Naj vam prtljaga ne pokvari dopusta

Kako spakirati prtljago za štiričlansko družino in ohraniti mirno kri

»Pa, a ti to čisto resno?« me vpraša mož vsakič, ko zagleda pripravljeno prtljago, ki jo mora nekako zložiti v naš avtomobil. Nakar ga užaljeno pogledam izpod obrvi in začnem naštevati, kaj vse nujno potrebujemo, brez česa absolutno ne gremo na pot en otrok, drug otrok, jaz in konec koncev tudi on. In če zaradi prtljage tvegam družinski prepir, sem jo pripravljena tudi zavarovati.

Manj je več

Za pasom imamo precej družinskih potovanj in izletov, kar pomeni, da sem se iz izkušenj naučila, da je manj vedno več, ko je govora o prtljagi. Na prvih skupnih potovanjih brez pol otroške sobe, tri četrt lekarne, vozička in 10 paketov plenic nismo šli nikamor. In to je bil le začetek seznama, ki je bil debelejši od prve knjige Igre prestolov.

 

Se sprašujete, kdaj je primeren čas za prvo potovanje z dojenčkom? Kaj je priporočljivo vzeti s seboj, da bo prva izkušnja čim manj stresna in čim bolj prijetna za vas in za dojenčka? Več o tem preberite tukaj.

 

Z vsakim novim potovanjem pa sem postajala bolj racionalna. Vzamem samo še zdravila, ki smo jih kdaj že uporabili. Oblačila na poti tudi operem, in se tako izognem, da jih ni preveč. Plenic in vozičkov pa smo se končno znebili…

 

Mislim, da se mož ne bi smel pritoževati, čeprav ga razumem. Plenice in manj oblačil so nadomestili dražji kosi kot so tablica, poganjalček in rolerji ali celo kolo. Poleg tega pa brez 20 kil težke fotografske opreme, ki jo nujno potrebuje mož, in elektronskega bralnika, brez katerega ne zdržim jaz, še vedno ne gre. Če poleti k temu navržemo še vso našo opremo za kampiranje, ja, moža zelo dobro razumem. 

 

Sveta trojica potovanj

Pomagati pa mu ne morem kaj dosti. Raje se umaknem in medtem ko on igra tetris s torbami, šotorom, nahrbtniki, mizico, stoli, spalkami in hrano, jaz po torbi še zadnjič pregledam vse dokumente. Kajti, če bi skoraj zagotovo pot preživeli brez še enih dolgih rokavov ali senčnika, brez potnega lista, kreditnih kartic in dobrega turističnega zavarovanja zagotovo ne bi šlo. To je sveta trojica vsakega potovanja. Če imam to, si lahko oddahnem, ko po dveh urah vožnje ugotovim, da smo lopatke in kanglice za plažo pozabili doma.

 

Preberite, kaj o turističnem zavarovanju zanima popotnike.

 

Po pravici povedano brez turističnega zavarovanja ne grem niti v Ikeo v Celovec. Za avto pa vedno vzamem še asistenco na poti, ker sama ne bi znala niti gume zamenjati, mož pa bi samo zato, da bi prišel do nje, potreboval več časa kot asistenca do nas. OK, priznam, da so zavarovanja moja poklicna deformacija. Ki pa jo priporočam tudi ostalim. Čeprav, po pravici povedano, so me za vsa ta zavarovanja prepričali otroci. Prej sem mislila: a) da nič ne more iti narobe in b) da je dovolj, da me (za)varujeta starša.  Zdaj, ko sva midva starša, morava: a) biti realna, saj stvari gredo rade narobe in b) imeti na voljo 24-urno pomoč.

 

Zavarujte prtljago

In ko je govora o prtljagi, če brez najbolj ljubih kosov absolutno ne gremo nikamor, si zagotovo ne želimo, da bi se jim kaj pripetilo. Sploh, ko smo jih končno uspeli zložiti v avto. Nočemo, da bi nam jih kdo ukradel, ko se ustavimo na parkirišču, ker moramo že petič v eni uri na stranišče. Ali da bi prišlo do škode na kolesu, ki smo ga s skupnimi močmi pritrdili na avto. Zato jih imamo zavarovane.

 

Kako se lotiti zlaganja prtljage v avto, da bo vožnja varna?

 

Tega zagotovo niste vedeli, toda prtljaga ni del avtomobila, zato ni zavarovana z obveznim avtomobilskim zavarovanjem ali splošnim avtomobilskim kaskom. Morate jo zavarovati posebej z zavarovanjem, ja uganili ste, prtljage. In prtljaga je vse tisto, kar spravite v avto, ko se odpravljate na dopust: od otroških sedežev, strešnega kovčka – za katerega moža še vedno prepričujem, da ga nujno potrebujemo, do smuči, koles, šotora in zaslonov, ki ste jih vgradili naknadno, da otroci vsaj pol manj sprašujejo, če ste že prišli, saj že stotič gledajo Pujso Pepo, ki jo že vsi znate na pamet. Brez tega si ne predstavljate dopusta, zato ni možnosti, da bi jo pustili doma na varnem. Ne, pač stisnete zobe in jo naložite v avto, tudi tu bo z zavarovanjem na varnem. Če se kaj zgodi, pa naj za morebitne stroške poskrbi zavarovalnica.

 

In ko je govora o stroških, se verjetno sprašujete, kako si sploh lahko privoščimo prtljago in dopust potem, ko poplačamo vsa zavarovanja? Hja, z  AvtoMobilnim zavarovanjem lahko že ob sklenitvi zavarovanja avtomobilske odgovornosti (in pri tem res ne pozabite na asistenco) sklenete tudi zavarovanje prtljage v ali na vozilu in poleg tega pridobite še druge ugodnosti.

 

Kar konec koncev znese veliko manj, kot nov šotor, kolo, tablica, fotoaparat in vse ostale stvari, ki jih nujno potrebujemo in se nam lahko v vozilu poškodujejo, uničijo ali nam jih ukradejo. 

 

Ja, jaz to čisto resno. In to iz izkušenj kot mama, ki pakira, načrtuje potovanja in piše o zavarovanjih.

 

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

 

Želite prejemati takšne nasvete v vaš poštni nabiralnik? Prijavite se na naše e-novice posebej za mame:

 

avto, potovanja, družina, otroci, dopust, zavarovanje prtljage
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan z vašimi otroki, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.