Nasveti za karanteno z otroki

Preberite, kako se spoprijeti s karanteno z otroki, da bo vsem lažje.

Epidemija novega koronavirusa je starše postavila pred poseben izziv. Zaradi zaprtja šol in vrtcev v času epidemije so otroci doma, starši pa morajo poiskati ravnovesje med skrbjo za službo, dom in družino. To ni preprosto. Preberite, kako se spoprijeti s karanteno z otroki, da bo vsem lažje.

Otroci lahko pomagajo pri ustavitvi širjenja novega koronavirusa

Epidemija je posegla v vsakdan vsakega od nas. Morda je otrokom še težje, saj se ne morejo preprosto sprijazniti z dejstvom, da ne smejo v vrtec ali šolo in na igrišče med prijatelje.

 

S situacijo se bodo lažje spoprijemali, če bodo razumeli, da je razlog poreden virus, ki pa ga lahko premagamo, če vsi skupaj upoštevamo ukrepe za njegovo ustavitev. Zato se z otroki pogovarjajte o koronavirusu in ne skrivajte informacij pred njimi. Pogovor naj bo prilagojen starosti otroka, realističen, a ne zastrašujoč, svetuje pedagoginja dr. Klara Skubic Ermenc.

 

»Najpomembneje je, da starši otrokom v tem času ponudimo toplino in dajemo občutek varnosti. Otrokovo doživljanje epidemije je predvsem odvisno od tega, kako jo doživljamo in se z njo spopadamo odrasli. Če vsakodnevno izražamo skrbi in jezo, bodo te občutke prevzeli tudi otroci,« pojasnjuje Ermenčeva in dodaja, da je treba otroke spodbuditi k temu, da izrazijo svoje misli in skrbi, ter odgovoriti na njihova vprašanja. Nova in težja življenjska situacija je hkrati odlična vzgojna priložnost.

 

Dobro je, da otroci vedo, da lahko tudi sami z upoštevanjem pravil prispevajo k zajezitvi epidemije.

 

Pojasnite jim, da so pravila zato, da se življenje čim prej vrne v ustaljene tire. Pravila jim predstavite na stvaren, a njim razumljiv in jasen način – tako, kot jih uči kuža Pazi.

 

Če imate možnost, pravila natisnite, da jim bodo otroci lažje sledili.

 

Prenesi datoteko Kuža Pazi se pazi koronavirusa

 

Skupaj z otroki pa si oglejte tudi video, kjer Kuža Pazi na zabaven način razloži, kako ohranja in skrbi za zdravje sebe in okolice.

 

 

Predšolski in šolski otroci naj imajo obveznosti

Otroci, zlasti šolski, naj vedo, da to niso »korona počitnice«, ampak vrtec, šola na malo drugačen način. V tem času se učenje in vzgoja otrok ne smeta ustaviti, pri čemer pa so naloge staršev in vzgojno-izobraževalnih ustanov deljene.

 

»Naloga staršev je, da otroke vzgajamo, jim ponudimo spodbudno in toplo okolje. Naloga šole pa je, da otrokom pripravijo taka gradiva in virtualna učna okolja, ki jim bodo omogočala čim bolj samostojno učenje,« poudarja Ermenčeva in dodaja, naj si starši zastavijo realne cilje: »Bodite predvsem starši in ne učitelji.«

 

Otrokom boste v pomoč predvsem tako, da jim pomagate organizirati dnevne obveznosti.

 • Sledite ustaljeni rutini in dnevnemu ritmu. Rutina otrokom pomaga, da lažje predvidijo stvari, ki se dogajajo, in jim daje občutek varnosti. Z otrokom se dogovorite, kdaj bo čas za vstajanje, malico, dnevne obveznosti (za odmor, čas za gibanje, spanje …). V pomoč bo urnik kuže Pazija za predšolske otroke in za tiste, ki že hodijo v šolo. »Ni pa treba, da se ves čas držimo te rutine. Občasno ali za vikend lahko odstopimo od nje in delamo, mi in otroci, kar nas veseli – lenarimo, se crkljamo in podobno,« še svetuje Ermenčeva.
 • Uredite prostor za obveznosti (za službo, za šolske obveznosti) in določite pravila, ki veljajo v tem prostoru. Ni treba, da je to samostojna soba, dovolj je kotiček, ki je namenjen delu.
 • Spodbujajte samostojno delo otrok. Tako boste lahko, če delate od doma, v miru opravili svoje delo. Šolske obveznosti naj potekajo v dogovoru z učitelji in šolo, starši pa otrokom lahko pomagate poiskati rešitve, če se zatakne. Ermenčeva spodbuja starše, naj učiteljem sporočijo, če so gradiva pomanjkljiva – tudi zanje je ta situacija nova in bodo veseli povratnih informacij.

 

Predšolskim otrokom ponudite različne igre, ki spodbujajo njihov celosten razvoj: igre vlog (igrajte se družino, zdravnike), konstrukcijske igre (s kockami, sestavljankami), ustvarjalne (risanje, barvanje, uprizarjanje iger), gibalne igre ipd., predvsem pa se z njimi veliko pogovarjajte.

 • Otroke vključite v gospodinjska opravila, primerna njihovi starosti. V vsakodnevnem hitenju se pogosto pozabi na to. Zdaj ko ste več časa doma in otroci bolj vidijo, kaj vse zahteva urejeno gospodinjstvo, je priložnost, da prevzamejo del obveznosti.
 • Tudi v tem času naj bo del dneva namenjen branju. Berite skupaj z otroki: otrokom, ki še ne berejo, berite sami ali pa jih poslušajte, ko oni sami »berejo na glas« (ko ob ilustracijah ustvarjajo zgodbo). Tudi otrokom, ki že berejo, lahko berete na glas ali se pogovarjate o tem, kar preberejo, svetuje Ermenčeva. Otroke lahko spodbudite, da zgodbice narišejo, dramatizirajo in podobno. Spodbudite jih lahko tudi, da preberejo knjige, po katerih so bili posneti filmi. Podobnosti in razlike med knjigo in filmom so zanimivo izhodišče za pogovor.
 • Učenje je lahko zabavno. Danes so na voljo številne didaktične vsebine, ki naredijo učenje bolj zabavno. Številni ponudniki so v času epidemije odprli dostop do sicer plačljivih vsebin ali zasnovali nove.
 • Poskrbite tudi za bližino v času, ko smo fizično ločeni. Ermenčeva staršem predlaga, naj spodbudijo učitelje, druge starše, prijatelje in otroke, da se virtualno družijo, skupaj učijo ali celo zasnujejo virtualni skupnostni projekt.

 

Za lažjo organizacijo dnevnih obveznosti je kuža Pazi pripravil nekaj nasvetov:

 • za predšolske otroke
Prenesi datoteko Kuža Pazi rad ostane doma, zato že dobro ve, kaj takrat početi.

 

 • za tiste, ki že hodijo v šolo
Prenesi datoteko Kuža Pazi obvlada šolanje od doma.

 

Ideje za prosti čas v karanteni z otroki

Prosti čas se je v tem času verjetno še najmanj spremenil, so pa tudi tu potrebne prilagoditve. Več smo doma v zaprtih prostorih, manj je druženja z vrstniki in starejšimi sorodniki, ustavljene so tudi izvenšolske dejavnosti. Ker več časa preživljamo z družino, lahko staršem zmanjka idej. Kako torej kakovostno zapolniti prosti čas?

 • Gibanje naj bo obvezen del dneva. Z otroki se le odpravite ven, vendar sami, ne v družbi drugih družin, in pri tem upoštevajte omejitve: obisk otroških igrišč lahko nadomestite z raziskovalnim sprehodom po samotnih poteh, morda s fotoaparatom ali daljnogledom; drevo lahko nadomesti igrala; zapeljite se s kolesom, skirojem ali rolerji in na novo odkrivajte že pozabljene igre v naravi.
 • Vzemite si čas za športne aktivnosti, zase in skupaj z otroki. Ne pozabite, da je gibanje zelo pomembno za razvoj otrok. Čeprav doma ni telovadnic in športnih igrišč, je mogoče številne športne aktivnosti izvajati tudi doma. V dnevno rutino vključite jutranje razgibavanje, skupaj z otroki telovadite, plešite, sledite pa lahko tudi spletnim vodenim vadbam, ki so jih v tem času pripravili trenerji.
 • Druženje s sovrstniki in starejšimi sorodniki. S sorodniki se lahko dogovorite za vsakodnevni klic ali video klic, da se bodo otroci pogovarjali z njimi. Zlasti stari starši bodo zelo veseli pogovora z vnuki. Za nekoliko starejše otroke so vse pomembnejši tudi stiki z njihovimi vrstniki. Šoloobvezni otroci so zelo verjetno že povezani s svojimi sošolci in prijatelji. Če bi tudi manjši otroci pokazali, da pogrešajo vrstnike, se lahko z njihovimi starši dogovorite in organizirate druženje na daljavo.
 • Družabne igre, družinski filmi, poučne igrice. Skupaj z otroki si lahko pogledate družinski film ali še boljše, si čas zapolnite z igranjem kart, kvizov, pantomime ali drugih, morda že pozabljenih družabnih iger, za katere ne potrebujete pripomočkov (iščete besede, ki se začnejo na določeno črko, skupaj sestavljate stavke tako, da vsak pove eno besedo, ugibate osebo ali predmet …).
 • Naj bo čas tudi za norčije. Naj se v tem stresnem času ne vrti vse le okrog koronavirusa, poskrbite tudi za zabavo. »Vzemite si čas tudi za norčije,« svetuje Ermenčeva, »nadenite si maske, posnemite šaljiv video, igrajte norčave družabne igre. Prepustite vajeti otrokom, gotovo imajo veliko idej za to.«
 • V dnevno rutino vključite tudi individualni čas. »Otroci ne potrebuje nadzora ves čas in ni dobro, da jim starši zapolnimo vsako minuto dneva. Nič ni narobe, če je otrok nekaj časa sam, se sam zaposli ali morda (vsaj na videz) ne počne nič. Dolgčas rojeva ideje, takrat začne otroku delati domišljija, začne sam razmišljati, kaj bi počel. Psihologi ugotavljajo, da je to za otroke koristno,« poudarja Ermenčeva.

 

Kako preživljati prosti čas, ve tudi kuža Pazi. Natisnite nabor zanimivih idej in se zabavajte skupaj z otroki.

 • Ideje za predšolske otroke
Prenesi datoteko Kuža Pazi ima vedno dobre ideje.

 

 • Ideje za tiste, ki že hodijo v šolo
Prenesi datoteko Kuža Pazi ve, kaj je dobra zabava.

 

V pomoč otrokom, ki potrebujejo malce spodbude in usmeritve, smo pripravili dnevne urnike, ki jih lahko prenesete, natisnete, dopolnite in postavite na vidno mesto.

 

> Dnevni urnik za predšolske otroke

> Dnevni urnik za šoloobvezne otroke

> Dnevni urnik za predšolske otroke, ki ga izpolnite sami

> Dnevni urnik za šoloobvezne otroke, ki ga izpolnite sami

 

družina, otroci, preventiva, prosti čas
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.