Kdo prvi najde markacijo?

Za otroke zabava, za markaciste delo: kaj morate vedeti o planinskih poteh in markacijah.

»Kdor prvi najde markacijo, je zmagovalec.« To je lahko ena izmed zabavnih nalog, s katerimi otrokom popestrite planinske poti. Te so lahko odlična družinska aktivnost, a le če boste znali izbrati pravo. Da vam olajšamo izbiro, smo se za pomoč obrnili na Komisijo za planinske poti PZS, ki skrbi tudi za to, da so planinske poti v Sloveniji varne in ustrezno označene.  

Kaj pomenijo oznake zahtevnosti planinskih poti?

V Sloveniji imate številne možnosti za izlet v hribe in gore. Na Planinski zvezi Slovenije smo izvedeli, da imamo kar 10.000 kilometrov planinskih poti, ki so varne in ustrezno označene. Za njih skrbi 736 prostovoljnih markacistov, članov planinskih društev.

 

Očistimo gore je skupaj s Planinsko zvezo Slovenije že tretjič izvedlo glasovanje za naj planinsko pot. Zmagala je najlepša in najtežja pot na Triglav iz Luknje čez Plemenice. Oglejte si opis in fotografije.

 

Se vam postavlja vprašanje, kako izmed množice izbrati pravo? Pri naboru planinskih poti so navedene oznake lahka, zahtevna ali zelo zahtevna pot. Že ti zapisi vam lahko povedo, ali bo pot primerna za vas in vašo družino.

 

Lahka planinska pot je pot, po kateri se lahko gibate z običajno planinsko opremo. To so predvsem primerni planinski čevlji. Pri hoji si vam ni treba pomagati z rokami, lahko pa si gibanje olajšate z uporabo pohodnih palic.

 

Zahtevna planinska pot je pot, kjer si boste na posameznih težjih mestih morali pomagati z rokami. Običajno ima vgrajene kline na izpostavljenih mestih in prehodih, da si z njimi pomagate ohraniti stabilno ravnotežje.

 

Pri zelo zahtevni planinski poti si boste morali nujno pomagati z rokami. Pot ima vgrajene kline in jeklenice, ki vam omogočijo varen prehod na območjih, ki bi bila sicer za običajne planince neprehodna. Pri teh poteh je priporočljiva uporaba samovarovalnega kompleta, s katerim se še dodatno varujete.

 

V Planinski zvezi Slovenije priporočajo uporabo zaščitne čelade na vseh poteh, kjer obstaja nevarnost padajočega kamenja. Nepogrešljiva je na zahtevnih in zelo zahtevnih poteh, na meliščih in mestih, kjer pot vodi pod stenami.

 

Pomembno je načrtovanje

Ko glede na zahtevnost izberete primerno pot za vašo družino, načrtujte izlet ob pomoči planinskih zemljevidov, vodnikov in drugih dostopnih virov z opisi. Ste navdušeni nad planinskimi podvigi in fotografijami, ki jih prijatelji objavljajo na Facebooku ali Instagramu? Svetujemo, da ste zadržani do opisov zahtevnosti in časa, ki je potreben za pot, saj informacije na družbenih omrežjih niso zanesljive.

 

Koristnejše so aplikacije za načrtovanje planinskih poti. Planinska zveza omogoča GAEA+ APLIKACIJA za načrtovanje planinskih izletov. Priporočajo tudi, da se pridružite planinskim društvom. Tako lahko pri njihovih izletih pod strokovnim vodstvom pridobite znanje in sposobnosti za gibanje v planinskem in gorskem svetu. Ali pa se v gore podajte z gorskim vodnikom.

 

Na planinski poti sledite markacijam

Ko ste enkrat na planinski poti, vas bodo v pravo smer vodile markacije in table.

 

Markacijo, rdeč kolobar z belo piko v sredini, je leta 1922 uvedel planinec in kartograf Alojz Knafelc, zato se po njem imenuje tudi Knafelčeva markacija.

 

 

Markacije se običajno nahajajo v višini oči na desni strani na drevesih, skalah, včasih tudi na drugih objektih. Takoj za razpotjem je navadno vidna naslednja markacija, ki potrdi, da ste na pravi poti.

 

Poleg te, verjetno vsem znane markacije, lahko na poti opazite še druge: rdeče-rumena markacija označuje Evropsko pešpot, modro-rumena označuje Pot kurirjev in vezistov, modro-bela pa Slovensko turnokolesarsko pot, itd. 

 

Kjer po planinski poti poteka planinska obhodnica, planinska vezna, krožna ali točkovna pot, je k markaciji dodana še oznaka obhodnice, npr. 1 za Slovensko planinsko pot.

 

Poleg teh pa vas bodo na poti usmerjale še:

 

  • oznake z lomljenimi črtami, puščicami, ki nakazujejo nadaljevanje planinske poti,
  • napisi in oznake zahtevnosti planinske poti,
  • smer in čas na križiščih, izhodiščih, pri planinskih kočah.

 

Če opazite, da so markacije poškodovane ali pa je pot slabo vzdrževana, Planinska zveza Slovenije prosi, da to sporočite Komisiji za planinske poti, na e-naslov: pota@pzs.si.

 

Kaj sporoča usmerjevalna tabla?

Kam vas bo planinska pot vodila, vam sporočajo tudi napisi na usmerjevalnih tablah, ki so lahko na drevesih ali skalah. Najpomembnejše informacije so smer oziroma cilj, oznaka zahtevnosti in čas hoje do navedenega cilja. Seveda lahko v eni smeri dosežete več ciljev in za vsakega navedenega morata biti zapisani tako čas kot zahtevnost.

 

Če je v smeri zahteven ali zelo zahteven del poti, je to posebej označeno z znakom zahtevnosti:

 

Trikotnik pomeni zahtevno planinsko pot.

 

Trikotnik s klicajem pa zelo zahtevno planinsko pot.

 

Dodatni informaciji sta nadmorska višina in ime območja, kjer je usmerjevalna tabla postavljena. Zapisano pa je tudi planinsko društvo, ki je skrbnik poti.

 

Ali predviden čas velja tudi za vašo družino?

Na usmerjevalnih tablah je zapisan čas, ki pa:

 

  • v veliko primerih označuje čas hoje brez postankov,
  • je izračunan na osnovi vodoravne razdalje in skupnega vzpona oziroma spusta. Velja 4 kilometre na uro pri vodoravni razdalji, 300 višinskih metrov na uro vzpona in 400 višinskih metrov na uro spusta. Izpisani časi so še dodatno zaokroženi navzgor.

 

Družine, še posebej z majhnimi otroki, lahko te čase kar podvojite, še posebej pri vzponih. A naj vas to ne odvrne. Lepi prosti dnevi kličejo po gibanju v naravi. Za konec pa še preverite svoje znanje v testu o planinskih poteh.

 

 

Foto: Manca Čujež

družina, otroci, aktivno življenje, prosti čas, zdravje, dopust, pohodništvo, zavarovanje športnih aktivnosti, nezgodno zavarovanje, celovita zdravstvena obravnava, očistimo gore
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.