Se vaš pes ukvarja s športom?

Poskrbite za fizično in mentalno kondicijo psa.

Agility, rally obedience, mantrailing … Dandanes je na voljo precej različnih pasjih športov, med katerimi lahko pasji vodniki najdete takega, ki bo primeren prav za vašega psa. Ukvarjanje s športom ima namreč za pse pa tudi za vas številne prednosti. Vas zanima, katere?

Za ohranjanje zdravja in fizične kondicije vsi psi potrebujejo vsakodnevno gibanje, eni več, drugi manj. Tej potrebi lahko pasji vodniki zadostite z vsakdanjimi sprehodi, če želite malo popestriti in še izboljšati pasji vsakdan, pa tudi z izbranim pasjim športom.

 

Poleg pozitivnega vpliva na fizično zdravje psa številni pasji športi namreč pomagajo tudi pri krepljenju in ohranjanju njegove mentalne kondicije. Izbirate lahko med pasjimi športi, kot so agility, rally obedience, mantrailing, canicross … Za katerega od športov se boste odločili, bo odvisno predvsem od pasme, starosti in fizične kondicije vašega psa.

 

Dobro je, da se o tem posvetujete tudi z veterinarjem, ki vam bo znal svetovati, ali je določen šport za vašega kosmatinca primeren, ali pa bi bilo morda bolje, da izberete drugega.

 

Kot smo že omenili, ima redna športna aktivnost številne prednosti za psa. Nekaj jih povzemamo v nadaljevanju:

 

  1. Redno ukvarjanje s pasjim športom psom pomaga okrepiti mišično maso in sklepe, pripomore pa tudi k izboljšanju koordinacije psa.

  2. Kurjenje odvečne energije z rednimi aktivnostmi oz. športno vadbo, ki je tako fizična kot tudi mentalna, je ključnega pomena za bolj zdravega pa tudi lepše vzgojenega psa. Če se bo pes že prijetno utrudil med vadbo, je manj verjetno, da bo zaradi viška energije in zdolgočasenosti razvil razna neželena vedenja.

 

O neželenih pasjih vedenjih, njihovih vzrokih in rešitvah, smo povprašali tudi Jureta Pribičeviča iz Alfakana. Njegove nasvete najdete v članku Fuj! Poreden kuža!.


 

  1. Med vami in psom se med treningi splete poglobljeno razumevanje ter zaupanje. Posledica poglobljenega zaupanja ter razumevanja pa je tudi ta, da vas bo pes bolj upošteval.

  2. Psi okrepijo svoj pasji nagon. Vzemimo za primer mantrailing. Pri mantrailingu gre za sledenje oz. iskanje določene osebe, pri čemer pes sodeluje z vodnikom, ki ima psa pripetega na dolgem povodcu. Pes pri mantrailingu sledi vonju določene osebe, ki ga spozna pred treningom, ko mu vodnik predstavi predmet, ki pripada osebi, ki jo mora najti (npr. kos oblačila).

 

 

  1. Če pasji šport trenirate v društvu oz. na poligonu, je pri treningih ponavadi prisotnih več psov in njihovih vodnikov. Za primer tokrat vzemimo rally obedience, ki temelji na osnovnih vajah poslušnosti in pri katerem pes opravlja vaje, ki mu jih zadate s pomočjo glasovnih ukazov in kretenj. Pes se je na poligonu, kljub prisotnosti drugih psov, ki morda lajajo in skačejo, ter ljudi, primoran skoncentrirati in poslušati vaše ukaze. Postopoma lahko z vajo tako izboljšate pozornost psa, ki ga tako tudi na sprehodu ne bo več zmotil čisto vsak mimoidoč.

  2. S pravim športom pa lahko sramežljivim psom pomagate pridobiti samozavest, ki je ključna za bolj razigrano in polno življenje psa. Pri športih se psi namreč srečajo tudi s situacijami, ki v njih sicer lahko zbudijo nemoč in strah – npr. pri treningu agilitya morajo psi premagati različne ovire, od hoje po nagnjenih površinah do plazenja oz. hoje skozi »tunele« – ki pa jih z vajo obvladajo. Pridobljena samozavest bo vašemu psu pomagala tudi v vsakdanjem življenju, pri srečevanju z novimi situacijami, novimi psi in ljudmi.

Za svojega pasjega športnika pa sklenite tudi Zavarovanje psov in se tako zaščitite pred morebitnimi stroški, ki lahko nastanejo, če se vaš pes poškoduje, zboli ali pa povzroči škodo.

zavarovanje psov, družina, prosti čas, psi, aktivno življenje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno življenje z vašim psom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.