Kam na družinski izlet v hribe?

Možnosti za družinski izlet v Sloveniji ne manjka, morda rabite le pravo idejo.

Kam na izlet? Da bo takih vprašanj čim manj, smo ob pomoči članov skupnosti Očistimo naše gore pripravili nekaj nasvetov za družinske pohodniške izlete, ki so primerni tudi za mlajše otroke. Preden se odpravite na pot, pa preverite še, kaj je treba upoštevati, da bo planinarjenje z otroki varno in zabavno.

1. Miklavž na Gorjancih

 

Miklavž je priljubljena izletniška točka na robu planotastega ravnika visoko na Gorjancih. Tik nad Domom pri Miklavžu stoji na razglednem vrhu cerkvica Svetega Miklavža. Nedaleč stran, na robu košenic, se v plitvi kotanji imenovani Izero nahaja več manjših jezerc. Poleg neokrnjene narave vas bodo navdušile tudi številne legende in pripovedke povezane z izletom.

 

Izlet ni zahteven, primeren je za otroke, starejše od treh let, ki jim po potrebi pomagate z nošenjem.

 

Kako do tja, kaj vse si lahko ogledate in kakšno opremo potrebujete, preverite na tej povezavi.

 

2. Rifnik

 

Pot do arheološkega najdišča Rifnik vodi mimo ruševin srednjeveškega gradu Rifnik. Le-te osupnejo s svojo lego in mogočnostjo. Na vrhu najdišča Rifnik se lahko prepustite domišljijskemu popotovanju v daljno preteklost in seveda razgledom na Šentjur, Zgornjesotelsko gričevje, Boč, Donačko goro ter Velenjsko in Konjiško hribovje. Ob lepem vremenu se vidijo tudi vzhodni vrhovi Kamniško-Savinjskih Alp.

 

Pot je primerna za otroke od tretjega leta starosti. Pri morebitnem ogledu grajskih razvalin je potrebno nekaj več previdnosti zaradi visokega in nezavarovanega obzidja na izpostavljeni in strmi legi ter morebitnega padajočega kamenja.

 

Več zanimivosti o izletu in kako priti do tja, si oglejte na tej povezavi.

 

3. Štefanja gora

 

Štefanja gora je že od nekdaj priljubljena točka. Na njej se nahaja cerkvica Svetega Štefana, katere prednica je bila postavljena v daljnem 12. stoletju. Razlogi za veliko obiskanost hriba nad Adergasom so danes verjetno drugačni kot nekoč, ampak rezultat - to je dobro počutje - je isti.

 

Pot na Štefanjo goro je primerna za otroke, stare od tri do štiri leta in starejše. Orientacija je lahka, pot pa široka, dobro nadelana in označena.

 

Več zanimivosti o izletu preberite na tej povezavi.

 

4. Škabrijel

 

Ob hoji po pobočjih Škabrijela, si je težko predstavljati, da je tu potekala ena najbolj krvavih bitk na Soški fronti. Nekoč gola in od bojev razrita pobočja so danes povsem poraščena z gozdom. Na vrhu je visok razgledni stolp, od koder se odpre izvrsten pogled na obe Gorici, Sabotin, Sveto goro, Trnovski gozd ...

 

Pot je primerna za otroke stare okoli 3 leta. Vzpon je zložen, le proti vrhu je krajši del, kjer se pot nekoliko hitreje vzpenja. Tu otrokom po potrebi lahko pomagate z nošenjem.

 

Več o izletu na tej povezavi.

 

Ne zamudite nasvetov naših strokovnjakov, ki vas bodo razgibali in poskrbeli za bolj aktiven in zdrav vsakdan. Vpišite svoj e-naslov in se nam pridružite. Tri, štiri, zdaj!

 

družina, prosti čas, otroci, pohodništvo, dopust, zdravje, očistimo gore
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.