Kako otroku stati ob strani, ko izbira srednjo šolo

Upoštevajte njegove želje in mu bodite v oporo.

Vpis v srednjo šolo je eden ključnih mejnikov v odraščanju najstnikov. Za starše je svojevrsten izziv, saj je meja med usmerjanjem otroka ob tako pomembni življenjski prelomnici in sprejemanjem odločitve namesto njega zelo tanka. Za nasvet, kako previdno stopati ob njej, smo povprašali strokovnjakinjo, specialistko psihiatrije dr. Petro Jelenko Roth.
Splošno, poklicno in strokovno izobraževanje? Gimnazija, ki omogoča nadaljevanje šolanja na univerzitetni ravni, ali poklicna oziroma strokovna šola, ki utira hitrejšo pot do poklica in zaposlitve? To vprašanje si vsako leto zastavi cela generacija slovenskih osnovnošolcev in njihovih staršev, ko razmišljajo o vpisu na srednjo šolo. Nekateri imajo nanj že odgovor, drugi pa še zbirajo informacije in tehtajo različne možnosti. Morda ste med njimi tudi vi.

Prisluhnite temu, kar vam bodo povedali v šolah na informativnem dnevu

Februar je mesec informativnih dnevov na slovenskih srednjih šolah. Ti so najboljša priložnost, da skupaj z bodočimi dijaki v živo občutite, kako dihajo šole, na katere jih najbolj vleče. Učne načrte, predmete in karierne možnosti lahko spoznajo v gradivih, ki jih šole objavijo vnaprej, na dnevu odprtih vrat pa zakorakajo po hodnikih in učilnicah, spoznajo profesorje ter po izkušnjah povprašajo sedanje in bivše dijake. Osnovnošolcem pri izbiri pomagajo še usmeritveni vprašalniki, pomembno vlogo pa imajo tudi učitelji in šolski psihologi. 

Ne »špricajte« informativnih dnevov, saj na njih lahko pridobite veliko koristnih informacij, s katerimi boste lažje usmerjali otroka pri tem pomembnem življenjskem koraku.


Morda vas bo zamikalo, da bi se namesto na informativne dneve raje odpravili na smučanje ali izlet, ampak tudi če se je vaš devetošolec že odločil, kam se bo vpisal, si vseeno vzemite čas zanje. Pravzaprav na njih lahko kaj koristnega slišijo tudi sedmošolci in osmošolci. 

Zakaj? Če je na šolah z omejenim vpisom več kandidatov kot prostih mest, imajo prednost tisti z več točkami, pridobljenimi v zadnjih razredih osnovne šole. V preteklosti se je celo dogajalo, da so o vpisu na najbolj zaželene šole odločale petice pri predmetih, kot sta likovna ali glasbena vzgoja v sedmem razredu. Zato je dobro, da otroci take stvari slišijo, še preden jim kakšna nepotrebna nižja ocena zapre vrata na želeno šolo.

Odraščajoči najstnik je občutljiv in ga je treba razumeti

Obdobje pred vpisom na srednjo šolo je stresno za vso družino. Nekateri starši pri tem vzamete vajeti povsem v svoje roke, drugi prepustite odločitev otroku. Vsi pa bi radi najstnikom zagotovili tisto, kar je zanje najboljše. Kako jim torej pomagati?

»Odločitev o srednji šoli je zelo pomembna, a ni prva v najstnikovem življenju. Starši, ki ste s svojimi otroki vzpostavili zaupen odnos, veste, česa si želijo, kaj jih skrbi in katera področja jim gredo dobro od rok. Gre za mlado človeško bitje, ki si želi razmišljati in živeti vsaj malo po svoje. Tako je tudi pri izbiri šole in poklica. Možgani v tej starosti še zorijo, najstniki šele začenjajo spoznavati svet okoli sebe. Ne moremo pričakovati, da si bodo v času, ko še razvijajo abstraktno mišljenje in predvidevanje dolgoročnih posledic, že natančno začrtali svojo življenjsko pot,« pojasnjuje specialistka psihiatrije dr. Petra Jelenko Roth. 

Ne pridigajte, raje poslušajte in pojasnite

Na kakšen način naj se starši pogovarjate z najstniki o izbiri srednje šole? Kako jim prepričljivo pojasniti, da je to pomemben korak? »Ne pridigajte jim. Tega ne bodo hoteli poslušati. Najstniki so večinoma že vpeti v svojo skupino vrstnikov in mnenje staršev je lahko za nekatere zadnja skrb. O izbiri srednje šole se veliko pogovarjajo pri pouku, obrnejo se lahko tudi na šolske svetovalce. Doma se pogovorite takrat, ko ste vsi umirjeni. Poskusite jim povedati, kako ste vi ali kdo, ki ga otrok pozna in ceni, preživljali to obdobje – če seveda ne boste že petdesetič ponovili iste zgodbe,« pravi dr. Jelenko Roth.

Starši otrok, ki se še niso odločili, kam bi se vpisali, ali jih to sploh še ne zanima, se zaradi občutka nemoči lahko znajdejo v veliki stiski. Najstniki razmišljajo po svoje, ne vidijo enakih posledic kot starši, morda se jim na tak način tudi upirajo. Marsikaterega pa je tudi strah začetka novega življenjskega poglavja. Starši otrokom lahko pomagate prepoznati, kaj jih res veseli, v čem so dobri in česa se bodo z veseljem – ali vsaj ne s prevelikim odporom – učili.

»Pozitivna potrditev, dobra samopodoba, tudi čas, ki ga bo imel otrok za hobije in druženje: to imejte pred očmi, ko iščete pravo šolo. Tako bo skozi štiri srednješolska leta manj priganjanja, skupnega učenja in konfliktov,« meni strokovnjakinja. Staršem polaga na srce, naj vam ne bo nerodno, če vaš najstnik ne bo na »najboljši« ali najbolj zaželeni šoli.

Ne izbirajte sami otrokove šole

»Na svojega otroka bi bili radi ponosni, radi bi se pohvalili z njim, privoščimo mu, da bi mu šlo v življenju dobro. Primerjamo se z drugimi, ker igramo igro 'jaz sem ocena'. Težko je otrokov uspeh ali neuspeh (za katerega imamo svoja merila) jemati neosebno, saj ju doživljamo kot lastna,« opozarja dr. Jelenko Roth. A pri tem poudarja, da starševske ambicije, družbene norme ali celo tekmovalnost ne bi smele biti kriterij za izbiro srednje šole.

»Ne vztrajajte za vsako ceno pri svoji in ne otrokovi izbiri šole, saj se ta lahko izkaže kot zelo visoka.«


Bodite radovedni. Poskusite videti svojega otroka, kot da ga vidite prvič, ne pa, kot da vam je že vse jasno. Ta mladi človek vas še vedno potrebuje, pomirjata ga stabilnost in predvidljivost doma, v katerega se vrača. A je tudi dovolj star, da se ne bi več smeli odločati zanj ali namesto njega. 

In če ne bo šlo vse po načrtih? Srednja šola je sicer pomemben korak, a ima otrok še drugo priložnost, če se izkaže, da prva odločitev ni bila prava. To seveda ni optimalno, a je bolje kot stres, ki ga šola lahko povzroča vsej družini. Če so glavna tema pogovorov le ocene, spraševanje in testi, neuspeh pa načenja najstnikovo samozavest, potem je bolje ponovno premisliti in morda izkoristiti možnost zamenjave srednje šole.

Novo srednješolsko okolje pa bo septembra za mladostnike prineslo tudi novo družbo in druženja, na katerih bo lahko prisoten tudi alkohol. Preverite nasvete, kako se z najstnikom pogovoriti o alkoholu

Odločitev za vpis v srednjo šolo ni vselej na dlani. Zato pa bi morala biti lažja odločitev za primerno zavarovanje. Nezgodno zavarovanje otrok in mladih s hitrim izplačilom krije posledice nezgod v šoli, med prostim časom, pa tudi med počitnicami doma ali v tujini.
družina, otroci, zavarovanje otrok in mladih
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.