Zdrava prehrana za pse: Zmote in nasveti

Hrana z vašega krožnika ni nujno zdrava za vašega psa.

Človek in pes sta skovala pristen odnos in v zadnjih desetletjih je postala prehrana psov drugačna in pomembnejša kot prej. Pes je postal naš sostanovalec v hiši in seveda tudi pri mizi. Vedno več ljudi svoje ljubljenčke počloveči ali podleže vplivom reklam. A raziskave so pokazale, da več kot polovico psov v Nemčiji, Švici, Avstriji in tudi v Sloveniji hranimo nepravilno.

Zdravje ni samo odsotnost bolezni in okvar

Tudi za naše ljubljenčke velja definicija Svetovne zdravstvene organizacije, da je zdravje stanje popolnega telesnega, duševnega in socialnega ravnovesja in ne samo stanje brez bolezni ali okvar. Del skrbi za zdravje psa predstavlja primerna in kvalitetna prehrana.

 

Najpogostejše napake pri hranjenju izhajajo iz treh zmotnih prepričanj.

  1. Za psa je čisto v redu, če dobi del ali pa ostanek naše hrane. Toda naša hrana je običajno preveč začinjena, pražena, skratka pripravljena po našem okusu.
  2. Psa hranimo izključno z mesom, ker smo prepričani, da je pes zver, ki je samo meso. Vendar samo mesna prehrana lahko privede do napak pri presnovi mineralov. Posledice so lahko deformacija hrbtenice, bolečine v sklepih, obolenje ledvic, izpadanje dlake in temen, zaudarjajoč in količinsko manjši iztrebek.
  3. Psu ponujamo preveliko količino kosti, ker mislimo, da pes za gradnjo svojega okostja in za krepitev žvekalnih mišic potrebuje veliko kosti. Da svojega psa hranimo s preveliko količino kosti, lahko ugotovimo po iztrebku, ki je svetlejši in velikokrat trd kot kamen, psi pa pri opravljanju velike potrebe zelo trpijo.

 

Prehrana našega mladička

Ko greste po mladiča k vzreditelju, bo najbolje, da se pozanimate, na kakšno hrano je mladič navajen in kolikokrat na dan ga moramo hraniti. Za mladička je velik šok že sprememba okolja, zato je smiselno, da ga dodatno ne obremenjujete s spremembo prehrane. Svetujemo, da ga prvi teden hranite z enako hrano, kot ga je hranil vzreditelj, saj so mladiči za spremembe zelo občutljivi in hitro dobijo drisko. Glede nadaljnjega hranjenja pa bo najpreprosteje, če se odločite za kvalitetno in naravno tovarniško pripravljeno hrano, ki je primerna starosti vašega psa. Pravilna prehrana mladiča je ključnega pomena za njegov razvoj in njegovo nadaljnje življenje.

 

Do katerih obolenj pa lahko pride, če v času rasti vašega psa hranite nepravilno? Odrasel pes lahko oboleva zaradi prebavnih motenj, za intoleranco ali alergijo na določene hranljive snovi, za boleznimi dlesni in zobovja, boleznimi srca in ožilja, debelostjo, kroničnimi ledvičnimi boleznimi, sečnimi in ledvičnimi kamni ali diabetesom.

 

Domača ali pripravljena, kuhana ali surova

Če se boste odločili za doma pripravljeno hrano, je dobro, da se o tem predhodno posvetujete z veterinarjem. Doma pripravljena hrana je seveda odlična za psa, vendar mora vsebovati vse hranljive snovi v pravem razmerju.

 

Kvalitetna tovarniško pripravljena hrana vsebuje vse hranljive snovi, ki jih pes potrebuje za zdravo in aktivno življenje. Te snovi so tudi v optimalnem razmerju ter z dodanimi potrebnimi vitamini in minerali. Vsa kvalitetna tovarniška hrana je redno nadzorovana in na posameznem proizvodu je vedno natančno napisano, kaj vsebuje in v kakšnih količinah jo je potrebno dozirati psu. Da je razmerje sestavin optimalno, mora hrana vsebovati največ polovico ogljikovih hidratov, okrog četrtine beljakovin in 5 odstotkov maščob.

 

Skoraj nemogoče je svetovati, katera od mnogih hran je najboljša za vašega psička. Prava izbira je vsekakor tista hrana, ki vašemu psu najbolj tekne, po kateri ima svetlečo dlako in dobro prebavo.

 

Naslednje vprašanje je, ali svojemu psu ponuditi surovo ali kuhano hrano. Ker je škrobnato hrano potrebno vedno kuhati, je vprašanje torej, ali naj ogljikovim hidratom dodajamo surovo ali kuhano meso. Pes z mesom dobi beljakovine in maščobe. Bolj naravno je seveda dodajati surovo meso, s fiziološkega vidika pa je čisto vseeno. A surovo meso lahko vsebuje viruse ali bakterije, ki pa psom lahko povzročijo resna obolenja. Zato vsekakor bolj priporočamo kuhano meso.

 

Kako veste, da psa hranite nepravilno?

Tukaj so zbrani najpogostejši simptomi, ki kažejo, da je vaš kuža hranjen nepravilno.

  1. Bruhanje. Pes bo bruhal, če preveč ali prehitro žre, pa tudi v primeru, da dobi preveč kosti. Če pes bruha pogosto, morate takoj obiskati veterinarja.
  2. Izpadanje dlake. Eno je fiziološko izpadanje dlake spomladi in jeseni, drugo pa so presnovne ali hormonalne motnje. Dlaka največkrat izpada zaradi pomanjkanja vitamina H in biotina. Posvetujte se z veterinarjem.
  3. Zadah iz ust. Pes ima lahko zadah zaradi napačne prehrane, zaradi vnetja dlesni ali zaradi karioznih zob. Lahko pa je vzrok tudi vnetje želodca. Posvetujte se z veterinarjem.
  4. Srbečica. Pogost povzročitelj srbenja so bolhe. Pomislite tudi na alergije na hrano ali diabetes.
  5. Težave z analnimi žlezami. Če je blato pretrdo, se analne žleze lahko poškodujejo, če pa je premehko, se analne žleze ob iztrebljanju neustrezno praznijo. Blato mora biti torej ravno prav kompaktno. Ustrezna prehrana lahko posledično vpliva na analne žleze, ki se morajo redno prazniti s pomočjo ustrezne strukture pasjih iztrebkov. 
  6. Driska je  največkrat posledica napak pri prehrani. Če gre za drisko brez povišane temperature, izgube apetita in spremenjenega vedenja, navadno ni kaj resnega.

 

Želite prejemati takšne nasvete v vaš poštni nabiralnik? Prijavite se na naše e-novice posebej za lastnike psov:

 

psi, domači ljubljenčki
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno življenje z vašim psom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.