Ovratnica za pse ali oprsnica – kaj izbrati?

Preverite prednosti ovratnice za pse in oprsnice za pse.

Veliko pasjih skrbnikov se sprašuje, kaj izbrati: ovratnico za pse ali oprsnico? Kaj je boljše? Zadnje čase velja prepričanje, da je nujno, da za pse uporabljamo pasje oprsnice. Internetne strani so polne informacij glede domnevno boljših in slabših tipov oprsnic. Najprej moram poudariti, da ni vse tako črno - belo kot se zdi na prvi pogled. Vsaka ima namreč svoje pluse in minuse, ki jih je potrebno upoštevati in se odločiti za tisto, ki v danem trenutku najbolj ustreza vašemu psu.

Kdaj uporabljati ovratnico za pse?

Ovratnica za pse je nepogrešljiv del pasje opreme za skoraj vsakega pasjega skrbnika. Je preprosta za uporabo in najmanj ovira gibanje psa. Seveda pa morate psa najprej naučiti hoje na popuščenem povodcu - v tem primeru je uporaba ovratnice dobra in varna izbira.

Ovratnica za pse ni priporočljiva za uporabo pri psih, ki imajo posebne zdravstvene težave - npr. kolaps sapnika, paralizo grla, obstruktivno bolezen dihalnih poti ali nevrološke težave.


V specializiranih trgovinah za pasjo opremo najdete veliko različnih vrst ovratnic za pse. Izberite takšno, ki se vam zdi najbolj uporabna in vam je všeč. Velikost in moč ovratnice naj bo prilagojena velikosti vašega psa. Če bi slučajno pes sunkovito povlekel, mora zdržati njegov sunek teže. Za deževno vreme so mi osebno zelo všeč ovratnice iz gumijastega materiala, ki jih je lahko čistiti, hkrati pa ne smrdijo, tudi ko so mokre. 

Kdaj uporabljati oprsnico za pse?

Oprsnice za pse uporabljamo takrat, ko psi vlečejo ali imajo določene zdravstvene težave, ki sem jih omenil že zgoraj.

Poznamo več različnih vrst vlečnih športov, kjer je nujna uporaba posebnih vrst oprsnic , ki objamejo več pasjega telesa kot klasične oprsnice (npr. bikejoring - pes vleče kolesarja, canicross - pes vleče tekača,…). Oprsnico lahko uporabljate tudi takrat, ko vas pes vleče npr. v hrib ali če še ni osvojil hoje na popuščenem povodcu in vas vleče na sprehodu. Pri oprsnici se sila vleke razporedi čez večji del trupa, posebej pa čez ramenski del in ne obremenjuje vratnega dela. 

Kako izbrati pravo ovratnico ali oprsnico za pse?

Izbira ovratnice za pse je lažja kot izbira oprsnice. Pri ovratnici je pomemben le obseg pasjega vratu, oprsnica pa se mora prilagajati večjim meram vašega psa. Najboljše bo, da se v specializirano pasjo trgovino odpravite skupaj s psom, če jo boste naročili po internetu, pa dobro premerite psa in vzemite v zakup, da jo boste morali mogoče zamenjati. 

Poznamo dva glavna tipa oprsnic:


  • oprsnico oblike Y in 
  • oprsnico oblike T. 


Vir: Alfakan


V večini primerov se bolj priporoča uporaba oprsnice Y oblike, saj omogoča psu več gibanja v njegovem ramenskem delu. Pomembno je, da se oprsnica psu čim bolj prilega (ne sme mu biti prevelika), saj bo le tako lepo razporejala moč vlečenja vašega psa. 

Kot sem že omenil, ima vsaka stvar pluse in minuse. Pomembno je, da jih poznate in da izberete primerno opremo za svojega psa in za dejavnost, ki jo boste z njim počeli.

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

Naročite si brezplačen vodnik za vzgojo in nego psa Dobrodošel pasji mladiček!
Psi, zavarovanje psov, domači ljubljenčki, družina
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno življenje z vašim psom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.