Vzgoja z igro: Varno čez cesto

Kako otroku na zabaven način približati varnost v prometu?

Da bodo naši otroci v prometu kar se da varni, je pomembno, da jih na pravilno vključevanje v promet pričnemo pripravljati še pred  vstopom v šolo. Temo lahko otroku, predvsem na začetku, predstavimo na način, ki ga veseli in mu je blizu tudi z vidika starosti in razvoja.

 

Moji skoraj štiriletni hčerki eno izmed glavnih aktivnosti predstavlja igra vlog. Zato sem ji tudi temo o varnosti v prometu približala skozi igro vlog.

 

Igra vlog za otroka ne predstavlja le zabave, ampak je zelo pomembna tudi za njegov razvoj. Otrok se skozi igro uči reševati konflikte, spoznava fizično okolje in pravila, ki vladajo v njem. S tem, ko dobiva vpogled v dogodke in situacije, pa razvija lastno vlogo v vsakdanjem življenju. Zato je koristno, da otroku z igro približamo tudi pomembne teme, kot je pravilno prečkanje ceste ter varno vključevanje v promet na sploh.

 

Za ta namen sva s pomočjo osnovnih ustvarjalnih materialov sestavili svoj miniaturni svet, ki ga sestavljajo ceste, križišča, semaforji ter ostali udeleženci v prometu. Preko igre se pogovarjava o pravilih, ki veljajo v prometu, služi pa nama tudi kot model, s katerim lahko prikaževa in obenem razpravljava o konkretnih prometnih situacijah.

 

Skicirala sem cesto, križišče, pločnik ter prehode. Preproste semaforje sestavljajo zobotrebec, košček papirja, ki ga ovija, nanj pa so s flomastri in barvicami narisani preprosti krogi z znaki, ki predstavljajo rdeče in zelene luči za pešce ter ostali promet.

 

 

Podlogo pred igro prilepiva na tla z lepilnim trakom in nanjo na ustrezna mesta izmenično postavljava semaforje. Kot pripomočke poiščeva avtomobilčke in ostala prevozna sredstva, pešce pa predstavljajo manjše igračke oziroma figurice.

 

Otroku najprej razložite koncept igre in mu pustite nekaj trenutkov, da razmisli, kako bi reagiral v določeni situaciji.

Preden figurice prečkajo cesto, morajo tako obvezno preveriti lučke na semaforju, prav tako pa tudi pregledati vozišče, da se prepričajo, da vsi avtomobili ustavijo pred prehodom.

 

 

Osnovo, ki jo zgradiva na bazi igre, pa ob vsakem prečkanju ceste oziroma drugem vključevanju v promet utrdiva tudi v realnosti. Hčerko pred skupnim prečkanjem ceste vprašam, kje bi se ustavila in kaj bi naredila potem. Gre za enostavno situacijo, skozi katero se ob rednem ponavljanju privadi pravil, kljub temu, da jih morda še ne razume popolnoma.

 

Z rednim ponavljanjem pravil, zabavno igro vlog in stalnim utrjevanjem naučenega v realnih situacijah lahko otroka na prijeten in pozitiven način privadimo pravil vključevanja v promet, ki bodo s časom postala avtomatizirana, vi pa boste bolj sproščeni, ko bo nekoč pripravljen na samostojno pot v šolo.

 

Želite prejemati takšne nasvete v vaš poštni nabiralnik? Prijavite se na naše e-novice posebej za mame:

 

družina, otroci, preventiva
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan z vašimi otroki, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.