Vse, kar morate vedeti o zavarovanju za pse

Z zavarovanjem se lahko zaščitite pred visokimi stroški zdravljenja psa.

Biti lastnik psa je verjetno res nekaj najlepšega na svetu. A to je tudi velika obveznost in odgovornost. Če pes zboli ali povzroči škodo, hitro nastanejo nepredvideni stroški. Da vam stroški veterinarja ne bi povzročali glavobola, se lahko zaščitite z zavarovanjem, ki vam pomaga tudi v številnih drugih primerih.

Zavarovanje psa je enostavna rešitev v primeru neljubih dogodkov, kot so nepredvidljive poškodbe in bolezni, ter stroškov, povezanih z njimi. V nadaljevanju odgovarjamo na najpogostejša vprašanja v zvezi z zavarovanjem psov.

 

Katere pasme psov lahko zavarujem? Lahko zavarujem tudi mešanca?

Zavarujete lahko katero koli pasmo psa, z rodovnikom ali brez, nepasemske pse, mešančke, lovske pse, pse za posebne namene itd. Edini pogoj je, da je pes ob sklenitvi zdrav in čipiran.

 

Obstaja pa posebnost za nevarne pasme (npr. pitbull terier), za katere ni mogoče skleniti dodatnega zavarovanja odgovornosti lastnika psa.

 

Kako je sestavljeno zavarovanje za mojega psa?

Osnovno zavarovanje je zavarovanje stroškov zdravljenja psa zaradi bolezni ali nezgode.

 

Zavarovanje je vseživljenjsko, kar pomeni, da nima zgornje starostne omejitve. Pogoj je le, da psa prvič zavarujete v starosti od 2. meseca do izpolnjenega 7. leta in da je ta ob sklenitvi zdrav in čipiran.


Poleg kritja stroškov zdravljenja pa lahko zavarovanje razširite tudi z drugimi dodatnimi zavarovanji:

 

 • asistenca,
 • stroški nastanitve živali zaradi hospitalizacije zavarovanca,
 • odgovornost lastnika psa za škodo na osebah ali stvareh, nastalo zaradi napada ali ugriza,
 • stroški iskanja izginule ali ukradene živali,
 • zavarovanje psa med prevozom,
 • zavarovanje psa v tujini,
 • pogin psa,
 • stroški pokopa psa,
 • izguba namenske sposobnosti.

  

Kaj vključuje zavarovanje kritja stroškov zdravljenja?

Izbirate lahko med tremi paketi z različnim naborom zavarovalnih kritij, poleg tega pa lahko sami izberete tudi vsakokratno soudeležbo ter letno odbitno franšizo in si s tem povsem prilagodite zavarovanje svojim potrebam in željam.

 

Na voljo so trije paketi zavarovanja stroškov zdravljenja:

 

 • Mali paket: krije stroške osnovnih pregledov, diagnostike in splošnih posegov, zdravil in izdaje receptov ter zdravljenje porodnih komplikacij.
 • Veliki paket: krije dodatno še slikovno diagnostiko (RTG, ultrazvok, CT, magnetna resonanca), zdravljenje in operacije iz naslova ortopedije ter diagnostiko in zdravljenje tumorjev.
 • paket Comfort: krije dodatno še zdravljenje z matičnimi celicami, regenerativno zdravljenje gibal, dopolnila in alternativna zdravljenja, kot so fizioterapija in rehabilitacija, kiropraktika, akupunktura, bioresonanca ipd. ter pridobitev drugega strokovnega mnenja.

Koliko znaša letna zavarovalna premija za psa?

Višina zavarovalne premije je odvisna od izbire paketa kritja stroškov zdravljenja, izbire vsakokratne soudeležbe ter letne odbitne franšize, starosti psa ob sklenitvi zavarovanja in izbranih dodatnih kritij.


Kdaj vse lahko zavarovanje psa pride prav?

Najbolj koristno je zavarovanje kritja stroškov zdravljenja, ki so lahko zelo visoki, tudi več tisoč evrov. Pri tem je treba vedeti, da del stroškov poravna lastnik sam. Govorimo o tako imenovani soudeležbi zavarovanca pri vsakokratnem kritju stroškov zdravljenja, višino le-te ob sklenitvi zavarovanja izberete sami.

 

V veliko pomoč vam je lahko tudi zavarovanje odgovornosti, za škodo, ki jo povzroči pes, ko ugrizne drugega psa ali celo človeka. Lastnikom delovnih psov pa bi priporočili še dodatno razširitev kritja za izgube namenske sposobnosti psa.

 

Kot lastnika psa pa vas lahko doletijo tudi druge nevšečnosti. Zgodi se lahko, da se vam na sprehodu s psom strga povodec, pes steče na cesto in ga pri tem zbije avto. Ker je treba poškodovanega psa takoj peljati k veterinarju, avtomobila pa navadno nimate v bližini, vam v teh primerih pride prav asistenca, ki je večina drugih zavarovalnic še ne zagotavlja. Asistenčni center vam namreč organizira in krije stroške prevoza psa do veterinarja, obenem pa vam nudi tudi pomoč pri iskanju in prevozu izgubljenega psa pa tudi pomoč pri organizaciji oskrbe in prevoza, če je lastnik na zdravljenju v bolnišnici ipd.

 

Odločite se lahko tudi za dodatno zavarovanje, ki krije stroške nastanitve psa v pasjem hotelu za čas, ko ste na zdravljenju v bolnišnici in ko za vašega štirinožca ne more nihče skrbeti.

 

Kako je v primeru, če ima pes poškodbo in dobim zavarovalnino iz naslova zavarovanja, kasneje pa pride do dodatnih zapletov zaradi stare poškodbe. Ali lahko uveljavljam tudi to zdravljenje?

Če se ugotovi, da ti zapleti izhajajo iz poškodbe, ki se je zgodila v času, ko je bilo že sklenjeno zavarovanje, zavarovalnica povrne stroške nadaljnjih zapletov. Če pa gre za posledice, ki izhajajo iz časa pred sklenitvijo zavarovanja, zavarovalnica teh stroškov ne povrne.

 

Kako je z zavarovanjem psa reševalca, katerega lastnik je fizična oseba - reševalec? Ali zavarovanje krije stroške zdravljenja zaradi nezgode ali bolezni tudi v tujini, tudi na reševalnih akcijah?

Zavarovanje za kritje stroškov zdravljenja je ob ustreznem doplačilu mogoče razširiti na škode, ki izhajajo iz nezgode ali bolezni v času bivanja v tujini in v času prevoza. Zavarovanje velja tudi za nezgode ali bolezni, ki se zgodijo med delovno akcijo.

 

Ali obstaja kakšna »odbitna franšiza« v primeru, da pes zboli večkrat v enem letu?

Število zdravljenj v zavarovalnem letu ni omejeno, je pa omejena maksimalna dajatev zavarovalnice v zavarovanem letu (letni agregat). Višina letnega agregata je odvisna od izbranega paketa. Ta torej določa najvišjo skupno vsoto dajatev, ki jih bo iz zavarovanja v enem obračunskem obdobju pokrila zavarovalnica. Prav tako je pri zavarovanju stroškov zdravljenja treba upoštevati izbrano soudeležbo in odbitno franšizo zavarovanca.

 

Ali so kakšne bolezni, ki jih zavarovanje ne krije?

Zavarovanje ne krije škode zaradi bolezni, ki so obstajale pred sklenitvijo zavarovanja, dednih in prirojenih obolenj ali napak, navedenih v zavarovalnih pogojih, ter kužnih bolezni (npr. steklina), prav tako zavarovanje ne krije stroškov posegov na zobeh in obzobnih tkivih.

 

Ali sem upravičen do popustov?

Popust vam pripada, če imate pri Zavarovalnici Triglav sklenjena druga zavarovanja (Triglav komplet). Do dodatnega popusta ste upravičeni tudi v primeru, ko se odločite, da boste svojega psa zdravili na pooblaščenih veterinarskih ustanovah Zavarovalnice Triglav. Seznam teh ustanov je objavljen na spletni strani.

 

S Triglav komplet kalkulatorjem enostavno preverite, kakšen je lahko vaš Triglav komplet popust.

 


Člani kluba Mr.Pet pa lahko ob sklenitvi novega zavarovanja za male živali izkoristite še 10 % popusta. 


Zaradi katerih primerov se največkrat aktivira zavarovanje psov?

Dosedanja praksa kaže, da je največkrat aktivirano zavarovanje kritja stroškov zdravljenja. Več kot 90 %vseh škodnih zahtevkov izhaja iz tega zavarovanja.

 

psi, domači ljubljenčki, preventiva, zavarovanje psov
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno življenje z vašim psom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.