Bo psom odleglo, ko bo konec karantene?

Nasveti, kako boste psa spet navadili, da bo več sam doma.

Karantena, ki nam je vsem precej spremenila vsakdan, se je začela počasi sproščati. Ravno, ko ste se morda navadili na drugačen ritem. Niste edini, tudi vaš pes se je verjetno navadil, da ste stalno doma in na voljo za dolge sprehode, domačo kuhinjo itd. Jure Pribičevič iz Alfakana svetuje, kako sebe in psa pripraviti na konec karantene.

Kako psa pripraviti na konec karantene?

Tisti, ki karanteno preživljate doma, imate verjetno tudi za pasjega prijatelja več časa kot sicer, prav tako pa ste z njim več doma, kot ste bili poprej. Na tem mestu bi vas rad opozoril, da je zelo pomembno, da psa, še preden se vrnete nazaj na delo, postopoma ponovno navadite, da bo del dneva preživel sam in ne bo mogel biti ves čas z vami. Kako?

  • Pojdite sami v trgovino ali pa na daljši sprehod v naravo, kjer se lahko v miru sprostite.
  • Ko ste skupaj doma, se vsaj za del dneva ločite od psa in bodite v drugem prostoru.
  • S psom se ne ukvarjajte ves čas, saj to ne more biti kvalitetno. Obenem se pes lahko hitro navadi, da začne pozornost izsiljevati in jo zahtevati ves čas. To lahko postane zelo naporno.

 

V pomoč pri tem vam je lahko ON/OFF sistem, ki ga učimo v Alfakanu. To pomeni, da si za psa vzamete čas in se takrat z njim aktivno ukvarjate: greste na aktiven sprehod, se z njim igrate, mu kaj skrijete, ga naučite česa novega …

 

Ko pa zanj nimate časa, naj vas počaka v svojem kotičku in dajte mu vedeti, da se takrat z njim ne boste ukvarjali. Tako se lahko v miru spočije in naspi do naslednje akcije.

 

Psi bodo morda tudi veseli, da bodo po koncu karantene imeli malo več miru, kot so ga imeli prej in se bodo lahko dobro spočili.

 

Psi večino dneva prespijo in imajo radi svoj kotiček in mir, takrat ko počivajo.

 

In če ni bilo časa za pripravo?

Če ste med tistimi, ki ste se že vrnili nazaj na delovno mesto in niste imeli časa, da bi psa pripravili na nove okoliščine, ga lahko zjutraj pred odhodom v službo poskusite dobro utruditi s kvalitetnimi zaposlitvami.

 

Dajte mu stvar za glodat (npr. naravne posušene žvečilke) ali samozaposlitvene igrače. Tako bo prijetno utrujen lažje počakal vašo vrnitev domov.

 

Pri mlajših psih se poskusite v službi  dogovoriti, da se lahko po približno 4-6 urah vrnete domov in ga spustite na opravljanje potrebe, ali da to stori kdo od domačih.   

 

Če bo imel vaš pes manj sprehodov kot takrat, ko ste bili v karanteni, je še toliko bolj pomembno, da so ti sprehodi aktivni in da zadovoljijo pasje nagone. Ni pomembna dolžina sprehodov, svetujem raje krajše in aktivne sprehode.

 

Ker se boste s psom zdaj verjetno manj ukvarjali, kot ste se, ko ste bili v karanteni, je pomembno, da čas z njim preživite kvalitetno.

 

Predvsem pa se ne obremenjujte preveč in ne komplicirajte. Psi se znajo zelo dobro prilagajati. Tudi ljudje smo prilagodljiva bitja, kmalu se bomo spet vrnili v staro rutino. Je pa seveda vsaka sprememba na začetku malo stresna.

 

Sprememba hrane

Morda ste v času izolacije imeli čas in ste lahko psu pripravljali sveže kuhano hrano, ali je bil vajen določenih priboljškov? Počasi ga navadite tudi na spremembe pri hrani.

 

Postopoma dodajajte čedalje več nove hrane in manjšajte količino hrane, ki je je bil navajen v času izolacije.

 

Pomembno je, da hrane ne spremenite čez noč.

 

Kaj pa, če zaradi bolezni niste mogli s psom na veliko sprehodov?

Pred vsako aktivnostjo morate psa postopoma ogreti. Najprej naj ima pes nekaj prostega časa za vohanje in opravljanje potrebe. Nato lahko pred pričetkom kakšne aktivnosti delate trike ali kakšne druge vaje.

 

S pridobivanjem kondicije tako kot pri ljudeh začnite postopoma. Opazujte psa in, še preden se vam zdi utrujen, prenehajte.

 

Izogibajte se:

  • Asfaltnim in betonskim površinam. Raje izberite gozd ali travnik.
  • Vročini sredi dneva. Prihajajo čedalje toplejši dnevi, zato se na sprehod raje podajte zjutraj in proti večeru.

 

Kdaj pa na obisk pasjih igrišč?

Glede tega, kdaj se bo lahko šlo na pasja igrišča, spremljajte občinske odloke. Sam igrišča odsvetujem. Raje se s psom kvalitetno in aktivno ukvarjajte, saj boste na ta način pasji nagon bolje zadovoljili, pes bo zadovoljen, hkrati pa boste z njim stkali boljši ter lepši odnos.

 

Če bi vseeno z vašim psom radi obiskali pasje igrišče, ko bo to mogoče, preverite nekaj koristnih nasvetov.

 

domači ljubljenčki, psi, zavarovanje psov, prosti čas, aktivno življenje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno življenje z vašim psom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.