Kdaj gre otrok lahko sam na kolo?

Prometna vzgoja se začne na kolesu

Otrok bistvo sodobne mobilnosti največkrat spozna v prvih samostojnih kolesarskih metrih in pozneje kilometrih, zato je priporočljivo, da se prometna kultura in preventiva začneta graditi zgodaj, tudi na kolesu.

 

Iz majhnega kolesarja naj zraste odgovoren voznik

Kolo oziroma v nekaterih primerih še prej poganjalec sta prvi, tisti zares osebni prevozni sredstvi v otrokovi zavesti. Prvi samostojni prevoženi metri pa so vedno zelo pomembna uvertura v začetke človekove mobilnosti. Pri tem morajo prav starši odigrati ključno vlogo prometnega mentorja s svojimi nasveti in zglednimi dejanji. Ne smemo pozabiti, da je prav kolo zelo pomembna prelomnica v otrokovem spoznavanju prometa, njegovih pravil in seveda kulture, ki naj bi na cesti veljala in se izražala predvsem v strpnem sobivanju med vsemi udeleženci.

 

Starši ne pozabite, da so vaša dejanja, spodbuda in pomoč otrokom pri teh čustveno izredno nabitih trenutkih ključni. Le s svojimi dejanji in zgledom boste lahko svoje otroke usmerili v pravo smer, k odgovornemu ravnanju v prometu!

 

Čim prej na kolo, a pot naj na cesto ne vodi prezgodaj!

O ustrezni starosti, otroka za spoznavanje prvih kolesarskih voznih veščin psihologinja Mateja Markl iz Javne agencije za varnost prometa svetuje, naj gre otrok na kolo čim prej, saj tako hitreje pridobi ravnotežje in preostale spretnosti za samostojno obvladovanje kolesa. Pri tem Marklova izpostavlja pomen varnosti, kar v praksi pomeni, da otrok do svojega šestega leta lahko vozi samo po pešpoteh zunaj drugega prometa in po igriščih oziroma dvoriščih z zaščitenim, zaprtim izvozom proti cesti.

 

Dokler otrok nima izpita, ki ga običajno opravi v 4. ali 5. razredu osnovne šole, lahko že kolesari tudi po kolesarskih stezah in ob robu cestišča, seveda le v spremstvu odrasle osebe ali starejšega spremljevalca. Zavedati se moramo, da otroci do desetega leta starosti še ne zmorejo dovolj natančno, hitro in preudarno presojati prometnih situacij, da bi se v njih znali pravilno in varno odločati.

 

Kolesa ne kupujte na zalogo

Nujni pogoj za učenje kolesarjenja je ustrezno veliko in tehnično brezhibno kolo, ki ga otrok glede na svojo starost in velikost lahko obvladuje. Tukaj se ne odločajte za nikakršne improvizacije in kolesa ne kupujte na zalogo, kar pomeni prevelik okvir, da ga bo otrok pozneje prerasel.

 

Ključno je tudi, da so vse komponente od zavor do krmila in svetlobnih teles, ki morajo biti prilagojene otrokovi starosti. Še posebej je pomembno, da so zavore nastavljene tako, da jih otrok zmore uporabljati z občutkom. Ta mu omogoča, da se nauči pravilno in učinkovito dodajati zavorno moč do varne zaustavitve ali znižanja hitrosti vožnje.

 

Otroško kolo mora biti tudi dovolj vidno in opazno še posebej v slabših svetlobnih in vidljivostnih razmerah, zato naj ima tudi čim več odsevnikov.

 

Izberite pravo velikost kolesa

Pri izbiri kolesa je zelo pomembna velikost. Ko sedimo na kolesu, mora biti desna noga pod kotom 90 stopinj, leva noga pa pri stopalu rahlo privzdignjena. Pomembna je tudi drža na kolesu. Roke ne smejo biti preveč iztegnjene, kar povzroča mravljince pri daljši vožnji. Ravno tako ne smejo biti preveč pokrčene, kar nam ne da manevrskega prostora za krmiljenje.

 

Kar zadeva prometno kulturo, je ključno, da mladega kolesarja v praksi opozarjate na morebitne nevarnosti, ki nastajajo v prometu. Tudi vožnja po parkirišču namreč skriva veliko pasti. Parkirano vozilo in nenadno odprta vrata lahko povzročijo nesrečo s hudimi poškodbami.

 

Kolesarja začetnika opozarjajte na nevarnosti in ga naučite predvidevati

Otroka naučite predvidevati in mu razložite, kako zelo pomembno je, da v prometu vselej poskuša ostati viden in opazen. Naučite ga strpnosti.

otroci, družina, kolesarjenje, prosti čas, video, zavarovanje mikro mobilnosti
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan z vašimi otroki, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.