Pes na delovnem mestu?

Samo, če je lepo vzgojen.

Ena izmed stvari, ki jih lahko s psom počnete in tako skupaj preživite še več časa, je, da ga peljete s seboj v službo. Raziskave kažejo, da to lahko pozitivno vpliva na cel delovni kolektiv. Vendar naj bo pes na delovnem mestu le, če je primerno vzgojen, in tudi v tem primeru ne vsak dan.

Pes na delovnem mestu? Da, če …

Če psa jemljete v službo, naj bo tole občasno. Pes mora biti navajen, da zna počakati tudi sam doma. Velikokrat opazim napako, da ljudje psa jemljejo vsepovsod s sabo. Pes v bistvu ni nikoli sam.  Če pa se zgodi, da mora ostati sam, lahko razvije težave kot so izolacijska stiska ali ločitvena tesnoba.

 

Bodite pozorni, da psa v službo ne vozite vsak dan.

 

Pes naj ne bo v pisarni zgolj zato, ker ste v to prisiljeni, če ga izjemoma ne morete pustiti doma. Če ste v službi veliko ur in se vam pes smili, ker vas nič ni doma, seveda to ni pravi razlog, da bi ga vzeli s sabo.

 

Psa morate tudi primerno vzgojiti. Le tako se boste lahko vi in pes dobro počutili v skupnem preživljanju časa, še posebej, če bo z vami tudi na delovnem mestu.

 

Pes na delovnem mestu? Ne, če …

Odsvetujem, da so nevzgojeni psi prisotni v službi, saj bodo motili delo in slabo vplivali na produktivnost celotne ekipe, kar je seveda neželen učinek. Tudi mladičke odsvetujem, saj je z njimi preveč dela, ker še niso vzgojeni. Prav tako pa jih je potrebno pogosti peljati na opravljanje potrebe.

 

Pes naj raje ostane doma, če kolektiv ali delovno okolje zanj ni primerno. Za delovni kolektiv ima prisotnost psov v pisarnah sicer številne prednosti. Študije dokazujejo, da se poveča produktivnost zaposlenih, zmanjša se stres, izboljša se timsko delo, saj so psi odlični terapevti. A kljub temu pes ne bo dobrodošel v pisarni, če se ga kdo od vaših sodelavcev denimo boji ali pa je vaše delo takšne narave, da bi bilo za psa moteče.

 

Vam se morda zdi super, če pes lahko pride z vami v službo. Vendar pa pes zaradi tega nima lepšega življenja. V vsakem primeru ga morate naučiti, da zna počakati 8 do 10 ur sam doma.

 

Preden pripeljete psa v službo prosite za soglasje

Torej, vaš pes je vzgojen, a ne morete ga kar pripeljati v službo. Če želite imeti psa na delovnem mestu je pomembno, da to primerno uredite z delovnim okoljem.

 

Kaj morate narediti?

  • Najprej morate pridobiti soglasje nadrejenega.
  • Preverite, ali morate izpolniti kakšno dokumentacijo:  če želi podjetje pridobiti certifikat Alfakan psu prijazno, potem to dokumentacijo pripravimo mi. V nasprotnem primeru se pozanimajte pri vodstvu, katera dokumentacija je potrebna za vaše podjetje.
  • Obvestiti svoje sodelavce ter jih prositi za mnenje. Večina se seveda mora strinjati.
  • Treba je označiti pisarno oz. prostor, kjer naj se pes nahaja. Morate mu zagotoviti varen kotiček, kjer lahko počiva.

 

Če je pes z vami v službi, mora biti čim bolj umirjen - optimalno je, da počiva. Svetujemo uvajanje s pomočjo boksa. Psa torej omejite in mu na ta način lahko lažje pokažete, kje in kdaj se lahko premika po pisarni. Če imate vmes kaj časa in vam delovnik to dopušča, lahko greste z njim tudi na krajši sprehod.

 

Ni pa mišljeno, da bi pes tekal po pisarni in motil zaposlene.

 

V Alfakanu pripravljamo projekt Alfakan psu prijazno, kjer bodo delodajalci lahko zaprosili za vse potrebne pravilnike in dokumente, da podjetje postane psu prijazno. Obenem pa lahko pomagamo tudi z izobraževanji, urejanjem prostorov itd.

 

Kaj, če je v pisarni več psov?

Ne vidim problema, če je psov več, dokler upoštevate osnovna pravila. Noben od psov ne sme biti agresiven do ljudi ali drugih psov, niti se ne sme psov pretirano veseliti. Biti mora miren, ko je to zaželeno (npr. da ne laja ali cvili v boksu oziroma da zna počakati na svojem ležišču).

 

Držite se predvsem načela, da psi v pisarnah ne smejo biti moteči.

 

V primeru dveh ali več psov mora biti pisarna dovolj velika, kar pomeni, da mora imeti vsak pes zagotovljen svoj miren kotiček, kjer lahko počiva. Če bosta psa oziroma psi preveč skupaj, je možno, da se bodo med sabo motili, želeli se bodo igrati, možno je tudi, da se lahko kateri od psov počuti utesnjeno.

 

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

 

psi, zavarovanje psov
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno življenje z vašim psom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.