Kako lahko matične celice pomagajo vašemu psu?

Predstavljamo prednosti zdravljenja sklepnih obolenj psov z matičnimi celicami.

»Več kot 30 % vseh psov trpi zaradi sklepnih obolenj, za katera do danes nismo imeli pravega odgovora,« pravijo v podjetju Animacel. To inovativno slovensko podjetje, ki ima svoje začetke na Veterinarski fakulteti, že od leta 2011 razvija rešitve za zdravljenje psov z matičnimi celicami za lajšanje težav z različnimi sklepnimi obolenji. Preverili smo, kako poteka zdravljenje, kaj vključuje in kdaj ga priporočajo.

1. Zakaj zdravljenje z matičnimi celicami? Od kod ideja?

Matične celice sicer niso povsem novo odkritje. Terapijo zdravljenja z matičnimi celicami uporabljamo že vse od prvih presaditev kostnega mozga, čeprav takrat še niso poznali vseh njihovih lastnosti in možnosti uporabe.

 

V zadnjih 10 letih skozi raziskave odkrivamo vedno več njihovih terapevtskih lastnosti. S tem so se pojavile tudi prve ideje o uporabi matičnih celic za regeneracijo različnih tkiv.

 

Matične celice se za razliko od drugih celic v telesu lahko pretvorijo v druge tipe celic.

 

Matične celice, ki so v maščobnem tkivu, se lahko spremenijo v hrustančne, kostne ali maščobne celice. Delujejo lahko tudi protivnetno. Od tu ideja, da te celice uporabimo ob kroničnih sklepnih obolenjih, kjer celice v sklepu odmirajo.

 

2. Kako poteka tovrstno zdravljenje?

Za uspešno zdravljenje z matičnimi celicami je najprej ključna prava diagnoza, ki jo postavi veterinar. Če opazite šepanje pri psu, ki po nekaj dneh ne izzveni, ga peljite na pregled.

 

Če veterinar ugotovi, da gre za sklepno obolenje, svetujemo, da se čim prej odločite za zdravljenje z matičnimi celicami. Sklepna obolenja namreč lahko hitro napredujejo od rahlega šepanja, ki ga opazite ob vsakodnevnih opravilih psa, kot je skok v avto, do stadijev bolezni, v katerih se pes ne zmore sam niti postaviti na noge.

 

Matične celice sicer niso čudežna palčka, ki bi lahko povsem na novo zgradila funkcionalen sklep. Toda če sklepno obolenje zdravimo v začetni fazi, lahko razvoj obolenja upočasnimo ali celo povsem onemogočimo njegov nadaljnji razvoj za nekaj let. To z drugimi učinkovinami ni dosegljivo.

 

Zdravljenje zahteva le dva obiska pri veterinarju in ga lahko opravi veterinar, ki si ga izberete.

 

Ob prvem obisku veterinar postavi diagnozo in odvzame maščobno tkivo. Iz koščka maščobe v laboratoriju mi najprej osamimo nekaj tisoč matičnih celic, te pa potem namnožimo na do več milijonov. Potem se lahko s svojim štirinožnim prijateljem že čez 14 dni vrnete na drugi obisk k veterinarju, kjer opravijo zdravljenje z matičnimi celicami, tako da  veterinar z injekcijsko iglo vbrizga matične celice neposredno v obolelo mesto.

 

3. V čem so prednosti v primerjavi s konvencionalnim zdravljenjem?

Do sedaj so se sklepna obolenja zdravila z lajšanjem simptomov bolezni, torej protivnetnimi učinkovinami, v kasnejših stadijih pa z operacijami. Tovrstno zdravljenje sicer na kratek rok uspešno izboljša kakovost življenja živali, vendar se dolgotrajna uporaba zaradi stranskih učinkov odsvetuje.

 

S protivnetnimi učinkovinami zgolj prikrijemo simptome bolezni, ne ustavimo pa razvoja obolenja. Matične celice pa delujejo celostno.

 

V primerjavi z drugimi operativnimi postopki greste lahko pri zdravljenju z matičnimi celicami s svojim štirinožnim prijateljem takoj po posegu domov. Za žival pa tudi ne predpisujemo posebnih omejitev gibanja.

 

4. S koliko veterinarji sodelujete?

Sodelujemo z večino vodilnih veterinarskih ustanov v Sloveniji. Naša mreža veterinarjev v Sloveniji šteje že več kot 20 veterinarskih klinik, ambulant in bolnic.

 

Prav tako uspešno sodelujemo s tujimi veterinarji. Zdravljenje aktivno ponujajo večje ustanove v Nemčiji, Avstriji, Veliki Britaniji in na Hrvaškem.

 

5. Kako uspešno je tovrstno zdravljenje?

Na podlagi povratnih informacij lastnikov dosedanjo uspešnost zdravljenja ocenjujemo na nekje 90 %. Uspešnost je vezana predvsem na dobro diagnostiko in pravočasno zdravljenje bolezni.

 

6. Zakaj priporočate shranjevanje matičnih celic?

Za pripravo terapije z matičnimi celicami je pri odvzemu maščobnega tkiva potrebna anestezija. Temu se izognemo, če vzorec maščobe odvzamemo pri katerem od rutinskih postopkov pri psu, kot je denimo kastracija. Takrat pripravimo in zamrznemo celice ter jih varno hranimo.

 

Če se vaš pes kasneje v življenju sreča s sklepnim obolenjem, izbrani veterinar na vašo zahtevo celice prejme že v treh delovnih dneh.

 

Ob vsaki pripravi terapije z matičnimi celicami celice shranimo v naši banki, saj jih tako lahko v življenju živali kadar koli ponovno uporabimo za pripravo terapije za kak drug oboleli sklep.

 

Tovrstno shranjevanje priporočamo predvsem za pasme, ki so bolj nagnjene k razvoju sklepnih obolenj, kot so: labradorci, nemški ovčarji, nemški bokserji, zlati prinašalci …

 

Pogostost pojavljanja sklepnih obolenj pri pasmah, kot so nemški ovčarji, labradorci, nemški bokserji, lahko preseže tudi 80 %.

 

7. Kako dobite matične celice za zdravljenje psa, lahko tudi od drugih pasem?

V našem podjetju uporabljamo za zdravljenje izključno lastne celice živali, ki jo zdravimo. Zadnje raziskave sicer kažejo tudi na možnost uporabe donorskih celic. Vendar je na to temo zaenkrat predstavljenih še premalo rezultatov, da bi lahko terapijo označili kot varno in učinkovito.

 

8. Kakšen je strošek zdravljenja? 

Strošek zdravljenja je primerljiv s stroški 1- do 2-letne terapije s protivnetnimi in protibolečinskimi zdravili.

 

9. Koliko lastnikov psov se odloča za tak način zdravljenja in za shranjevanje matičnih celic psa? 

Do sedaj smo zdravili nekaj več kot 250 psov in večina lastnikov teh psov se je odločila tudi za shranjevanje matičnih celic.

 

V Zavarovalnici Triglav nudimo zavarovanje stroškov zdravljenja psa. Izbirate lahko med tremi paketi z različnim naborom zavarovalnih kritij, poleg tega pa lahko sami izberete tudi vsakokratno soudeležbo ter letno odbitno franšizo in si s tem povsem prilagodite zavarovanje svojim potrebam in željam.

 

Na voljo so trije paketi zavarovanja stroškov zdravljenja:

  • Mali paket: krije stroške osnovnih pregledov, diagnostike in splošnih posegov, zdravil in izdaje receptov ter zdravljenje porodnih komplikacij.
  • Veliki paket: krije dodatno še slikovno diagnostiko, zdravljenje in operacije iz naslova ortopedije ter diagnostiko in zdravljenje tumorjev.
  • Comfort: krije dodatno še zdravljenje z matičnimi celicami, regenerativno zdravljenje gibal, dopolnila in alternativna zdravljenja, kot so fizioterapija in rehabilitacija, kiropraktika, akupunktura, bioresonanca ipd ter pridobitev drugega strokovnega mnenja. 

 

Zavarujete lahko vse zdrave pse z rodovnikom ali brez njega, mešance, lovske pse in pse za posebne namene. Zavarovanje psov je mogoče vključiti tudi v Triglav komplet.

 

Želite prejemati takšne nasvete v vaš poštni nabiralnik? Prijavite se na naše e-novice posebej za lastnike psov:

 

%
Dodajte zavarovanje psa v Triglav komplet za 1 % dodatnega popusta na vsa zavarovanja.

Zanima me več
psi, domači ljubljenčki, preventiva
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno življenje z vašim psom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.