Kaj morate vedeti o treniranju košarke?

Košarkarska zveza Slovenije pojasnjuje, kaj je dobro vedeti o treniranju košarke.

Se vaš otrok želi ukvarjati s športom, a ne ve, katerega izbrati? Nogomet, hokej, košarka, kolesarjenje, plezanje … Izbira športov je pestra in prav vsak otrok lahko najde pravega zase. Pri odločitvi vam lahko pomagajo  informacije in nasveti, ki jih je z nami delila Košarkarska zveza Slovenije.

Je košarka primerna za vse otroke? Je to šport zgolj za visoke otroke?

Košarka zagotovo ni šport, ki je primeren samo za visoke otroke. Vsak otrok, ki uživa v igri in je pripravljen delati s svojimi veščinami, lahko v košarki najde svoje mesto in doseže uspeh.

Treba pa je tudi poudariti, da je košarka šport, ki je pogosto povezan z visokimi igralci, saj višina lahko zagotavlja določene prednosti pri igri, kot so lažje dosegljiv skok do koša ali boljša vidljivost na igrišču. 

Najbolj pomembno je, da z otrokom zanj izberete šport, ki ustreza njegovim interesom, telesnim zmožnostim in življenjskemu slogu. Če ima otrok zdravstvene težave, pa je priporočljivo, da se pred njegovim začetkom udejstvovanja z novim športom posvetujete z zdravstvenim delavcem.

Kje v Sloveniji lahko otrok trenira košarko? Kako se odločiti, v kateri klub vpisati svojega otroka? 

Pri izbiri okolja oz. kluba za začetek treniranja košarke je najbolj pomembno, da izberete pozitivno okolje. Izberite športni klub ali trenerja, ki zagovarja pozitivno in spodbudno okolje. To je izjemno pomembno, saj otrokove izkušnje s trenerji in soigralci, še posebej tiste prve, močno vplivajo na njegov odnos do športa.

V Sloveniji je veliko število košarkarskih društev, klubov in šol. Pokrita so skoraj vsa mesta in regije, zato je začetek treninga košarke otroku omogočen praktično povsod. Pri začetni izbiri kluba za svojega otroka je priporočljivo, da se osredotočite na klub, ki je lokacijsko najbližji vašemu domu. Dodatna prednost je, če v istem klubu trenirajo tudi otrokovi sošolci ali prijatelji, saj to lahko poveča njegovo motivacijo in užitek pri športu.

Vendar pa bližina ni edini kriterij za izbiro kluba. Če vaš otrok po določenem času pokaže večje ambicije ali željo po napredku in če ugotovite, da bi mu bolj ustrezalo drugačno okolje, je možno in smiselno poiskati klub, ki bo bolje ustrezal njegovim potrebam in ciljem.


Za lažje iskanje Košarkarska zveza Slovenije na svoji spletni strani ponuja seznam klubov z lokacijskimi informacijami (https://www.kzs.si/iskalnik).

Kdaj se vpisujejo novi člani?

Novi člani se lahko vpišejo v košarkarska društva in šole kadarkoli med letom. 

Vendar pa je najbolj priljubljen čas za vpis novih članov ob začetku šolskega leta, saj košarkarska sezona pogosto poteka sočasno s šolskim letom.


To obdobje je idealno za začetek, saj se lahko mladi športniki vključijo v celoten cikel treningov in tekmovanj kluba.

Pri kateri starosti je najbolje začeti s treningom košarke? 

Začetek treninga za otroke v športu, kot je košarka, je odvisen od več dejavnikov, vključno s fizičnim, emocionalnim in kognitivnim razvojem otroka. Spodaj sta dve ključni obdobji, ki jih je potrebno upoštevati, ko se sprašujete, kdaj naj vaš otrok začne s košarkarskimi treningi. 

Uvod v košarko (starost 7-9 let): V tej starostni skupini je poudarek predvsem na splošnem razvoju motoričnih veščin, kot so tekanje, skakanje, metanje in lovljenje. To ni formalno trening košarke, ampak bolj splošno gibalno učenje, ki postavlja temelje za kasnejše športne aktivnosti. Otroci se spoznajo z osnovami košarkarske igre.

Razvoj veščin in osnove igre (starost 10-12 let): V tej fazi se otroci začnejo učiti bolj kompleksnih košarkarskih veščin, vendar je še vedno pomemben poudarek na zabavi in učenju, ne na tekmovalnosti. Treningi so bolj strukturirani in vključujejo učenje osnovnih  veščin, kot so vodenje žoge, podaje in met na koš. Otroci se spoznajo tudi z osnovami ekipne igre.

Vedno je treba upoštevati individualne razlike. Nekateri otroci so morda fizično in mentalno pripravljeni začeti s treningom košarke prej kot drugi. Pomembno je oceniti pripravljenost posameznega otroka in se prilagoditi njegovim sposobnostim in interesom.


Začetek treninga je torej bolj postopen in prilagojen proces, ki temelji na starosti, razvoju in interesu otroka in ni nujno vezan na določen starostni prag.

Najbolj važno je igrati in se zabavati

Zelo pomemben del pri treniranju košarke pa je netekmovalni del, ki je usmerjen predvsem v zabavo otrok. Ta pristop h košarki se osredotoča na igro, učenje in druženje, ne pa na zmago ali rezultate.

Treningi vključujejo različne igre in aktivnosti, ki so zasnovane tako, da so zabavne in hkrati spodbujajo razvoj košarkarskih veščin. Cilj je, da otroci uživajo v igri in se hkrati nezavedno učijo osnovnih elementov košarke. Velik poudarek je na individualnem napredku in učenju, ne pa na zmagah in porazih. 

Poleg učenja osnov košarke v sproščenem okolju otroci med igranjem razvijajo in krepijo tudi svoje socialne veščine, kot so timsko delo, komunikacija in spoštovanje do soigralcev in trenerjev. Otroci se učijo sodelovati, deliti žogo in delovati kot del ekipe.


Netekmovalna košarka je odličen način, da otroci razvijejo ljubezen do športa, izboljšajo številne veščine in uživajo v zdravi telesni aktivnosti v sproščenem ter podpornem okolju.

Kakšna oprema je potrebna za trening košarke?

Za otroke, ki začenjajo igrati košarko, je ključno, da imajo ustrezno osnovno opremo. To bo zagotovilo, da bodo lahko igrali udobno, varno in učinkovito.

Seznam osnovne košarkarske opreme:

 • košarkarski copati,
 • športna oblačila (dres in hlačke),
 • nahrbtnik ali torba za športno opremo,
 • košarkarska žoga in
 • steklenica za vodo.

Pri nakupu opreme je pomembno, da izberete kakovostne izdelke, ki so primerni za otrokovo starost in velikost. Prav tako se je smiselno posvetovati s trenerjem ali strokovnjakom v športni trgovini, da se prepričate, da je izbrana oprema primerna. 

Ne pozabite, da se košarka lahko igra tudi z minimalno opremo, zato ni nujno, da je oprema drage znamke ali da kupite najnovejši model. Pomembno je, da je varna, udobna, ustrezne velikosti in da je primerna za otrokovo starost.


Košarka se na splošno šteje za relativno dostopen šport v primerjavi z nekaterimi drugimi. Vendar pa lahko stroški za starše, ki svoje otroke vpišejo v košarko, variirajo glede na več dejavnikov. Tukaj je pregled tistega, kar lahko starši pričakujejo:

 • vpisnina in članarina,
 • osnovna košarkarska oprema,
 • potni stroški, ki so odvisni predvsem od tega, kako daleč je treba otroka voziti na treninge,
 • tekmovanja in turnirji,
 • poletni tabori in morebitni dodatni treningi in
 • druge dejavnosti kluba.

Čeprav lahko košarka prinese nekatere stroške, je pomembno omeniti, da je dostopna številnim družinam. 

Klubi in organizacije pogosto ponujajo štipendije, znižane članarine ali plačilne načrte za družine, ki potrebujejo finančno pomoč. Prav tako je možno izkoristiti skupinske popuste za opremo, ki jih včasih organizirajo klubi.


Ko se odločate za vpis otroka v košarko, je priporočljivo, da se posvetujete s klubom glede vseh potencialnih stroškov, da lahko ustrezno načrtujete. Kljub temu pa so koristi športne dejavnosti, kot je košarka - vključno s fizičnim zdravjem, razvojem socialnih veščin in osebnim razvojem - pogosto vredne investicije.

Do katerih poškodb najpogosteje pride med treningom košarke? Kako se jih lahko prepreči?

Pri košarki, kot pri mnogih športih, obstaja določeno tveganje za poškodbe. Poškodbe so lahko različno pogoste in resne, odvisno od več dejavnikov, kot so raven igre, intenzivnost treningov, oprema in splošno fizično stanje igralcev.

Čeprav so poškodbe del športa, jih je mogoče zmanjšati s pravilnim pristopom in preventivnimi ukrepi. Zdravje in varnost igralcev morata biti vedno na prvem mestu.

Ne glede na to, ali vaš otrok trenira košarko ali se ukvarja s kakšnim drugim športom, s sklenitvijo nezgodnega zavarovanja otrok in mladih poskrbite, da boste v primeru poškodbe te čim lažje in s čim manj skrbi odpravili. To vam omogoča sklenitev zavarovanja z doplačilom za šport, s čimer si boste zagotovili 100-odstotno kritje za nezgode, ki se otroku lahko pripetijo pri športu (na treningih in tekmovanjih), tudi če se z njim aktivno ukvarja in je član športnega kluba. Več informacij o nezgodnem zavarovanju otrok in mladih najdete tukaj.


Le z nekaj kliki lahko nezgodno zavarovanje sklenete tudi po spletu.


aktivno življenje, prosti čas, otroci, nezgodno zavarovanje otrok in mladih
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.