Kako se izogniti uničenemu dopustu?

Odgovarjamo na najbolj pogosta vprašanja popotnikov.

Avtorje treh popotniških blogov smo vprašali, kaj gre na potovanjih najbolj pogosto narobe. Pripravili so nam vrsto vprašanj, na katera so odgovorili naši strokovnjaki. Zagotovo je med njimi kakšno, na katero iščete odgovor tudi vi. Z zavarovanjem potovanj v tujini se lahko namreč izognete uničenemu dopustu, saj vam pomaga iz marsikatere zagate.

1. Andreja Jernejčič, avtorica bloga Adventurous Journeys. 

Andreja zase pravi, da je novinarka po poklicu in obožuje fotografijo ter potepanja po svetu. 

 

Na potovanju v Indiji dobim grozen zobobol. 

Najbolje je, če kar takoj ali najkasneje v roku 48 ur na telefonsko številko +386 2222 2864 pokličete asistenco, ki nudi 24-urno pomoč in bo za vas organizirala zdravljenje. Zavarovanje bo pokrilo stroške nujnih zobozdravstvenih posegov, ki so potrebni za odpravo akutne bolečine zaradi bolezni ali poškodbe zobovja. Višina bo odvisna do izbranega paketa. Storitev, kot so izdelava nadomestnih zob, plomb ali zalivk pa zavarovanje ne krije.

Če asistenčne pomoči ne izkoristite, potem morate stroške zdravljenja in drugih storitev poravnati sami. Ko se vrnete v domovino, lahko na naši najbližji enoti uveljavljate povračilo stroškov.
 

Iz hostla v Maroku so mi ukradli fotoaparat. Ali to zavarovanje krije?

Seveda. Skleniti morate  zavarovanje potovanj v tujino – paket B ali C – odvisno od višine kritja, ki ga želite za to nevarnost.

Paket B bi kril škodo, če bi vam ukradli fotoaparat v vrednosti do 250 evrov, paket C pa v vrednosti do 500 evrov.

Moj let je bil odpovedan. Mi zavarovanje krije stroške?

Če imate sklenjen paket C, je vključeno tudi zavarovanje stroškov zaradi zamude oziroma odpovedi letalskega leta. Zavarovanje krije stroške nastanitve in nakupa manjših osebnih stvari v vrednosti do 200 evrov. Vendar le, če je let odpovedan ali pa ni drugega alternativnega prevoza v šestih urah od načrtovanega odhoda in odškodnine ne morete zahtevati od letalskega prevoznika ali od tistega, ki upravlja let.
 

2. Martina in Samo sta ustvarjalca zelo obiskane spletne strani Izlet na dlani, ki ponuja ugodne lete, povezave med leti, prenočišča po evropskih in svetovnih destinacijah in številne druge ugodnosti, povezane z izleti. 

Kako naj študentje poskrbijo za varnost v tujini?

Zavarovanje za študij v tujini je namenjeno študentom in dijakom, ki študirajo v tujini. Zavarovanje krije stroške potrebne zdravniške oskrbe in stroške bivanja bližnjih, če je zavarovanec v tujini hospitaliziran.

Temu zavarovanju je mogoče dodati zavarovanje prtljage in osebnih stvari, zavarovanje zlorabe plačilnih in kreditnih kartic, zavarovanje stroškov izdelave novih dokumentov in zavarovanje stroškov zaradi zamude oziroma odpovedi letalskega leta.
 

Študent ima lahko sklenjeno tudi družinsko zavarovanje potovanj v tujino. Če tega nima, je cenovno ugodneje, če sklene zavarovanje za študij v tujini.
 

Kakšen je postopek, če so mi ukradli prtljago in imam sklenjeno zavarovanje pred tatvino prtljage?

Še preden se odpravite na dopust priporočamo, da svojo prtljago fotografirate. Shranite račune pomembnejših kosov, recimo novega kovčka. Če imate vse te dokumente, ob tatvini veliko enostavneje in hitreje uveljavljate nastalo škodo.
 

Svetujemo, da takoj, ko opazite, da so vam ukradli prtljago, to prijavite na policiji. Vsa dokazila shranite. Ko se vrnete v Slovenijo, škodo takoj prijavite v najbližji poslovalnici Zavarovalnice Triglav.
 

Kakšna je prednost celoletnega zavarovanja pred večkratnim posamičnim zavarovanjem? 

Če v tujino potujete vsaj trikrat na leto, vam priporočamo sklenitev letnega zavarovanja. Velja za neomejeno število potovanj, vendar posamezno ne sme trajati več kot 90 dni.
 

Prednost letnega zavarovanja je cena – ta je bolj ugodna kot v primeru, da zavarovanje vsakič sklepate posebej. Je tudi bolj enostavno. Poleg tega ste zavarovani še za vse krajše, tudi enodnevne poti v tujino.
 

Za naše zavarovance pa je prednost letnega zavarovanja tudi ta, da ga brez težav lahko vključite v Triglav komplet. Tako pridobite še dodatne ugodnosti pri tem zavarovanju kot tudi pri drugih, ki jih imate sklenjene pri nas.

3. Avtorice spletne strani Kam z mulcem obvladajo potovanja z otroki, saj ustvarjajo blog, kjer delijo svoje ideje in izkušnje o preživljanju prostega čas z otroki različnih starosti v tujini in Sloveniji. 

Kaj vse mora vsebovati dokazilo, da zavarovalnica povrne stroške, ko pridemo domov? 

Dokazilo z računom mora nujno vsebovati podatke o datumu in uri iskanja zdravniške pomoči, diagnozo bolezni ali poškodbe, specificirano terapijo zdravljenja in seveda znesek plačila.
 

Dokumentacija mora biti čitljiva. Če je napisana v lokalnem jeziku, mora zavarovanec poskrbeti tudi za prevod.
 

Če je možno, takoj zahtevajte dokumentacijo in račun v angleščini.
 

Zavarovalnica bo zavrnila povrnitev stroškov, če ni razvidno, na koga se ti stroški nanašajo, kakšna je diagnoza oziroma vzrok zdravljenja  in v katerem času je to zdravljenje potekalo. Prav tako bo račun zavrnila, če bi ugotovila, da storitve niso bile resnično opravljene v tujini.
 

Na kaj moramo biti bolj pozorni, preden se zavarujemo? 

Pozorni morate biti predvsem na višino kritij in vsebino ter obseg posameznih kritij. To izberete glede na to, kam potujete (upoštevajte zdravstveno tveganje in višino stroškov zdravstvenih storitev v državi) ter s kakšnim namenom potujete (ali gre le za turistično potovanje ali se boste na potovanju športno udejstvovali). Ko izberete višjo zavarovalno vsoto, so višji tudi vsi podlimiti pri posameznih vključenih kritjih.
 

Pozorni bodite na višino skupne zavarovalne vsote.
 

Izbirate lahko med različnimi paketi, ki se med seboj razlikujejo po obsegu zavarovalnega kritja.
 

Kaj poleg zdravstvenih storitev še krije zavarovanje potovanj v tujino? 

S tem zavarovanjem se učinkovito zavarujete pred nepredvidenimi dogodki in posledicami, ki se zgodijo vam in vašemu premoženju na potovanjih v tujini.
 

Zavarovanje krije stroške nujnega zdravljenja in stroške prevoza zaradi bolezni ali nezgode, ki se zgodijo v tujini.
 

Krije tudi stroške, ki izhajajo iz odgovornosti, stroške poškodbe, uničenja ali izginitve zavarovane prtljage in osebnih stvari (zaradi tatvine, vlomske tatvine ali ropa).
 

Krije pa tudi prekinitev potovanja ali kasnejšo vrnitev z njega zaradi nepredvidenih dogodkov, zlorabo plačilnih kartic in stroške izdelave novih dokumentov.
 

Ali ti zavarovanje krije tudi storitve zasebnih zdravstvenih ustanov?

Če želite zavarovanje potovanj v tujino izkoristiti za povrnitev stroškov zdravljenja v tujini, ni bistveno, katero zdravstveno ustanovo izberete (javno ali zasebno). Če so stroški zdravljenja opravičljivi, jih zavarovanje pokrije v celoti oziroma do višine zavarovalne vsote.

sklepanje zavarovanj, turistično zavarovanje, aktivno življenje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.