Kako uveljavim zavarovanje psa?

S pomočjo zadovoljnih zavarovancev pojasnjujemo, kako do povračila stroškov za zdravljenje psa.

»Enostavna prijava, predvsem pa hitro povračilo veterinarskih storitev za našo navihano Freyjo, me je prepričalo, da sem brez oklevanja podaljšala zavarovanje za male živali,« pravi Sabina iz Ljubljane. Če ste tudi vi za svojega psa sklenili zavarovanje stroškov zdravljena, vas zagotovo zanima, kaj morate narediti, če se vaš pes poškoduje ali zboli in želite uveljavljati povračilo stroškov veterinarske storitve.

Zavarovanje stroškov zdravljenja psa

Zavarovanje krije stroške zdravljenja, ki nastanejo zaradi bolezni ali nezgode psa. Že ob sklenitvi pa je dobro vedeti, da ne krije škode zaradi bolezni, ki so obstajale pred sklenitvijo zavarovanja, dednih in prirojenih obolenj ali napak, navedenih v zavarovalnih pogojih, ter kužnih bolezni (npr. steklina), prav tako zavarovanje ne krije stroškov posegov na zobeh in obzobnih tkivih.

Ob sklenitvi zavarovanja ste lahko izbrali:

   
 • Enega od 3 paketov, ki vključujejo različna kritja in letne agregate – to pomeni vnaprej dogovorjeno maksimalno zavarovalno vsoto stroškov, ki jo bo v enem zavarovalnem letu pokrila zavarovalnica – denimo Mali paket.
 • Višino vaše soudeležbe pri kritju stroškov vsakokratnega zdravljenja psa – to pomeni, da če ste za višino soudeležbe izbrali 10 %, bo zavarovalnica ob vsaki škodi krila 90 % stroškov veterinarskih storitev, vi pa 10.
 • Letno odbitno franšizo – denimo 27 evrov. Gre za enkratno soudeležbo ob prvi prijavljeni škodi v posameznem zavarovalnem letu. Letne odbitne franšize pri spletnem sklepanju ni.

 

V praksi to pomeni naslednje: Vaš labradorec zboli in pri pregledu je ugotovljeno vnetje kože (dermatitis). Zdravljenje traja 2 meseca in vsi stroški diagnostike, zdravljenja in kontrolnih pregledov so znašali 218,15 evrov.

 

Vi krijete prvih 27 evrov, ker ste pri sklenitvi zavarovanja izbrali letno odbitno franšizo v tej višini. Zavarovalnica povrne 90 % vseh nadaljnjih z zavarovanjem kritih stroškov.

 

Ob sklepanju bodite pozorni tudi na začetek veljavnosti zavarovanja, to je od polnoči tistega dne, ko je plačan prvi obrok premije (oziroma celotna premija, če ste se odločili za enkratno letno plačilo premije).

 

Samo jamstvo zavarovalnice pa začne veljati z zamikom (karenco), in sicer:

   
 • 3 dni po sklenitvi za škode zaradi nezgode,
 • 14 dni po sklenitvi za škode zaradi bolezni.
 • Za vse dodatne storitve, ki so vključene v Velikem paketu in paketu Comfort (ortopedija, dopolnilna in alternativna zdravljenja itd.), pa 180 dni po sklenitvi zavarovanja.

 

Najprej zdravljenje

Če vaš pes zboli oziroma se poškoduje, ga takoj peljite k veterinarju. Tega vam ni treba prej sporočiti zavarovalnici. Strošek veterinarske storitve v celoti poravnate pri veterinarju.

 

Pri zavarovalnici nato uveljavljate povračilo stroška veterinarske storitve. Zavarovalnica bo potrebovala:

   
 • izpolnjen obrazec Prijava škode iz zavarovanja malih živali in
 • račune za opravljene veterinarske storitve z navedeno diagnozo veterinarja.

 

Če ste ob sklepanju zavarovanja izbrali, da boste psa zdravili pri pooblaščenih veterinarjih, ste prejeli 10 % popust na premijo. To pomeni, da morate za zdravljenje psa izbrati veterinarja s seznama, sicer se bo pri obračunu škode povrnjen strošek sorazmerno zmanjšal glede na priznan popust.

 

Za primere, ko je neposredno ogroženo življenje vašega psa, to ne velja in takrat se lahko obrnete na kateregakoli veterinarja in ni pribitka pri izplačilu škode.

 

Enostavna prijava preko spleta

Prijavo za uveljavljanje povračila stroškov lahko uredite: elektronsko, po telefonu, z obiskom ene od poslovalnic ali v digitalni poslovalnici i.triglav, ki je na voljo tudi kot mobilna aplikacija.

 

Naši zavarovanci najbolj cenijo enostavnost elektronske prijave, saj si tako prihranijo veliko časa.

 

»Zavarovalnica Triglav ima odlično urejeno spletno oddajo odškodninskega zahtevka, tako da praktično iz naslonjača oddaš vso potrebno dokumentacijo,« pove Maja iz Tržiča, ki je skrbnica psička Bolta.

 

 

 

Za prijavo preko spleta boste potrebovali nekaj minut. Preden začnete, pa si pripravite naslednje:

   
 • številko zavarovalne police,
 • specificirane veterinarske račune za zdravljenje,
 • podatke za nakazilo (TRR, davčna številka).

 

Izpolnjevanje prijave je hitro in enostavno obenem niste prepuščeni sami sebi, saj v postopku dobite vse napotke, ki jih potrebujete.

 

Hitro izplačilo veterinarskih storitev

Ko enkrat oddate prijavo z vsem, kar je v postopku zahtevano in je škodna dokumentacija popolna, lahko nakazilo pričakujete v roku enega tedna.

 

»Do sedaj smo uveljavljali 2 škodna zahtevka za 2 ortopedski operaciji. Vloga je bila rešena v približno 10 do 14 dneh, znesek pa nakazan v 2 dneh po končani obravnavi,« nam je zaupala Jana, skrbnica kužka Arona.

 

 

Zavarovanje psov krije tudi druge nevarnosti

Poleg kritja stroškov zdravljenja lahko zavarovanje razširite tudi z drugimi dodatnimi zavarovanji, denimo: pogin psa, asistenca, stroški nastanitve živali zaradi hospitalizacije zavarovanca, odgovornost lastnika psa za škodo na osebah ali stvareh, nastalo zaradi napada ali ugriza, stroški iskanja izginule ali ukradene živali, ipd.

 

Dosedanja praksa pa kaže, da je največkrat aktivirano zavarovanje kritja stroškov zdravljenja.

 

Več kot 90 % vseh škodnih zahtevkov izhaja iz tega zavarovanja in naši zavarovanci iz lastnih izkušenj povedo, da jim to zavarovanje zelo koristi.

 

»Ampak, če bi morala vsa zdravljenja plačati v celoti, bi to kar obremenilo moj proračun. Zato sem prezadovoljna, da imam urejeno zavarovanje in plačam samo del stroškov, ostalo krije zavarovalnica. Škoda je bila vedno rešena v nekaj dneh in izplačana skladno s pogodbo. Menim, da je zavarovanje hišnih ljubljenčkov že kar obvezen strošek in je skoraj zanemarljiv glede na nekaj 100 evrov za zdravljenje bolezni oz. poškodb,« pove Majda, skrbnica psičke Leni.

 

Preberite še ostale pozitivne izkušnje naših zavarovancev z zavarovanjem za pse.

 

 

domači ljubljenčki, zavarovanje psa
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno življenje z vašim psom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.