10 praktičnih nasvetov za varen in udoben prevoz koles

V posnetku si oglejte, kaj gre lahko narobe, če kolo ni dobro pritrjeno.

Da boste varno prevažali kolo ali več koles na avtomobilskem prtljažniku, morate upoštevati dve stvari. Najprej morate skrbno namestiti oziroma pravilno pritrditi kolo, potem pa prilagoditi vašo vožnjo dejstvu, da imate na avtu na tak ali drugačen način pritrjen kolesarski tovor. Ključne stvari, ki jih morate poznati za varno vožnjo smo strnili v 10 praktičnih nasvetih, v posnetku pa jih dodatno ponazorili.

10 praktičnih nasvetov za varen prevoz koles z avtomobilom

  1. Teža koles in prtljažnih elementov ne sme presegati največje dovoljene obremenitve strehe, ki je zapisana med tehničnimi podatki vozila.
  2. Način prevoza koles na strehi enoprostorca je primeren le za višje postave, zato je pametno, če imate v prtljažniku tudi pomožne stopnice (majhno A lestev s tremi prečkami) zaradi lažje in varnejše ter manj naporne montaže koles na streho. Pri vozilih običajne višine okoli metra in pol pa tovrstnih težav ni.

 

Prednosti prevoza na strehi so v cenejši opremi, preprosti pritrditvi prtljažnih elementov, nespremenjeni dolžini vozila, neoviranem odpiranju petih vrat, kolesa pa se med vožnjo ne umažejo tako kot za zadnjim odbijačem.

 

  1. Pred namestitvijo koles na nosilce preverite, ali sta prečni palici trdno pritrjeni na streho vozila oziroma na vzdolžni letvi.
  2. S koles odstranite števce, zračne tlačilke, torbice in košare, ki ustvarjajo dodaten zračni upor in lahko med vožnjo odpadejo.
  3. Pri nameščanju koles na streho vozila naj po možnosti sodelujeta dve osebi, saj za pritrditev prav prideta dodatni dve roki.
  4. Nosilno konzolo trdno pritrdite na okvir kolesa in ne pozabite na zanki za utrditev obeh kolesnih obročev. Zaklenite osnovni prtljažnik in nosilce koles.
  5. V avtomobil naložite vso kolesarsko opremo, nepotrebne predmete pa pustite doma, da ne bodo med parkiranjem vabili nepridipravov.
  6. Vozne lastnosti vozila se zaradi višjega težišča spremenijo. Z vozilom ne morete zapeljati pod vsak nadstrešek, podvoz, drevesno krošnjo. Računajte na večjo porabo goriva.
  7. Vožnja s kolesi na strehi naj bo umirjena, brez sunkovitega zaviranja in zavijanja. Na avtocesti vozite počasneje od prometnih tokov, zato se umaknite na skrajno desni prometni pas.
  8. Na začetku kolesarske poti parkirajte vozilo na varnem mestu, dokumente vzemite s seboj. Vse elemente prtljažnika, ki jih ni mogoče zakleniti, pospravite v avtomobil.

 

Da ne bo veliko truda za nič, se zavarujte

Ko ste vložili že toliko truda, da ste kolo pravilno namestiti, je pametno razmisliti in si zagotoviti primerno zavarovanje. Če na primer zaradi neustrezne pritrditve kolo pade z vozila, se pri tem lahko poškoduje, poškoduje vaše vozilo ali drugo vozilo, predmete ob cesti ali celo osebe.

 

Škodo, ki jo povzročite drugim zaradi neprimerno pritrjenega kolesa (ob tem pa niti ni nujno, da se zgodi trk z vozilom povzročitelja), krije zavarovanje avtomobilske odgovornosti povzročitelja.

 

Če pa bi bilo ugotovljeno, da vozilo ali nosilec nista bila tehnično brezhibna, tega zavarovanje ne krije, zavarovalnica pa bi od zavarovanca terjala povračilo izplačane odškodnine oškodovancu.

 

Škodo, povzročeno tretjim osebam in stvarem, krije zavarovanje odgovornosti (v sklopu zavarovanja osebne zaščite) oziroma v zgoraj omenjenem primeru akcijsko zavarovanje odgovornosti, asistence, nezgode in prtljage uporabnikov mikro prevoznih sredstev v sklopu AvtoMobilnega zavarovanja. Zavarovalna vsota za odgovornost pri zadnjem znaša 30 tisoč evrov.

 

Škodo na vašemu avtu, krije splošni kasko, če je glede na odbitno franšizo in spremembo bonusa smiselno uveljavljanje.

 

Vendar bi strošek popravila dodatne opreme, v tem primeru strešnega nosilca, morali poravnati sami, če ni posebej vključen v zavarovalno polico pri splošnem kasku in zavarovan z zavarovanjem dodatne opreme.

 

Tudi prtljaga, nameščena na nosilcu ali drugje na avtu ali v njem – v tem primeru kolo - mora biti posebej zavarovana z zavarovanjem prtljage (v akciji AvtoMobilno zavarovanje).

 

Poleg zavarovanja odgovornosti, asistence, nezgode in prtljage uporabnikov mikroprevoznih sredstev lahko v sklopu AvtoMobilnega zavarovanja sklenete tudi akcijsko zavarovanje rehabilitacije po nesreči v prometu, zavarovanje prtljage in zavarovanje malih živali med prevozom. Ob sklenitvi dveh akcijskih zavarovanj lahko izkoristite še številne ugodnosti.

 

Kolo, e-kolo, e-skiro in ostala mikro prevozna sredstva pa lahko zavarujete tudi v sklopu zavarovanja mikro mobilnosti. To ob sklenitvi dodatnega kasko zavarovanja krije tudi poškodovanje ali uničenje zavarovančevega mikro prevoznega sredstva zaradi prometne nesreče z vozilom, na ali v katerem je mikro prevozno sredstvo.

 

Kaj pa v primeru kraje kolesa?

Če vam ukradejo kolo z avtomobila, škodo krije zgoraj omenjeno akcijsko zavarovanje prtljage (v sklopu Avtomobilnega zavarovanja), če je sklenjeno tudi zavarovanja delnega kaska kombinacija K - kraja. To lahko sklenete le skupaj s splošnim kaskom ali zavarovanjem avtomobilske odgovornosti (AO).

 

avto, potovanja, varna vožnja, aktivno življenje, prosti čas, kolesarjenje, dopust, škodni primer, avtomobilsko zavarovanje, zavarovanje odgovornosti, video, zavarovanje mikro mobilnosti, avtomobilno zavarovanje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim avtomobilom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.