Moj otrok in njegov prijatelj – telefon

Kako otroka naučiti pravilno uporabljati pametni telefon?

Vsak starš se prej ali slej sreča z dejstvom, da si njegov otrok želi  pametni telefon. A ne skrbite. Če se z otrokom začnete na to pripravljati zgodaj in določite pravila za uporabo telefona, boste otroku pomagali varno vstopiti v virtualni svet. Poglejmo, kako.

Kaj morate storiti, preden otroku kupite pametni telefon:

 • Globoko se zazrite v njegove prelepe otroške oči. Tokrat jih namreč vidite zadnjič. Njegov pogled bo od zdaj naprej usmerjen navpično navzdol – v ekran.
 • Usedite se in se sproščeno pogovorite z njim. To bo zadnji pogovor ... v realnem svetu. Njegov največji zaupnik in prijatelj, s katerim bo delil svoje skrivnosti in življenje, bo telefon.
 • Prijavite se na družbena omrežja – da ga boste še kdaj videli in vedeli, kaj je jedel za malico. In si ogledali njegove profilne slike. Ter se spraševali, če se je v tem času spremenil v manekena. 

 

A ne skrbite. Obstajajo tudi lepe plati novega sostanovalca – pametnega telefona. Vaše stanovanje bo spet čisto. Otrok namreč ne bo več potreboval igrač. In barvic. Ali družabnih iger. Samo še udoben kavč.

 

In ne bo imel časa, da bi naredil kakšno neumnost. Splezal npr. na drevo, se umazal v pesku, sosedu pozvonil na zvonec ter zbežal ali podobne brezvezne traparije.

 

Pa tudi na zmenke mu ne bo treba hoditi. Z ljubeznijo svojega življenja se bo namreč pogovoril kar po spletu. 

 

Varno bo čepel doma. Na udobnem kavču. Ves čas. No, razen če se ne bo odločil, da bi se dobil z neznancem, s katerim je klepetal in ki je res totalno frajerski. Ampak vi tega tako ali tako ne boste vedeli.

 

Ni vse tako hudo. Najprej si dopovejte, da se čisto vsi starši srečujejo s tem fenomenom. In da obvladate, saj vam bo uspelo preprečiti, da vaš otrok postane telefonski zombi.

 

Kako?

 • Otroka začnite pripravljati na virtualni svet takoj, ko začne kazati zanimanj za pametni telefon. Kot učiteljica razrednega pouka lahko iz izkušenj trdim, da so prvošolčki že več kot pripravljeni na pogovor o varnosti na spletu.
 • Ob tem boste svojemu otroku lahko prebrali slikanico Ženičke in strički za daljnimi grički.
 • Ob slikanici se lahko odkrito pogovarjate o spletu in kaj vse se lahko zgodi, če se na njem pojavijo stvari, kot so osebni posnetki, fotografije, besede, ki ne spadajo tja. Upam, da vam ne bo treba govoriti iz lastnih izkušenj. K sreči v naši mladosti tehnologija ni bila tako razvita.

 

Ko sem preizkušala svoje učence, sem zgroženo ugotovila, da bi skoraj vsi vpisali na splet prav VSE svoje podatke (od številke čevljev, gesla bančne kartice, pa kdaj sta ata in mama doma).

 

 • Če gre za zabavno spletno stran, polno iger in prijateljev, ni nobene ovire, če morajo za vstop vpisati svojo telefonsko številko.
 • Tako kot jih učite vožnje s kolesom, jih učite življenja na spletu.
 • Skupaj z otrokom sestavite pogodbo o uporabi telefona (primer najdete spodaj). Pogodbo slavnostno podpišite, skrbno shranite in naredite še kakšen poseben pečat, da bo zares veljala.
 • Otroku razložite, da je splet zakladnica znanja in razgledanosti.
 • Tudi vi morate obvladati in poznati skrivnosti virtualnega sveta. Raziskujte splet, prijavite se na družbena omrežja ... tudi tistega, ki se vam bo zdel strašno butast in bo vašega mulca zaradi tega malo sram (ker se za starše pač ne spodobi, da vtikajo nos kar kamor koli).
 • Otroka naučite primernega obnašanja na spletu. Tudi če si skrit za napravo in vzdevkom, je narobe in strahopetno, če o ljudeh pišeš grde stvari.
 • Bodite jim zgled in ne visite kar naprej na telefonu. Otroci vse vidijo. Saj veste ... Kar se Janezek nauči, zna zelo uspešno uporabiti proti staršem.

 

Odložite telefon, ko se igrate, mu berete, ko se pogovarjate.

 

 • Določite družinski čas brez tehnologije in nikoli ne uporabljajte telefonov med kosilom.
 • Skupaj z otrokom poiščite uporabne aplikacije – poučne, zanimive, pa tudi zabavne.
 • Pogovarjajte, pogovarjajte, pogovarjajte se.

 

Prepričana sem, da vam bo uspelo. In da ne boste kot moja znanka, ki je blazno ponosna nase, ker ji je otroke uspelo vzgojiti tako, da sem in tja za sekundo dvignejo pogled s telefonskega ekrana.

 

Zdaj pa takoj dol s telefona in se pojdite igrat z mulcem.

 

Pa vso srečo.

 

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

 

Želite prejemati takšne nasvete v vaš poštni nabiralnik? Prijavite se na naše e-novice posebej za mame:

 

družina, otroci, prosti čas
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan z vašimi otroki, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.