Otroški kotiček: Selimo se – novim dogodivščinam naproti!

Nikomur, niti staršem, se ni lahko preseliti. Ampak selitev je lahko priložnost za nova doživetja.

Če z družino načrtujete selitev, se ti verjetno marsikaj podi po glavi. Kaj bo s tvojimi starimi prijatelji? Bo treba zamenjati vrtec ali šolo? Kako spakirati, da se med selitvijo kaj ne izgubi? Ne skrbi, tvoji starši bodo poskrbeli, da bo vse teklo, kot je treba, marsikaj pa lahko poskusiš narediti tudi ti. Mogoče bo zabavno! Preberi, kaj ti svetujemo, da bo selitev lažje potekala.

Nočem se preseliti!

 

Včasih se moramo preseliti, ker starši dobijo novo službo ali ker si želimo več prostora oziroma celo vrt. Nikoli pa selitev ni lahka. Tudi tvoji starši odločitve o selitvi niso sprejeli zlahka in so o njej dolgo premišljevali. Mislili so tudi nate, verjemi. Razmišljali so o lepih stvareh, ki jih bo selitev prinesla, pa tudi o takih, ki te skrbijo.

 

Ampak veš kaj, starši lahko najdejo super rešitve za tvoje težave, znajo te potolažiti in ti pomagati. Zato njim ali komu drugemu, ki mu zaupaš, kar povej, kaj te teži. Skupaj boste močnejši ter boste pregnali skrbi in težave.

 

Kaj pa moje aktivnosti in prijatelji?

 

Ko novega kraja še ne poznaš, se ti zdi, da tam ne bo mogoče početi tako zabavnih reči kot do zdaj. Zelo verjetno se motiš. Skupaj s starši lahko še pred selitvijo raziščete, ali je v bližini kakšno zanimivo igrišče, na katerem lahko delaš stvari, ki jih do zdaj nisi. Morda je bližje kakšna aktivnost, ki se ti je že dolgo zdela zanimiva, pa zanjo ni bilo možnosti.

 

Kaj pa tvoji prijatelji? Starše lahko prosiš, da pred selitvijo organizirate zabavo. Na njej si s prijatelji lahko poveste, da se imate radi. Izmenjajte si telefonske številke, poštne naslove in druge kontaktne podatke, da boste lahko ostali povezani. Morda se boste tu in tam lahko celo srečali. Vsakemu prijatelju lahko tudi kaj lepega napišeš.

 

A ne pozabi, da boš tudi v novem kraju, v novi šoli ali vrtcu spoznal čudovite sosede in prijatelje.

 

Tudi nov dom je lahko zabaven!

 

Tudi če se ti zdaj morda ne zdi tako, se bo s selitvijo zgodilo veliko zanimivih in zabavnih reči. Razišči okolico svojega novega doma. Morda je tam hrib, s katerega boš lahko spuščal zmaja, ali gozd, v katerem boste nabirali borovnice in zgradili pravi gozdni bivak. Mogoče je v bližini tvojega novega doma najboljša sladolednica daleč naokoli. Selitev pa je tudi čudovita priložnost za to, da si svojo sobico ali kotiček urediš čisto po svoje. To pa je super, kajne?

 

Poskrbi za svoje stvari

 

Pakiranje je na videz dolgočasno. Vse je treba pregledati, sortirati, očistiti. Ampak med tem opravilom najdeš veliko šare, ki je ne potrebuješ več in ti samo jemlje prostor. Kakšno stvar, ki jo najdeš, lahko podariš svojemu prijatelju, da ga bo spominjala nate. Naletiš pa lahko tudi na kakšno že pozabljeno igračo ali oblačilo.

 

Zato le preglej svoje stvari in jih skrbno spakiraj: igrače v eno škatlo, knjige v drugo, oblačila v tretjo, šolske potrebščine v četrto, športne pripomočke v peto. Svoje najljubše reči pa položi na vrh, da jih v novem domu lahko takoj postaviš na njihovo mesto.

 

Zdaj pa novim dogodivščinam naproti. Naj ti bo v novem domu lepo!

 

Da ne pozabiš!

Selitev je velik dogodek. Da česa ne pozabiš, ti pomagamo s seznamom.

 • Napiši, kaj si želiš v novem domu (in v svoji sobi), ter se o tem pogovori s starši (npr. želim sam prebarvati svojo sobo).
 • Za spomin fotografiraj svoj stari dom.
 • S starši poskušajte čim več izvedeti o novem kraju bivanja.
 • S starši pripravi poslovilno zabavo doma ali v šoli oziroma vrtcu.
 • Shrani si telefonske številke, naslove in druge kontaktne podatke prijateljev.
 • Nauči se svoj novi domači naslov. Povej ga tudi prijateljem.
 • Preglej svoje stvari. Zavrzi neuporabne, nekatere podari.
 • Posebej spakiraj oblačila, igrače, knjige, šolske potrebščine in športno opremo.
 • Snemi slike in risbe s sten ter jih skrbno spakiraj.
 • Če imaš kje skrivališče za posebne reči, ga izprazni.
 • Na vsako škatlo napiši ali nariši, kaj je v njej. Njeno vsebino lahko tudi fotografiraš.
 • Če imaš doma stvar, izposojeno od koga drugega, jo vrni.
 • Če si komu kaj posodil, prosi, da ti to vrne.
 • Če se bo v tvoj stari dom vselil kdo drug, mu napiši prijazno sporočilo.
 • Počisti svojo staro sobo.
 • Ključe starega doma predaj staršem.

 

Tudi za starše imamo koristne nasvete o selitvi. Predvsem se morajo na to dobro pripraviti.

 

družina, otroci, nepremicnine
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan z vašimi otroki, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.