacije in hkrati preživijo čas v naravi s svojimi prijatelji. Igralčev nasprotnik niso njegovi soigralci, ampak le golf igrišče in on sam. 

Vrednote dobrega golfista

Šole golfa pri mladih golfistih poleg fizičnih spretnosti želijo vzpodbuditi naslednje vrednote, ki so za dobrega golfista izjemnega pomena:

1. POŠTENOST - kvaliteta ali stanje biti resnicoljuben; ne varljiv. Golf je edinstven po tem, da si igralci za razliko od ostalih športov redno in po predpisih kazni pripisujejo sami.

2. INTEGRITETA  - striktna vdanost standardom vrednosti ali vodenja. Osebna poštenost in neodvisnost. Golf je igra poštenosti, etikete in umirjenosti. Vsak posameznik je odgovoren za svoja dejanja in obnašanje na igrišču.

3. ŠPORTNIŠTVO (FAIR VEDENJE) - držati se pravil igre ter zmagovati ali izgubljati z vljudnostjo, naklonjenostjo. Poznati je potrebno Pravila golfa, se jih držati in biti zmožen obnašati se na spoštljiv način.

4. SPOŠTOVANJE -  čutiti ali izkazati spoštljiv odnos. Golf je šport z izjemno dolgo tradicijo in  zaradi tega ima zelo veliko vlogo spoštovanje samega sebe, svojih staršev, svojih nasprotnikov, do igrišča.
 
5. SAMOZAVEST - verjeti in si zaupati. Samozavest je ključnega pomena na vsaki stopnji igre. Zaupanje v svoje sposobnosti je za uspeh zelo pomembno. 

6. ODGOVORNOST - odgovarjati za svoja dejanja; zanesljivost. Pri golfu je vsak igralec odgovoren zase in za svoja dejanja na igrišču. Sam zapisuje rezultate, popravlja travne ruše, pograbi bunker za seboj, popravi odtise svoje žogice na zelenici in skrbi za dovolj hiter tempo igre .... 

7. VZTRAJNOST - vztrajati pri ideji, namenu ali nalogi kljub oviram. Da bi uspeli v golfu, se je nujno naučiti vztrajnosti tudi v slabih trenutkih in pri lastnih napakah.

8. SPOŠTLJIVOST, VLJUDNOST - obzirno vedenje do drugih. Krog igre naj bi se v golfu začel in končal z rokovanjem med soigralci. Igralci svoje spoštovanje do soigralcev pokažejo tudi tako, da so med tem, ko se soigralec pripravlja in izvede udarec, tiho in pri miru. 

9. PREUDARNOST, RAZSODNOST - zmožnost odločitve ali mnenja. Odločitev po premisleku.

V golfu je razsodnost ključnega pomena. Pri igri se pokaže v izbiri strategije posameznika, izbiri palice, kdaj igrati varno in kdaj tvegati, kateri udarec izbrati. Pri vsem tem pa mora igralec biti razumevajoč in se ravnati skladno s pravili obnašanja na igrišču. 

Kakšna oprema je potrebna za trening golfa?

Za otroke, ki začenjajo igrati golf, osnovno golfsko opremo zagotovijo šole golfa. Kasneje jo tisti, ki se odločijo za nadaljevanje treniranja golfa, kupijo. Otroške palice za golf so prilagojene  znanju, moči in velikosti otrok.

Otroci naj pridejo v športni obutvi in oblačilih. Pomembno je, da otroci na začetne treninge pridejo v udobni obutvi za hojo po travi in v oblačilih, ki jih uporabljajo za šport in jim nudijo dovolj zaščite pred zunanjimi dejavniki. Ker je golf zunanji šport, se vremenske razmere lahko spremenijo, in tudi na to moramo biti pripravljeni. 

Osnovna golf oprema:

  • vsaj 5 palic za golf s torbo,
  • žogice za golf in rokavica.

Osnovna oblačila za golf:

  • udobna, vremenu primerna, športna obutev,
  • športna oblačila, vendar ne jeans,
  • kapica za zaščito pred soncem,
  • steklenica za vodo in energijska ploščica.

Do katerih poškodb najpogosteje pride med treningom golfa?

Tudi pri golfu kot pri ostalih športih obstaja določeno tveganje za poškodbe. Poškodbe so del športa, vendar jih je mogoče s pravilnim pristopom, odnosom in dobro fizično pripravljenostjo zmanjšati in tudi preprečiti. Poškodbe so lahko različno pogoste in resne, odvisno od več dejavnikov, kot so intenzivnost treningov, oprema in splošno fizično stanje igralca. 

Pri igri golfa malokrat pride do poškodbe pri enem samem udarcu, vendar večkrat pride do poškodbe pri ponavljanju zamahov na isti način. V praksi vidimo, da  so pri otrocih najbolj pogoste poškodbe zapestja, hrbta in ramena.

Sklenite nezgodno zavarovanje kar preko spleta.
Ne glede na to, ali vaš otrok trenira golf ali se ukvarja s kakšnim drugim športom, s sklenitvijo nezgodnega zavarovanja otrok in mladih poskrbite, da boste v primeru poškodbe te čim lažje in s čim manj skrbi odpravili. To vam omogoča sklenitev zavarovanja z doplačilom za šport, s čimer si boste zagotovili 100-odstotno kritje za nezgode, ki se otroku lahko pripetijo pri športu (na treningih in tekmovanjih), tudi če se z njim aktivno ukvarja in je član športnega kluba.

Prosti čas, zdravje, aktivno življenje, otroci, družina
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.