Kuhanje z otroki: pazljivo pri teh stvareh

Preverite nasvete Luke Jezerška za varno kuhanje z otroki.

Uživate ob kuhanju z otroki ali vam to predstavlja nočno moro, polno nevarnosti in nereda? Da bi bilo kuhanje z najmlajšimi zabavno in varno, smo za nekaj nasvetov in priporočil iz prve roke prosili Luko Jezerška.

Poleg tega, da je to dobro za njihovo samostojnost, je kuhanje z otroki tudi odlična priložnost za kvalitetno preživljanje časa z njimi.

 

Da bo res tako, pa je pomembno, da upoštevate nekaj osnovnih napotkov za varnost, ki smo jih pripravili z Luko Jezerškom, kuharskim mojstrom in vodjo kulinarike pri Jezeršek gostinstvo.

 

5 osnovnih pravil za varno kuhanje z otroki

 

  1. Preden se lotite kuhanja, pripravite vse sestavine in pripomočke. Tako se boste lahko res posvetili kuhanju, ne da bi vmes razmišljali, kje je posoda, ki jo potrebujete, in ali sploh imate vse potrebne sestavine.
  2. Skupaj z otroki se preoblecite v oblačila, ki niso ohlapna, in zavihajte rokave. Z ohlapnimi oblačili se lahko hitreje zgodi nesreča, saj se lahko zataknete ob vročo posodo ali pa z rokavom potegnete nož.  
  3. Vse tkanine (npr. kuhinjske krpe) pravočasno odmaknite od kuhalnih površin, da med kuhanjem nič ne zagori.
  4. Z nožem in ostalimi ostrimi predmeti ravnajte previdno. Rezilo noža naj bo vedno obrnjeno stran od telesa. Otrokom pojasnite, kako pravilno držati nož. Ročaj morajo držati s celo roko, kazalec pa naj imajo stegnjen po zgornjem delu rezila, kar jim omogoča večji nadzor.
  5. Vedno bodite pozorni na to, kje se nahaja posoda. Ročaji naj bodo obrnjeni stran od roba kuhališča, saj lahko v nasprotnem primeru hitro pride do nesreče, če se nekdo zaleti v ročaj in prevrne posodo.

 

Previdno pri kuhanju s plinom

Če imate tudi vi doma štedilnik na plin, potem zagotovo veste, kako pomembno je, da ste pri njegovi uporabi zelo pazljivi. Kako ravnati, da preprečite njegovo uhajanje in eksplozijo?

 

Najprej je pomembno, da plin vedno hranite na varnem, senčnem mestu. Če imate plin v zaprtem prostoru, bodite še toliko bolj previdni pri preverjanju tesnil. Tega morate zamenjati ob vsaki menjavi plinske jeklenke, tesnjenje pa preverite s testom z milnico. Kako to izvedete, si poglejte v videu.

 

 

Preprečite poškodbe

Nesreča nikoli ne počiva in kaj hitro se zgodi, da v kuhinji, kljub temu, da ste pazljivi in pozorno spremljate, kaj počnejo vaši nadobudni kuharji, pride do nezgode. S kakšnimi triki lahko preprečite nesreče otrok v kuhinji?

 

Luka Jezeršek svetuje:

 

  • vnaprej si pripravite vse sestavine in pripomočke,
  • nože in druge ostre predmete pospravite nekam, kjer jih otroci ne bodo dosegli,
  • kuhinjske pripomočke, ki jih ne potrebujete in vas pri delu le ovirajo, pospravite.  

 

 

Nato pa le še zavihajte rokave, oblecite predpasnik in se lotite kuhanja!

 

Poškodbe pri kuhanju

Tudi če ste pri kuhanju previdni, se lahko poškodujete, opečete ali urežete.  Poglejmo, kako takrat čim lažje in čim hitreje sanirati poškodbo.

 

Opekline

Manjše opekline oskrbite tako, da opečeno mesto najprej 15 minut hladite pod nežnim curkom hladne vode, ki ima približno 15 stopinj.

 

Pomembno je, da voda ni premrzla, saj lahko tako dodatno poškoduje mesto opekline.

 

Opeklino nato osušite in namažete z antiseptičnim mazilom. Če so prisotni mehurji, jih ne predirajte.

 

V primeru globljih opeklin, ko je opečena koža suha, usnjata, zoglenela in ima zaplate bele, rjave ali črne barve, čim prej poiščite nujno medicinsko pomoč.

 

Ureznine

Druga najpogostejše poškodba v kuhinji pa so ureznine. Manjše ureznine lahko hitro in varno oskrbite sami. Najprej zaustavite krvavitev. Ureznino očistite s fiziološko raztopino in s pritiskom nanjo ustavite krvavitev. Nato jo povijete s sterilno gazo ali obližem.

 

V primeru, da je krvavitev močna in se ne ustavi ali pa če je rana globoka, velika in široka, se čim prej posvetujte z zdravnikom.

 

Več o tem, kako ravnati ob poškodbi, v videu z Lukom Jezerškom.

 

 

Ne glede na to, ali ste z otrokom v kuhinji, na igrišču, na morju ali v hribih, naj bo čim več skupnih trenutkov brezskrbnih in varnih. Za tiste nepredvidljive, ko ne gre vse po načrtu, pa poskrbite z nezgodnim zavarovanjem za otroke in mlade. Le z nekaj kliki ga lahko sklenete tudi po spletu.

 

 

Za konec pa še s kratkim testom preverite, ali boste svojim otrokom poleg svojih skrivnih receptov znali predati tudi napotke za varno kuhanje.

družina, otroci, prosti čas, nezgodno zavarovanje otrok in mladih
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan z vašimi otroki, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.