5 najpogostejših vprašanj o turističnem zavarovanju

Pojasnjujemo najbolj pogoste neznanke o turističnem zavarovanju.

Vemo, da radi potujete, saj dobivamo številna vprašanja o tej tematiki. In ker boste tudi letos številni za svoj poletni dopust izbrali zanimive kraj izven meja Slovenije, smo za vas skušali pojasniti najbolj pogoste neznanke.

1. Kakšna je razlika med turističnim zavarovanjem in zdravstvenim zavarovanjem na potovanjih v tujini z asistenco?

S turističnim zavarovanjem se učinkovito zavarujete pred nepredvidenimi dogodki in posledicami, ki se zgodijo vam in vašemu premoženju na potovanjih v tujini. Bolj natančno takole:

 

 • Turistično zavarovanje krije stroške nujnega zdravljenja in stroške prevoza zaradi bolezni ali nezgode, ki se zgodijo  v tujini, stroške pravne pomoči, stroške, ki izhajajo iz odgovornosti, stroške poškodbe ali uničenja prtljage in osebnih stvari, prekinitev zavarovanja zaradi nepredvidenih dogodkov, zlorabo plačilnih kartic in stroške izdelave novih dokumentov.
 • Zavarovanje nudi finančno varnost v okviru dogovorjene zavarovalne vsote za kritje stroškov nujnega zdravljenja in stroškov prevoza zaradi bolezni ali nezgode ter zagotavlja 24-urno medicinsko asistenco.
 • Izbirate med različnimi paketi, ki se med seboj razlikujejo po obsegu zavarovalnega kritja.
 • Če v tujino potujete vsaj 3 x letno, vam priporočamo sklenitev letnega zavarovanja, ki velja za neomejeno število potovanj, vendar posamezno ne sme trajati več kot 60 dni.

 

Druga možnost je zdravstveno zavarovanje na potovanjih v tujini z asistenco, ki krije stroške nujnega zdravljenja in stroške prevoza zaradi bolezni ali nezgode, ki se zgodi v tujini. Tu torej vaše premoženje ni vključeno. Priporoča pa se za daljša bivanja v tujini. Bolj natančno takole:

 

 • Nudi tudi 24-urno brezplačno pomoč oziroma asistenco ter finančno varnost v okviru dogovorjene zavarovalne vsote.
 • Poudarek zlasti velja, da si lahko z zdravstvenim zavarovanjem na potovanjih v tujini z asistenco zagotovite zdravstveno zavarovanje tudi do enega leta, tako da je primerno tudi za daljše bivanje v tujini (primerno za poti daljše od 60 dni), ki ni nujno pogojeno s počitnicami, za pogoste službene poti v tujino, za delavce, ki odhajajo na delo v tujino, za študente in dijake na študiju v tujini.
 • Pri sklepanju takega zavarovanja lahko izbirate med štirimi zavarovalnimi programi: osnovni, nadstandardni, nadstandardni + zavarovalni program ter nadstandardni IND zavarovalni program, ki se med seboj razlikujejo po višini zavarovalnega kritja.

 

2. Kdaj skleniti turistično zavarovanje?

Velja poudariti, da turistično zavarovanje začne veljati šele naslednji dan po sklenitvi zavarovanja in plačilu premije ali kasneje, zato ga je treba skleniti najpozneje na dan pred potovanjem ,ne glede na prodajno pot (sklenitev prek spleta, na poslovnem mestu Zavarovalnice Triglav ali na pooblaščenih turističnih agencijah).

 

Zdravstveno zavarovanje v tujini pravtako začne veljati šele naslednji dan po sklenitvi zavarovanja in plačilu premije ali kasneje. Treba ga je urediti preden prestopite slovensko mejo. To lahko storite na poslovnih mestih Zavarovalnice Triglav ali na pooblaščenih turističnih agencijah. Če želite zdravstveno zavarovanje za tujino skleniti prek spleta, je treba za to poskrbeti najpozneje na dan pred odhodom v tujino.

 

3. Kako prijaviti škodni primer? 

Priporočamo, da v  primeru nezgode ali bolezni v tujini  pokličete Triglav zdravstveno asistenco, ki nudi 24-urno pomoč oziroma asistenco, in sicer na tel. št. +386 59 09 18 81. Ta bo potem organizirala zdravljenje in v okviru zavarovalne vsote pokrila stroške zdravljena v bolnišnici ter stroške prevoza do bolnišnice ali v domovino. Radi bi poudarili, da se je na Triglav zdravstveno asistenco potrebno obrniti takoj oziroma najkasneje v 48 urah.

 

Če zaradi okoliščin asistenčne pomoči ne morete uporabiti in boste stroške zdravljenja in drugih storitev poravnali sami, lahko povračilo stroškov uveljavljate po povratku v domovino na naši najbližji enoti. Predložiti morate zavarovalno polico, celotno zdravstveno dokumentacijo in originalne račune, ki jih zahtevajte ob plačilu storitev. Če pa v tujini ne iščete zdravstvenih storitev in si sami organizirate prevoz v domovino ter šele tu obiščete zdravnika, potem to ni več predmet zavarovanja za tujino, saj so ti stroški kriti v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja v Sloveniji.

 

4. Je možno zavarovati odpoved potovanja?

Sklenete lahko odpoved turističnega potovanja, ki krije stroške odpovedi turističnega potovanja ali letalske karte, ki jih kot kupec turistične storitve morate povrniti organizatorju zaradi odpovedi oziroma neudeležbe na potovanju.

 

Stroški so kriti v primeru:

 • nezgode, smrti ali nepričakovanega poslabšanja zdravstvenega stanja zavarovanca,
 • smrti zavarovančevih svojcev, ki zavarovancu onemogoča potovanje,
 • nezgode ali nepričakovanega poslabšanja zdravstvenega stanja zavarovančevih ožjih svojcev, ki zavarovancu zaradi potreb ne nega ali hospitalizacije onemogoča potovanje,
 • uradnih pozivov,
 • elementarnih nesreč. 

 

Zavarovalnica krije v navedenih primerih stroške odpovedi potovanja tudi vašim družinskim članom, če so navedeni v isti polici. Prav tako krijemo stroške odpovedi potovanja zavarovancu, če se vsi v isti polici navedeni sopotniki niso mogli udeležiti potovanja zaradi zgoraj navedenih vzrokov. Zavarovanje morate skleniti v roku 24 ur od nakupa turističnega aranžmaja oziroma letalske karte. Lahko ga  sklenete pri turistični agencij, na sklepalnem mestu Zavarovalnice Triglav ali pri zavarovalnemu zastopniku. Če letalsko karto kupite direktno pri ponudniku, pa zavarovanja rizika odpovedi ne morete skleniti.

 

5. Po čem se razlikujejo paketi turističnih zavarovanj?

Izbirate lahko med tremi paketi zavarovanj, ki omogočajo kritja po vaši meri in so časovno prilagojeni času trajanja potovanja oz. potovanj.

 

 

Zavarovalna premija v EUR

 

Čas trajanja zavarovanja

Paket

Način zavarovanja

3 dni

8 dni

16 dni

24 dni

1 leto

A

individualno

7,86

12,59

18,71

22,99

55,15

družinsko

12,76

20,89

31,13

38,75

63,11

B

individualno

11,63

18,63

27,69

34,03

81,62

družinsko

22,67

36,33

53,98

66,35

124,88

C

individualno

17,44

27,94

41,52

51,04

122,43

družinsko

34,00

54,49

80,97

99,53

214,25

 

Ne zamudite nasvetov naših strokovnjakov, ki vas bodo razgibali in poskrbeli za bolj aktiven in zdrav vsakdan. Vpišite svoj e-naslov in se nam pridružite. Tri, štiri, zdaj!

 

%
Letno turistično zavarovanje vam v Triglav kompletu prinese 1 % dodatnega popusta.

Zanima me več
potovanja, sklepanje zavarovanj
Preberite tudi