Kako organizirati poroko, da boste na njej uživali?

Za začetek upoštevajte teh 8 nasvetov.

»Spomnim se, da smo na neko pomladno soboto imeli tri naročila za poročne šopke. Oblikovali smo jih po dogovoru, vsi trije so bili prekrasni. Le predaja se je zavozlala. Nobena od nevest namreč ni dobila šopka, ki ga je naročila. Zamešali smo naročila,« pove Tomaž Smrtnik, glavni florist cvetličarne Emporia. Na porokah je veliko možnosti za katastrofo. Preverite, kako se jim izogniti.

1. Kaj če se poročna obleka strga?

Začnimo s poročno obleko. Kakšna bo, ne vemo. A če se boste odločili za njeno izposojo, vedite, da ste za obleko odgovorni ves čas izposoje. Premislite, kaj boste naredili, če se obleka umaže? Kaj če se strga? In kaj, če se uniči? Vi pa jo morate vrniti v salon, saj ste si jo izposodili.

 

Naj vas pomirimo. Lastnica poročnega salona Ena in edina Irena Peterka pravi, da se to dogaja zelo zelo redko. »Uničeno obleko sem v vsej svoji karieri dobila vrnjeno dvakrat. Se pa zgodi, da je obleka poškodovana v smislu raztrganin, poškodovane zadrge, manjkajočih kamenčkov … Vendar vse te poškodbe naše šivilje popravijo tako, da je obleka spet v prvotnem stanju,« iz izkušenj pove Tina Belina vodja poročnega salona White Couture.

 

Toda če bi se zgodilo, da na obleki nastane škoda, ki se je ne more popraviti, oziroma če obleke ni možno vrniti v prvotno stanje, boste po pogodbi morale poravnati obleko v celoti. Za tak primer se namreč ne morete zavarovati.

2. Držite šopek

»Pri izbiri in naročanju poročnega šopka ne puščamo prostora za medle dogovore. Od strank zahtevamo, da skupaj izberemo cvetje, za katerega smo prepričani, da je takrat dobavljivo. O vrsti cvetja in barvah se dogovarjamo na primerih. Cvetje tipamo, vohamo in gledamo. Z leti prakse smo se naučili, da sta posebno termina pinki in violet neznosno ohlapna. Zato imen barv ne uporabljamo pavšalno, pogovarjamo se samo o cvetlicah, ki jih stranke fizično vidijo v naši cvetličarni. Samo tako smo lahko gotovi, da je pinki res pinki,« pravi cvetličar Marjan Lovšin.

 

Katastrofo glede cvetja boste tako najlažje preprečili, če se, preden se odpravite na obisk k cvetličarju, dobro premislite, kaj točno si želite.

 

3. Brez torte?

Vaše jasne želje in dobra komunikacija pa bo pomembna tudi, ko se boste lotili naročila poročne torte. Slaščičarka Bojana Plahutnik pravi, da lahko tako slaščičar lažje svetuje in pomaga pri izbiri, posledično pa je manj možnosti za napake.

 

»Danes komunikacija največkrat poteka kar po e-pošti in vsakega najprej zanima le cena. Pogosto me zmoti, da stranke zanima cena torte za določeno število ljudi, ne napišejo pa, kakšno torto bi sploh imeli.«

 

Plahutnikova poudari tudi racionalno časovnico. Dobre torte zahtevajo dober kos časa. »Na prvi posvet k slaščičarju je dobro priti vsaj en mesec pred poroko, lahko tudi prej,« dodaja Plahutnikova.

 

4. Izgubljen poročni prstan

Zbirate ga že za vedno, a kaj, če prstan tako ali drugače poškodujete ali uničite? Lahko si oddahnete, saj so popravila poročnih prstanov mogoča.

 

Kaj pa, če prstan izgubite ali vam ga ukradejo?

 

Strokovnjaki za poroke svetujejo, da je zato ostanite v stiku z zlatarjem, ki vam lahko izdela prstan, čim bolj podoben originalnemu. Je pa dobro vedeti, da je v vašem domu prstan zavarovan za primer vloma (s paketnim zavarovanjem doma ali vlomskim zavarovanjem). Če gre za prstan višje vrednosti, ki presega limit kritja vlomskega zavarovanja, razmislite o povišanju kritja za primer vloma.

 

Pred poročnim dnem bo najbolje, če poročni prstan hranite na varnem mestu doma, če to ni mogoče, pa pri sebi.

 

5. Pazite na doto

Skrb za varnost in dobro zavarovanje pa prav prideta tudi, ko razmišljate o darilih in doti. Tem je skupna visoka denarna in čustvena vrednost. Iz generacije v generacijo so ob poroki nekateri predmeti, polni spominov, prehajali v roke mladoporočencev. Zato boste toliko bolj prizadeti, če ugotovite, da se je katera od stvari poškodovala, skupaj z domom zgorela ali jo je kakšen nepridiprav gladko izmaknil.

 

Priporočamo vam sklenitev zavarovanja za dom.

 

6. Bodite, kar ste

Zavarovanje pa vam pri naslednji točki ne more pomagati, a slabo voljo ali celo razočaranje lahko zmanjšate, če polepšate tisto, kar ste, in se ne trudite biti nekdo drug.

 

Inštruktorica ličenja Vanja Djuran, vodilna umetnica ameriške šole The Make up Desginers, pravi, da poročno ličenje ne sme spreminjati obraza, mora ga samo polepšati. Opozarja, da je recept za katastrofo lahko ravno to, ko ženska na dan poskusnega ličenja prinese neke reference, ki so daleč od realnosti. Recimo pride nežna blondinka z željo, da bi bila videti kot Kim Kardashian.

 

»Največja zabloda je to, da hočeš biti nekdo drug,« pravi inštruktorica ličenja Vanja Djuran.

 

Z njo se strinja tudi dr. med. Jani Petrovič, osebni estet, ki pri svojem delu pogosto opaža, da stranke težko razumejo, da je del telesa na nekom videti idealen zaradi razmerji z drugimi deli telesa. Posamezni del, ki ga obravnavamo, je nemogoče izolirati od celote. Enako pa velja tudi za poročne frizure. Robert Štamcar, frizer v Uredništvu pričesk Robert, meni, da mora poročna frizura pristajati predvsem osebnosti ženina ali neveste, torej ne sme biti prav dosti drugačna od tiste, ki jo nosita sicer.

 

7. Pozabite na instant rešitve

S podobnim sporočilom nadaljujeta tudi naša dva druga sogovornika, ki svarita pred hitrimi rešitvami.

 

Na poroki si seveda želite zgledati najbolje, a za to je potreben čas. Če želite imeti lep nasmeh, morate za svoje zobe dobro skrbeti. Na vprašanje, kdaj je treba začeti investirati v super videz zob, če želite, da bo do poroke vse najlepše, zobozdravnik Klemen Garbajs iz zasebne ordinacije Tovarna nasmeha odgovarja, da morajo v to investirati že vaši starši, ki vas naučijo čistiti zobe.

 

Maja Lipovača, vodja znamke prehranskih dopolnil Novelius Medical, dodaja, da se instant rešitve redko kdaj dejansko tudi obrestujejo. »Zase je treba skrbeti prav vsak dan vse življenje. Ko to postane del vašega načina življenja, takrat boste praktično v vsakem trenutku pripravljeni na takšne in podobne večje življenjske korake.«

 

8. Poroka v tujini

Vse več parov se odloča za poroko v tujini. Razmišljate o tem tudi vi? Kakor se to sliši sanjsko, je tudi fantastičen poligon za nepredvidljive scenarije. Dobro je vedeti, kaj se lahko zgodi in kako ukrepati, da bi le bila potovanje in poroka čim bolj brezskrbna.

 

Več nasvetov najdete v naši posebni poročni reviji Ta veseli dan. Kako do nje? Naročite ali prenesite svoj izvod tu.

 

Ta veseli dan

Revija o (ne)popolni poroki

Prenesite

družina, sklepanje zavarovanj, prijava škode, zavarovanje odgovornosti, turistično zavarovanje, življenjsko zavarovanje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.