Pes stane

Pri nakupu ali posvojitvi psa upoštevajte tudi vse stroške, ki jih boste z njim imeli.

Pri nakupu ali posvojitvi psa novi lastniki vse prevečkrat spregledajo prihodnje stroške, ki jih bodo imeli s svojim domačim ljubljenčkom. Zaradi tega velikokrat nastanejo težave. Zgodilo se je že tudi, da ljudje svojega psa raje niso peljali na ustrezno zdravljenje, čeprav je bil obisk veterinarja nujno potreben, saj niso imeli dovolj finančnih sredstev zase, kaj šele za psa.

Zato sem pripravil grobo oceno stroškov. Točni stroški pa so odvisni od posameznega psa.

 

Nakup psa

Za katero pasmo se odločate?

 

Večje pasme predvidoma stanejo več. A tudi manjše redke pasme, ki jih ni veliko in jih ljudje kupujejo skoraj zbirateljsko, dosegajo zato visoke vrednosti.

 

Večje kot je povpraševanje po določeni pasmi, višja je cena, in obratno.

 

Ko se odločate za nakup pasemskega psa, ga kupite pri dobrem in preverjenem vzreditelju, ne pa tam, kjer ga boste dobili najceneje. V določenih primerih je treba vzreditelje iskati v drugih državah, kjer pa so tudi cene lahko višje.

 

Cena psa je torej odvisna od njegove velikosti, pasme in vzreditelja.

 

Cena mladička se lahko giblje od 300 evrov navzgor. Zgornje meje so seveda odprte. 1000 evrov ni prav nič neobičajna cena za pasemskega psa, seveda pa lahko gredo številke tudi višje, celo do 5.000 evrov.

 

Če greste po psa v zavetišče, bo ta strošek znatno manjši. To pa še ne pomeni, da bo ceneje imeti takega psa in da se boste s tem izognili večjim stroškom.

 

Če ima pes vedenjske probleme, boste morali več vložiti v prevzgojo.

 

Če ima pes zdravstvene težave, boste morali morda odšteti nekaj več denarja za začetno zdravljenje kot pri rodovniškem mladičku preverjenega vzreditelja.

 

Vzgoja psa

Če živite s psom v urbanem okolju ali če želite imeti psa kot družinskega člana, ga morate vzgojiti. Ne samo, da to traja nekaj časa, ampak tudi stane.

 

Cene skupinskih tečajev so različne. Gibljejo se med 100 in 200 evrov na tečaj, odvisno od stopnje in pasje šole.

 

Hrana

Hrana je strošek, ki ga ljudje najpogosteje spregledajo in pozabijo obračunati. To je mesečni strošek in se spreminja tudi glede na velikost psa. Strošek hrane znaša najmanj 50 do 100 evrov na mesec. Bolj kot je hrana kakovostna, več stane.

 

Če boste psu hrano pripravljali doma, je to lahko dražje ali pa ceneje. Cenejša možnost vam bo vzela več časa, zato morate ovrednotiti, če imate dovolj časa za pripravo.

 

Stroški veterinarja

Med stroške veterinarja štejemo redna cepljenja in redne letne preglede. Cene teh storitev lahko preverite na spletu, a govorimo o nekaj 10 evrih na poseg, ki pa se v življenju psa nakopičijo in na koncu predstavljajo precej visok znesek.

 

Oprema

Ljudje opremo sicer pojmujejo različno, nekateri je tudi nakupijo bistveno preveč. V mislih imam seveda  osnovno opremo, kot so recimo ovratnica ali oprsnica, boks, ležišče za psa, povodec, transportni boks, igrače. Ta strošek hitro nanese na nekaj 100 evrov, poleg tega se igrače izgubijo, ležišče se uniči. To je potrošni material, ki ga lahko pavšalno obračunate kar na letni ravni.

 

Zdravljenje nepredvidenih bolezni in nesreč

To so najbolj zahrbtni in nepredvideni stroški, saj vemo, da ne moremo točno obračunati, kaj vse se bo s psom zgodilo.

 

Dejstvo je, da se v 10 ali 15-ih letih marsikaj pripeti.

 

Govorim iz lastnih izkušenj, pa tudi iz izkušenj naše ekipe. Naj omenim, da ima celotna naša ekipa vse pse zavarovane in to  že več kot 10 let.

 

Na žalost ljudje še vedno ne vedo, da obstaja zavarovanje za pse.

 

Sam sem se že velikokrat znašel v situaciji, ko sem moral k veterinarju in so bili računi krepko višji od 500 evrov. Seveda sem bil zelo vesel, da je moj pes zavarovan, saj so se stroški bistveno zmanjšali, tudi razpolovili. V takih primerih zavarovalnica prevzame velik del stroškov in zato bi čisto vsakemu odgovornemu vodniku psa toplo položil na srce, naj zavaruje svojega psa.

 

Kdo je torej odgovoren vodnik psa?

To je tisti, ki se dobro pripravi na prihod psa, in tisti, ki je pripravljen v psa vložiti veliko svoje ljubezni, dela, nege, pa tudi denarja. Če katerikoli izmed teh faktorjev manjka, se lahko pojavijo težave in ne moremo govoriti o odgovornem vodniku.

 

Pogovor znotraj družine je ključnega pomena. Pogovoriti se morata najprej partnerja, potem pa informacije prenesti otrokom. Pogosto se zgodi, da si otroci želijo psa, a seveda oni ne računajo stroškov in ne pomislijo, koliko je treba v psa vložiti. Pa ne samo denarja, tudi časa.

 

Starši lahko otrokom predstavite strošek psa prek njihove žepnine: so se otroci občasno pripravljeni odpovedati žepnini in kupiti pasjo hrano? Bi to počeli dolgoročno?

 

Bi svoj čas in hobije zamenjali za to, da bi se ukvarjali s psom? Tak način razmišljanja in pogovora je že korak v pravo smer.

 

Če starši ne premislijo dobro in popustijo pritiskom, ima to lahko žalostne posledice. Pes je zanemarjen, pozabljen, doma je le še kot ena igrača, ki so si jo otroci zamislili.

 

Na koncu pa bi rad poudaril, da to, da imamo psa, ima precej več pozitivnih kot negativnih aspektov. Dejstvo pa je, če se pripravite na stroške in si rezervirate svoj čas, boste bistveno uspešnejši pri vzgoji psa in boste lahko poskrbeli za to, da se bo pes pri vas počutil bolje in dejansko postal to, kar si želite: del družine.

 

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

psi, domači ljubljenčki, preventiva
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno življenje z vašim psom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.