Kaj morate vedeti o treniranju hokeja?

Je primeren za vašega otroka?

Se vaš otrok rad ukvarja s športom? Nogomet, hokej, gimnastika, kolesarjenje, plezanje … Za prav vsakega nadobudnega športnika se najde prava disciplina, v kateri najbolj uživa. Če si vaš otrok želi trenirati hokej, a ne veste, ali je ta šport zanj primeren in kaj vse zanj potrebuje, preverite odgovore in nasvete, ki so jih z nami delili pri Hokejski zvezi Slovenije.

Je hokej primeren za vse otroke?

Hokej je specifičen šport, ki zahteva veščine, ki otroku niso prirojene, kot so hoja, tek, skoki … Zaradi tega je priporočljivo, da otroci s treningi hokeja začnejo po 5. oz. 6. letu starosti.


Čeprav vpisi novih članov, ki si želijo postati hokejisti, potekajo septembra, jih pri teh letih vpisujejo tudi med sezono.


Otroci se v šoli hokeja na začetku predvsem igrajo in uživajo v družbi sovrstnikov, učijo se osnov drsanja in postopoma osvajajo hokejske prvine.

 

Nekateri otroci sicer začnejo prej, nekateri pa tudi kakšno leto kasneje, vendar se da s treningi in željo vse nadoknaditi.

  

Hokej je šport, ki je primeren tako za dečke kot tudi za deklice. Zadnja leta se na mednarodni ravni posveča zelo veliko pozornosti ženskemu hokeju, kjer je še precej prostora za napredek in povečanje priljubljenosti hokeja tako med gledalci oz. gledalkami kot med možnimi bodočimi hokejistkami.

  

Zakaj izbrati hokej?

Pri hokeju je zelo pomembno prilagajanje, vztrajnost in hitro razmišljanje, saj je to najhitrejša moštvena igra. Ne smemo spregledati tudi delovnih navad in zmožnosti sodelovanja z ekipo.

 

Otroci se ob treniranju hokeja veliko naučijo o kolegialnosti, »fair playu«, zdravem načinu življenja, svoj prosti čas preživljajo aktivno in stkejo veliko prijateljstev, ki lahko trajajo celo življenje.

  

Vse to so veščine in prednosti, ki otrokom, mladostnikom in kasneje odraslim pomagajo na vseh področjih življenja.

 

Svoje razloge za vpis otroka v hokej sta z nami delila tudi starša devetletne Tinke.

 

»Za vpis hčerke v hokej, dokaj nenavaden šport za dekleta, sem se odločila, ker sem tudi sama v mladosti igrala softball. Ko mi je mož omenil, da si hči želi igrati hokej, sem bila zelo vesela ter jo podprla v njeni želji. Sedaj se, pri svojih devetih letih, enakopravno bori s svojimi vrstniki. Vsak trening opravi s svojim maksimumom. Najlepše je videti srečo v otroških očeh, ko ti razlaga o nečem, kar rad počne. Hokej ji je omogočil veliko novih izkušenj, tako doma kot tudi v drugih državah. Posebej pa bi izpostavila, da je s tem Tinka pridobila ogromno samozavesti, reda in discipline,« je pojasnila Tinkina mama Tea.

 

Oče Boštjan, ki je tudi hokejski trener, pa je dodal še, da prednost ukvarjanja s tem športom vidi v izboljšavi gibalnih oziroma motoričnih sposobnosti, predvsem pa v sposobnosti hitrih reakciji, hitrejšemu razmišljanju ter smislu za prostor in predvidevanje.«

 

Kaj pa o treniranju hokeja misli Tinka?

»Rada drsam, zato sem vedno rada odhajala v ledeno dvorano, kjer sem gledala žensko hokejsko ekipo med igranjem hokeja. Tako sem nekega dne, tudi zaradi lepe palice, hokej poizkusila še sama. In danes to lepo palico imam, ter si jo tudi sama vedno znova izberem. Hokej je zame na prvem mestu.« 

 

  

Kakšno opremo potrebujejo otroci, ki začenjajo s hokejem?

Na začetku, ko s treningi hokeja šele začenjajo, otroci ne potrebujejo celotne opreme.

 

 Za prve treninge bodo zadoščale drsalke, čelada (zaželena je takšna z zaščito obraza), močnejše rokavice in topla oblačila. Če že imajo svojo palico ali kakšen kos opreme, je dobrodošlo, da jo prinesejo s seboj. V večini klubov pa se najde tudi kakšen par drsalk za izposojo in kakšna čelada, kar predstavlja osnovo za prve drsalne korake.

  

Izposoja hokejske opreme, ko otrok šele začenja s treningi, je priporočljiva, saj lahko trenerji ob tem staršem tudi svetujejo glede nadaljnje izbire opreme.

 

Poleg tega pa izposojena oprema otrokom in staršem omogoča, da brez obveze in stroškov najprej ugotovijo, ali je hokej sploh pravi šport zanje.

 

Kasneje pa lahko opremo kupite, nova stane okoli 500 evrov, ali pa si jo prav tako izposodite v klubih. Na voljo je tudi zelo veliko rabljene opreme, ki je finančno precej dostopna.

 

Kakšen finančni zalogaj predstavlja treniranje hokeja za starše otrok?

Članarine za hokejske klube se gibljejo okoli 1.000 evrov na leto. Tukaj je všteta tako vadba na ledu kot izven njega (v obdobju, ko v dvoranah ni ledu), organizacija domačih tekem in potovanja na gostujoče tekme. Seveda pa to postane aktualno šele, ko se otroci s hokejem začnejo ukvarjati na tekmovalni ravni.

  

Kje v Sloveniji lahko otrok trenira hokej?

Trenutno je v Sloveniji sedem pokritih drsališč, ki ustrezajo mednarodnim standardom in deset hokejskih klubov.

  

Omenjene dvorane so na Jesenicah, Bledu, v Kranju, Ljubljani, Zalogu, Celju in Mariboru. Obstaja pa hokejski klub tudi v Velenju, kjer imajo manjše pokrito drsališče.

 

Kako potekajo treningi?

Treningi hokeja so sestavljeni iz treningov na ledu in t. i. suhih treningov, ki potekajo v telovadnicah ali na prostem, na travi. Mladi hokejisti trenirajo 3- do 4-krat na teden, urnik treningov pa je prilagojen šolskemu procesu. Tekme oziroma turnirji so organizirani ob koncu tedna.

 

So pri hokeju pogoste poškodbe?

Ker je hokej precej hitra igra z veliko kontakta, veliko staršev skrbi, da bi se otroci na treningih in tekmah poškodovali.

  

A na Hokejski zvezi Slovenije pravijo, da ni razloga za skrb in pojasnjujejo, da do 12. leta otroci igrajo brez kontakta, tako da je poškodb zelo malo.

  

Tudi oprema je v zadnjih letih tako napredovala, da v veliki meri pripomore k zaščiti igralca in preprečevanju težkih poškodb. Prav tako pa se tudi igralci sami naučijo, kako na ledu delovati samozaščitno.

  

Že mladi hokejisti in hokejistke s trenerji posvečajo veliko pozornosti treningu za moč in raztezanje najbolj obremenjenih mišičnih skupin, s čimer lahko v največji možni meri preprečijo poškodbe.

 

Med poškodbe, do katerih kljub previdnosti in dobre pripravljenosti vseeno pride, pa so različni nategi in poškodbe mišic.

  

Ne glede na to, ali vaš otrok trenira hokej ali se ukvarja s kakšnim drugim športom, s sklenitvijo nezgodnega zavarovanja otrok in mladih poskrbite, da boste v primeru poškodbe te čim lažje in s čim manj skrbi odpravili. To vam omogoča sklenitev zavarovanja z doplačilom za šport, s čimer si boste zagotovili 100-odstotno kritje za nezgode, ki se otroku lahko pripetijo pri športu (na treningih in tekmovanjih), tudi če se z njim aktivno ukvarja in je član športnega kluba. Več informacij o nezgodnem zavarovanju otrok in mladih najdete tukaj.

 

Le z nekaj kliki lahko nezgodno zavarovanje sklenete tudi po spletu.

  

 

aktivno življenje, zdravje, prosti čas, nezgodno zavarovanje otrok in mladih, otroci
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan z vašimi otroki, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.