Z družino na kolo

Nasveti, s katerimi bo kolesarjenje postalo ena najbolj zabavnih aktivnosti za celo družino.

Kolesarjenje je oblika rekreacije in način prevažanja, ki je primerno za vse generacije. Še posebej navdušeni kolesarji pa so običajno otroci. Z nasveti KD Rajd bo tako družinsko kolesarjenje postalo ena izmed vaših najbolj zabavnih aktivnosti.

Družinsko kolesarjenje bo odvisno od staršev

Pri družinskem kolesarjenju je veliko odvisno od vas staršev in vaših navad. Pogosto morate najprej vi začeti razmišljati drugače in  prenehati z mislimi kot so: z avtom bi nam bilo udobneje, kaj pa če se kaj zgodi, preveč stvari potrebujemo …

 

Obenem pa se morate predvsem starši kolesarji sprijazniti, da niste na kolesu s svojimi kolegi, ampak imajo otroci prednost.

 

Nekaj nasvetov, da bo družinsko kolesarjenje zabavno:

  • Ni treba, da greste zelo daleč in hitro.

Avantura se lahko zgodi že v mestnem parku ali bližnjem gozdu. Kolesarjenje pa lahko nagradite s sladoledom ali z obiskom prijateljev.

 

  • Ni treba, da izberete zahteven teren.

Že vožnja po kolesarski stezi brez vzponov in spustov je lahko dovolj za marsikaterega otroka. Če je ta recimo okoli Bleda ali druge naravne lepote bo vse skupaj še toliko lepše.

 

  • Vozite s hitrostjo, ki ustreza najpočasnejšemu v družini, zelo verjetno bo to najmlajši.

Če je med otroki velika razlika, se lahko ločite v dve skupini, vendar naj bo z otroki vedno vsaj ena odrasla oseba. Preprosto zato, ker lahko mlade hitro zanese s poti, se ne zavedajo določene nevarnosti ali pa padejo.

 

Brezhibno delovanje kolesa

Še preden se odpravite na kolo, pa morate poskrbeti za brezhibno delovanje kolesa in seveda ustrezno opremo.

 

Uporaba kolesarske čelade je v Sloveniji za mladino do 15. leta na srečo obvezna, zares pa bi moral za zaščito glave poskrbeti vsak kolesar v vsakem trenutku.

 

Kolo mora biti brezhibno, dobro očiščeno in namazano, z delujočimi zavorami.

 

Preden se odpravite na pot si vzemite še nekaj minut za par vaj na kolesu, tako da se otrok ogreje, hkrati pa preveri delovanje kolesa.

 

Na pot vzemite dovolj tekočine

S seboj na pot morate obvezno vzeti dovolj tekočine za vas in vaše otroke. Če pa boste zunaj dlje časa, ne pozabite na prigrizke. Voda zadosti hidracijskim potrebam v večini primerov, še posebej v kombinaciji s svežim sadjem in kakšnim priboljškom na poti.

 

Poleti ne podcenjujte vročine, ki bo otroke »zdelala« prej kot vas.

 

Dovolj kolesarskih poti

Marsikateri starši menite, da poti za otroke ni veliko, čeprav je ustreznih terenov ogromno.

 

V prvi vrsti so tukaj tako imenovane pump proge (v Ljubljani se imenujejo KoloParki). Dobro osvežen seznam njihovih lokacij najdete na www.PumpTrack.si. Ti poligoni so zaprti in predvsem zabavni, otroci pa se bodo na njih naučili veščin, ki jim bodo prišle še kako prav kasneje.

 

Iz leta v leto je tudi več kolesarskih stez in daljinskih kolesarskih povezav.

 

Naval na stezo ob zgornjem toku Save Dolinke je poleti neverjeten, a še zdaleč to ni edina za otroke in družine primerna destinacija pri nas. Najdete jih praktično povsod, le malo domišljije in raziskovanja s prstom po zemljevidu je potrebnega.

 

Naslednje so neštete podeželske ceste, makadami in gozdne vlake, ki jih je pri nas toliko, da jih ne bo zmanjkalo do doktorata vašega otroka. Pri tem pa boste spoznali še lepote naše male države, ki jih sicer nikoli ne bi odkrili.

 

Izgovorov ni več, pojdite vsi skupaj na kolo, na krajšo ali malo daljšo pot, vedno pa s pravo mero zabave in varnosti. Uživajte!

 

družina, otroci, prosti čas, preventiva, zdravje, kolesarjenje, aktivno življenje, zavarovanje mikro mobilnosti
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan z vašimi otroki, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.