Razvajajte svojega psa

Predstavljamo, kako razvajati psa, da mu to koristi.

Večina ljudi svoje pse razvaja na načine, ki jim prej škodujejo kot koristijo. Največkrat je vzrok za težave vedno isti. V preteklosti so psi živeli zunaj na verigah in ljudje se z njimi niso veliko ukvarjali. Danes je ravno obratno. Ljudje svojim psom namenjajo veliko časa, ki pa ni kakovosten. Kako psa razvajati na pravi način?

Ljudje svoje pse razvajajo tako, da ti ves čas hodijo za njimi po stanovanju, z njimi na kavču gledajo televizijo in spijo v postelji. Ta način razvajanja vodi do dveh problemov: psi izsiljujejo pozornost ter so tako razvajeni in naveličani družbe ljudi, da jim gredo na sprehodu po glavi druge stvari.

 

Zelo žalostno je videti, ko ljudje na sprehodu spustijo svoje pse in jim ti bežijo, ne pridejo na odpoklic in se bolj ukvarjajo z drugimi psi kot s svojimi vodniki.

 

Zakaj imate psa?

Zagotovo zato, ker ga imate radi in ga posledično želite razvajati. S tem seveda ni nič narobe. Že naslov pove, da je pse treba razvajati. A ločimo dva načina razvajanja psov: zgoraj opisan vodi v vedenjske težave in probleme. Bolj natančno si zato poglejmo drugi način, ki psu tudi koristi:

 

1. Psu posvetite bolj kakovosten čas

Ljudje preživijo s svojimi psi ogromno časa, tudi 10 ur na dan. Vendar kmalu ugotovimo, da teh 10 ur skupnega časa ne preživijo zelo kakovostno. Pes je sicer ves čas nekje zraven njih, a nima pravih zaposlitev, zato je naveličan svojega življenja.

 

Svetujem, da psu namenite manj časa, vendar naj bo ta kakovosten. Poglejmo, kako.

 

2. Psu omogočite fizično zaposlitev

Fizična zaposlitev so vse dejavnosti, kjer je pes fizično aktiven. To so lahko različni pasji športi: delate lahko pasjo vleko (šport, kjer pes vleče vodnika, ta pa teče za njim), delo z nosom (odlična psiho-fizična zaposlitev za psa), s svojim psom kolesarite, tečete, lovske pse lahko zadovoljite ob pomoči delovnih testov, ki so namenjeni prav njim itd.

 

Pri izbiri fizične zaposlitve upoštevajte pasmo psa, da mu bo šport pomagal, se bo dobro razgibal in se morda naučil česa novega.

 

3. Psu omogočite mentalno zaposlitev

Mentalne zaposlitve so ena izmed najbolj pomembnih in največkrat spregledanih zaposlitev za psa. Pes je mentalno zaposlen takrat, ko uporabi svoje možgane, da doseže nek rezultat. V to kategorijo štejemo tudi proces vzgoje.

 

Namesto, da mu brez truda ponudite hrano z mize, z njim naredite nekaj trikov, na primer pes pospravi svoje igrače v košaro, odpre ali zapre predal itd. Pes se bo tako potrudil in hrano od vas dobil za nagrado. 

 

4. Posvetite se samo psu

Ko svojemu psu namenite svoj čas, ne počnite ničesar drugega. Ne sprehajajte se s psom in istočasno pišite sms sporočila. Pes ta čas ne ve, kaj bi delal in si začne iskati večinoma nam neljube zaposlitve (npr. kopanje lukenj, bežanje stran, preganjanje mačk, srn, itd.). To je posledica tega, ker je pes premalo zaposlen. Vi se ukvarjate s seboj ne s psom, zato je sprehod namenjen bolj vam kot psu.

 

Ko greste s psom na sprehod, zato pustite telefon in probleme doma. Videli boste, da se lahko še bolj sprostite in zabavate, če se v tistem času posvetite samo psu.

 

Če se psi igrajo med sabo, to ni kvalitetno preživet čas z vašim psom. Je samo kompenzacija, ker se vam ne ljubi ukvarjati z njim.

 

S psom raje pojdite ven, pa četudi le za 15 minut, kjer ste z njim povezani v kakovostnih delovnih zaposlitvah, kot pa da ga božate na kavču ali ga pustite, da se igra z drugimi psi.

 

5. Odkrijte potencial vašega psa

Vsak pes ima v sebi neverjeten potencial. Nekateri psi radi plavajo, drugi iščejo, spet tretji uživajo v vleki. Ti potenciali se vidijo tako, da psi začnejo razvijati različna nezaželena vedenja, če so zdolgočaseni. Veliko psov takrat počne nekaj, kar vam ni všeč. Vendar se prav tu skriva njihov potencial.

 

Na primer za pse, ki radi kopljejo in iščejo miške, je lahko odlična zaposlitev iskanje različnih stvari, ki ste jih prej skrili. Za pse, ki radi tečejo, so primerni recimo canicross – tek s psom ali bikejoring – kolesarjenje s psom. Tako njihovo energijo usmerite v njim primerne pasje športe, namesto da na primer tečejo za srnami.

 

Potencial vašega psa boste odkrili samo tako, da se boste z njim kakovostno ukvarjali, ga znali opazovati in nato njegovo energijo usmerili v skupno dejavnost, ki bo zabavna za oba.

 

Pomembno je, da razvajate svoje pse. Bistveno pa je, da jih razvajate tako, da ne postanejo problematični, da si z njihovim razvajanjem ne delate škode, ampak imate od tega korist.

 

Če pes ni problematičen, ampak zadovoljen, ima dovolj kakovostnih sprehodov, gibanja in mentalne stimulacije, potem ni nič narobe, če ga razvajate tudi tako, da spi na postelji, gleda z vami na kavču televizijo in podobno.

 

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

 

psi, domači ljubljenčki, preventiva
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno življenje z vašim psom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.