Zavarovanje odpovedi koncerta

Ob načrtovanju obiska koncerta pomislite tudi na zavarovanje odpovedi koncerta.

Privoščili ste si vstopnice za svojega najljubšega izvajalca. Ko nestrpno pričakujete nepozaben večer glasbe in spominov, nočete niti pomisliti na odpoved koncerta. Organizirali ste prevoz do prizorišča dogodka, morda celo nočitev ter dodatne aktivnosti, če na koncert potujete v drugo državo. Kaj če zbolite? Kaj če se zgodi nesreča, zaradi katere boste morali ostati doma?

Kaj z vstopnicami v primeru odpovedi koncerta?

Navdušenje, ki ga prinaša nakup koncertnih vstopnic za ogled najljubšega izvajalca v živo, je za mnoge neprecenljivo. Ljubitelji koncertov komaj čakajo, da jih bo objela energija oboževalcev in najljubša glasba ter da bodo ustvarili nepozabne spomine. Toda kaj če na koncert ne boste mogli ali bo koncert odpovedan?

Pri Festivalu Ljubljana pravijo, da so zahteve po vračilu kupnine oziroma menjavi vstopnic za drugo prireditev s strani obiskovalcev, ki se dogodka ne morejo udeležiti, pogoste. Kot najpogostejše vzroke obiskovalci navajajo: 

  • bolezen, 
  • poškodbe ali 
  • spremembo osebnih načrtov. 

Če pravočasno izveste, da vam bo koncert splaval po vodi, lahko vstopnice komu podarite. Lahko jih celo prodate, in  si tako povrnete stroške nakupa. V najslabšem primeru oziroma v zadnjem trenutku pa je verjetnost, da vstopnic na koncu ne bo izkoristil nihče, velika škoda! 

V primeru odpovedi koncerta s strani organizatorja bi vam stroške kupnine praviloma moral povrniti organizator sam , pa vseeno včasih ni tako. Vendar tudi v tem primeru ni vse izgubljeno. 

Vstopnice za koncerte kupujte pri pooblaščenih prodajalcih

Nič zares novega ni, da se pred večjimi koncerti oziroma dogodki razcveti črni trg z vstopnicami. Najprej so tu preprodajalci, ki lahko tudi za precej višjo ceno ponujajo originalne vstopnice. Računa, s katerim so bile vstopnice kupljene, pri takšnem nakupu skoraj zagotovo ne boste dobili, tako da lahko pozabite tudi na uveljavljanje morebitnih vračil ali menjav. 
Na drugi strani so včasih v obtoku tudi ponarejene vstopnice. Uradni prodajalci vstopnice že lep čas označujejo s serijskimi številkami, črtnimi ali QR kodami, ki so unikatne in jih ob vstopu na prizorišče tudi preverjajo, da bi ponarejanje preprečili. 

Zato svetujemo, da javno ne delite fotografije vstopnic, kjer se vidijo kode. Vašo kodo lahko nekdo ponaredi, še večkrat pa se zgodi, da preprodajalci enostavno preprodajo isto vstopnico, saj te večinoma niso več v fizični obliki. Na koncert bo v tem primeru prišel le tisti, ki jo bo ob vhodu v koncertno dvorano prvi skeniral. 

Za nakup vstopnic za prireditve in dogodke torej vedno izberite pooblaščena prodajna mesta, na katerih lahko preverite pogoje poslovanja, ki se nanašajo na vračila v primeru odpovedi, in ki vam za storitev izdajo račun.


Da ne ostanete brez koncerta in brez denarja, pa pri online kupovanju, sledite tudi 5 nasvetom za varen nakup prek spleta.

Kaj je zavarovanje odpovedi koncerta?

Zavarovanje vstopnic krije zavarovanje odpovedi turističnih potovanj. Če se koncerta denimo zaradi bolezni ne morete udeležiti, vam zavarovanje povrne stroške, ki ste jih plačali ponudniku. 

Zavarovanje odpovedi ne krije le odpovedi prireditev in dogodkov, pač pa lahko v zavarovalno kritje dodate tudi druge turistične storitve (nastanitev, vstopnice za prevoz, rent a car ipd.), kar je posebej dobrodošlo, če se na koncert odpravljate čez mejo oziroma bo dogodek le del vašega potovanja. 

Številne glasbene zvezde koncertirajo v Evropi in številni Slovenci se radi odpravimo na takšna glasbena doživetja v Zagreb, Milano, na Dunaj pa tudi kam dlje. A dlje kot gremo, večje stroške imamo, zato je urejeno zavarovanje rizika odpovedi več kot dobra ideja. 

Zavarovanje vam namreč ob izbiri ustreznega paketa omogoča vračilo denarja za stroške, ki jih boste zavarovali v zvezi s potovanjem na koncert. 
Torej, tudi če vam kupnino za vstopnico na odpovedan koncert povrne organizator, boste z ustreznim zavarovanjem lahko uveljavili tudi vračilo odpovedane letalske karte za obisk koncerta, nočitve na lokaciji koncerta in podobno. 

Nepričakovani zapleti na poti do koncerta

Čeprav si tega ne želite slišati, se nepredvidene situacije rade zgodijo v neprimerni trenutkih. A vsaj finančno vam takrat lahko pomaga zavarovanje. 

Z zavarovanjem odpovedi koncerta predvsem finančno zavarujete situacijo, ko ne boste mogli koristiti storitev oziroma se udeležiti dogodka. 

Takšni primeri so med drugim:  

  • nepričakovana bolezen ali nezgoda,
  • potrebna nega ali hospitalizacija ožjih svojcev,
  • uradni pozivi (recimo sodišče), ki jih ne morete prestaviti, 
  • nujna sanacija doma zaradi nesreče tik pred dogodkom,
  • prometna nesreča na poti do koncerta.

“V letošnjem letu smo opazili tudi porast zahtevkov za vračilo kupnine zaradi slabega vremena,” pojasnjujejo pri Festivalu Ljubljana.

Pri Festivalu Ljubljana v pogojih navajajo, v katerih primerih so stranke upravičene do vračila kupnine ali menjave vstopnice, in sicer je to mogoče izključno v primeru, da Festival Ljubljana iz katerega koli razloga kot organizator prireditev odpove. Pri tem pojasnjujejo, da obstajajo seveda tudi izjeme, kot so bile na primer letošnje poplave. Takrat so obiskovalcem, ki prihajajo iz prizadetih območij in njihov prihod logistično ni bil izvedljiv, odobrili vračilo kupnine ali menjavo vstopnic.

Obstajajo torej izjeme, a da ne boste čakali na srečo v nesreči, bo bolje, da sklenete zavarovanje za odpoved koncerta

Kako in kdaj sklenete zavarovanje za odpoved koncerta?  

Najkasneje 21 dni pred dogodkom zavarovanje odpovedi koncerta ali drugega dogodka (športna/kulturna prireditev, ekskurzija, tečaj, obisk muzejev, galerij) sklenete povsem enostavno na spletni strani, v kateri od poslovalnic oziroma pri svojem zastopniku.

 

Če je od nakupa vstopnic do koncerta manj kot 21 dni, morate zavarovanje urediti v 48 urah od nakupa vstopnic.


Se še vedno odločate, ali je zavarovanje odpovedi prava odločitev? Izpolnite vprašalnik, ki vam bo pomagal pri odločitvi za zavarovanje rizika odpovedi pred naslednjim koncertom. 

Družina, turistično zavarovanje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.