Pes pozimi ne potrebuje zimskega spanja

5 nasvetov, da bo pes pozimi zadovoljen.

Zimski dnevi so kratki in mrzli. Čeprav so pogoji za delo s psom pozimi na videz manj ugodni kot v drugih letnih časih, nanj ne smete pozabiti. Pes ima svoje potrebe ne glede na letni čas in ena izmed njegovih glavnih je, da zadovolji svoje nagone. Tudi pozimi se zato z njim aktivno ukvarjajte.

Zaradi krajših dni vse aktivnosti, ki jih izvajate v drugih letnih časih, samo nekoliko prilagodite. Velikokrat imate pozimi prav zaradi praznikov tudi več časa, in če boste aktivnosti znali prilagoditi, lahko s psom delate celo več kot v drugih letnih časih.

 

Pes pozimi – na kaj bodite še posebej pozorni?

Plašček da ali ne

Večina psov živi z vami v stanovanju ali hiši, v katerih se temperatura giblje med 20 in 24°C. Ko greste s psom ven, pa je lahko temperatura tudi krepko pod 0°C. Zaradi velike razlike  svetujem, da določene pasme, ki imajo krajšo dlako, opremite s plaščkom.

 

Plašček je še posebej primeren takrat, ko je pes zunaj dlje časa pri miru (npr. če vas kje počaka ali če greste z njim na kavo in sedite zunaj).

 

Če pa se giba, ni tako nujen. Plaščki so postali zelo dostopni in ga lahko kupite v vsaki malo boljši pasji trgovini.

 

Pasje tačke so občutljive

Če pes veliko hodi po snegu in ima kosmate tačke, se mu sneg med blazinicami lahko sprime. Blazinice mu začne tiščati narazen. Koža lahko razpoka in psa med hojo zelo boli, sploh če hodite z njim tudi po posoljenih površinah.

 

Svetujem, da psu tačke pred sprehodom namažete z vazelinom ali mastno kremo. Tako se mu sneg med tačkami ne bo mogel sprijeti.

 

Po sprehodu mu nato z mlačno vodo tačke sperete, da mu sol ne bo prišla do kože in ga tačke ne bodo pekle.

 

Če ima pes že probleme s tačkami, torej če že ima razpokano kožo in ga že peče, lahko v pasjih trgovinah kupite pasje copate, ki bodo zaščitile njegove tačke.

 

5 napotkov za aktivnosti s psom pozimi

Delo z nosom

To aktivnost lahko izvajate kjerkoli, tudi v stanovanju. Tako dobro zaposlite pasji smrček in v zelo kratkem času zadovoljite njegov nagon po iskanju.

 

Lahko mu skrivate eterično olje, kot ga mi v športni disciplini »Delo z nosom«, igračko ali pa hrano v posodici, ki mu jo tudi dovolite pojesti, ko jo najde. Pravzaprav ni pomembno, kaj mu skrivate, le da se ob tem oba zabavata.

 

Metanje frizbija

To aktivnost pozimi velikokrat izvajam s svojim psom tudi sam. Za metanje frizbija izberem sneg, ki ni preglobok in zamrznjen, ampak mehkejši, da si pes ne poškoduje tačk.

 

Pri izbiri frizbija bodite pozorni, da je dovolj mehek, da si pes pri lovljenju ne bo poškodoval zob. Odsvetujem uporabo frizbijev za otroke, saj so ti za psa pretrdi.

 

Sprehodi po idilični zimski pokrajini

Izkoristite zimske dni za potepanje v naravi. Pes bo užival v tem, da bo lahko tekal po celem snegu, kar ga bo veliko bolj utrudilo kot tek po kopnem.

 

Ker so dnevi krajši, se morate med tednom odpraviti na sprehod že po temi, kar pa naj vas ne ustavi. Na glavo si nadenite lučko, ne pozabite pa tudi na kresničko, da ste opazni. Na psa lahko namestite odsevnik.  

 

Učenje trikov doma

Triki odlično mentalno zaposlijo psa, saj mora razmišljati in se truditi. Tako mu lahko dajete tudi obroke. Poskrbite za to, da psa naučite česa novega.

 

Ni vam treba učiti klasičnih trikov, kot so »sedi« ali »tačko«, učite lahko tudi uporabne.

 

Lahko bi ga recimo naučili, da prime svoje igrače in jih odnese v košaro. Ali pa, da odpre vrata oziroma da počaka, ko jih vi odprete (tako trenirate samokontrolo).

 

Učenje takšnih trikov ne bo le odlična zaposlitev za psa, ampak bodo ti uporabni tudi v vsakdanjem življenju.

 

Socializacijski sprehod v urbanem okolju

Vzgoja psa traja vse letne čase in tudi pozimi ni nič drugače. Če imate torej mladega psa, ki še ni zaključil procesa socializacije, ga je treba vzgajati tudi pozimi.

 

V zimskem času so mestna središča polna ljudi, ki se družijo. To je odlična priložnost, da vašega psa bolj socializirate v množici ljudi. S seboj vzemite del njegovega obroka in ga tam nahranite.

 

Žal veliko pasjih šol pozimi ne organizira tečajev. A z mladim psom ne morete čakati do pomladi, da ga boste socializirali, saj ne smete zamuditi pomembnega obdobja v njegovem življenju, ko potrebuje te izkušnje. Alfakan skupinske tečaje zato izvajamo vse leto.

 

Zima je čas, ko ne smete pozabiti na svoje družinske člane, med katere želi večina ljudi vključevati tudi svojega psa. Najlepše mu to pokažete, če se z njim aktivno ukvarjate. Ne pozabite, da ni slabega vremena, so samo neprimerna oblačila za trening.

 

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

psi, domači ljubljenčki, zdravje, preventiva, zima
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno življenje z vašim psom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.