Pasja hrana – katera je prava izbira za vašega psa?

Z uravnoteženo prehrano poskrbite za zdravje psa.

Zdravje gre skozi želodec. Tako kot to velja za ljudi, velja tudi za pse, vse od mladička do odraslega psa. Če ste torej previdni, ko izbirate hrano zase in pazite, da ta vsebuje vsa pomembna hranila, dovolj pozornosti namenite tudi izbiri pasje hrane. V pomoč so vam lahko tudi nasveti iz priročnika Dobrodošel, pasji mladiček!, ki smo ga pripravili v sodelovanju z Juretom Pribičevičem iz Alfakana.

Kaj naj vsebuje pasja hrana?

Tako kot mora biti uravnotežena vaša prehrana, mora biti uravnotežena tudi prehrana vašega psa. Preden se odločite za nakup pasjih prehrambnih izdelkov zato preverite deklaracijo, na kateri je zapisan delež posameznih sestavin.

 

Hrana za psa naj vsebuje:

 

 • beljakovine,
 • maščobe,
 • ogljikove hidrate,
 • vlaknine,
 • vitamine in minerale ter rudninske snovi.

 

Ne vsebuje naj:

 

 • živalskih in rastlinskih stranskih proizvodov,
 • sintetičnih vitaminov in mineralov,
 • konzervansov in drugih snovi za podaljšanje roka uporabnosti.

 

Hrana, ki jo kuhate zase, ni primerna niti za mladička niti za odraslega psa. Je preveč začinjena, razmerja hranil, ki jih vsebuje, pa za pse niso primerna.

 

Vas zanima več nasvetov o prehrani, skrbi za zdravje in vzgoji vašega pasjega mladička? Najdete jih v brezplačnem priročniku Dobrodošel, pasji mladiček!.
 

 

Izbira pasje hrane – briketirana, surova ali kuhana?

Naslednje vprašanje je, ali svojemu psu ponuditi surovo, briketirano ali kuhano hrano. Odločitev je odvisna povsem od vas in od tega, kaj vašemu psu bolj ustreza.

 

Briketi za pse

Briketirana hrana je še posebej primerna za mladičke. Briketi zanje so manjši, da se lažje zgrizejo. Razmerja hranilnih snovi, ki jih vsebujejo, pa so prilagojena mladim psom, saj imajo ti drugačne potrebe kot odrasli.

 

Psi manjših pasem lahko preidejo na hrano za odrasle pri sedmih mesecih, če gre za srednje velike pasme, pri enem letu, psi zelo velikih pasem pa pri starosti približno leto in pol.

 

Kuhana hrana

Hrano lahko pripravljate sami, a morate pri tem poskrbeti, da pes z njo dobi vsa hranila, ki jih potrebuje. O tem se lahko posvetujete z veterinarjem, ki se spozna na prehrano psov. Kuhane kosti niso primerna pasja hrana.

 

Surova hrana

Surova naravna hrana je za pse (tudi za mladičke) primernejša kot kuhana. Že pripravljeno surovo hrano lahko kupite v bolje založenih specializiranih trgovinah. Če se boste priprave lotili sami, se morate prej poučiti o takšni prehrani. Paziti morate predvsem, da pri pripravi in rokovanju z mesom dosledno upoštevate vse higienske standarde.

 

Še posebej pozorni pa morate biti pri hranjenju s surovim svinjskim mesom in mesom divjega prašiča. To namreč ne vsebuje le parazitov, ki so zelo odporni proti zmrzovanju, ampak tudi virus, ki pri psih povzroča Aujeszkyjevo bolezen, ki je za pse usodna.

 

Kolikokrat na dan hraniti psa?

Čeprav je dolgo veljalo prepričanje, da je psa dobro hraniti enkrat na dan, temu ni tako. Če psa hranimo samo enkrat na dan, ta takrat ponavadi prejme večjo količino hrane, kar pa ni optimalno za njegovo počutje in zdravje. Želodec se namreč takrat preveč raztegne, kar poveča tveganje za zasuk želodca.

 

Da bo obremenitev pasjega želodca čim bolj enakomerna skozi cel dan, je priporočljivo, da ga hranite vsaj dvakrat na dan z manjšimi količinami hrane. Na ta način zmanjšate tudi možnost prebavnih težav pri psu, saj njegov želodec ne bo preobremenjen s predelavo velike količine hrane.

 

Kaj pa priboljški?

Pasji priboljški so pomemben del pasjega učenja, ki temelji na nagrajevanju. Ob tem pa morate biti seveda pozorni na to, da priboljške uravnovesite z ostalo prehrano psa. Če mu boste dali preveč priboljškov, lahko začne zavračati ostalo hrano prav tako pa lahko to vodi v prekomerno telesno težo in zdravstvene težave.

 

Kako veste, da psa hranite pravilno?

Trije znaki kažejo na to, ali hrana, ki ste jo izbrali, vašemu psu ustreza ali ne. Predvsem ko uvajate novo vrsto ali znamko hrane, bodite pozorni na pokazatelje zdravja:

 

 • Iztrebek mora biti čvrst, ne pa zelo trd ali preveč tekoč. Ne sme pretirano smrdeti, saj driska in smrad nakazujeta bakterijsko neravnovesje.
 • Dlaka mora biti sijoča, koža pa zdrava in brez sprememb.
 • Zadah iz gobca ne sme biti neprijeten.

 

Svojega psa zavarujte

Kljub skrbi za ustrezno prehrano, zdravje ter dobro počutje psa, ta lahko zboli ali se poškoduje. Pri kritju veterinarskih stroškov, ki lahko nastanejo zaradi bolezni ali poškodbe vašega pasjega ljubljenčka, vam pomaga zavarovanje psa. Prav pa vam pride še v številnih drugih primerih.

 

Zavarovanje za psa lahko sklenete pri zastopniku, le z nekaj kliki pa tudi po spletu.
 

psi, domači ljubljenčki, zavarovanje psov
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno življenje z vašim psom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.