7 nasvetov uporabnikov aplikacije DRAJV

Kako z aplikacijo DRAJV do popusta in bolj varne vožnje, svetujejo njeni uporabniki.

Nekateri pravijo, da aplikacija DRAJV ne omogoča doseganja 20-odstotnega popusta na avtomobilsko zavarovanje. Drugi trdijo, da gre, a samo z varno vožnjo po avtocesti. Pa še ta mora biti zelo počasna in previdna, dodajajo tretji. Pa je vse to res? Pri najbolj zvestih uporabnikih aplikacije smo preverili, kako jo uporabljati čim bolj učinkovito.

Pri pripravi članka je sodelovalo 7 voznikov, ki aplikacijo DRAJV uporabljajo že vse od začetka, to je od leta 2015.

 

DRAJV je prva brezplačna aplikacija v Sloveniji in regiji, ki ob pomoči signala GPS in senzorjev v pametnem telefonu spremlja način vožnje. Voznike za varno vožnjo nagradi s popustom pri zavarovalni premiji.

 

Vozniki so stari med 35 in 49 let in prihajajo iz različnih koncev Slovenije. Po svojih izkušnjah z aplikacijo vam svetujejo:

 

1. 20 % popusta je težko zbrati

Jure pravi, da je za 20 % popusta vozil 9 mesecev. Marku je podvig uspel v 10 mesecih.

Kako do 20 % popusta? Preprosto. Za vsakih 200 varno prevoženih kilometrov, kar pomeni za vožnjo z oceno 90 točk ali več, pridobite 1 % popusta. Na mesec lahko zberete največ 2 %. Največ lahko zberete 20 % popusta letno.  

»Na začetku je bilo težko dobiti 100 % za oceno vožnje, bil sem napet in zelo pazljiv na vsakem ovinku,« še dodaja.

Jure je prepričan, da je treba vztrajati in na začetku nekaj časa voziti samo kratke relacije, pozneje pa jih podaljševati: »Čez čas ti prideta predvidevanje in pazljivost v kri.«


2. Dosledna uporaba

Aplikacija je najbolj učinkovita, če jo uporabljate redno, tako da vam vožnja z njo postane navada. To prispeva k nasploh varnejši vožnji, pa tudi popusti se hitreje nabirajo, sploh če vozite na krajših razdaljah.

 

Mitja pravi, da je v prvem letu aplikacijo včasih pozabil zagnati, zato ni uspel doseči vseh 20 %, zmanjkal mu je 1 %.

 

Rok dodaja, da imajo tisti, ki se ne vozijo z avtom v službo, lahko težave z nabiranjem kilometrov. Vendar Primož, ki na leto prevozi do 15.000 km, pravi, da popust doseže brez težav.

 

3. Najlažje na avtocesti, a ni nujno

Do popusta se torej da priti, vendar kako? Prepogosto namreč slišimo prepričanje, da morate voziti le po avtocesti, če želite doseči dober rezultat in pridobiti popust.

 

Vsi sogovorniki so se strinjali, da je sicer na avtocesti najlažje doseči dober rezultat, ni pa nujno. Ponosno pravijo, da lahko popust dosežeš tako na avtocesti kot v mestu, če voziš umirjeno.

 

Mitja pa je mnenja, da bi morali omejiti vožnjo po avtocesti: »Potrpežljivost se pokaže skozi mesto, kjer je veliko semaforjev ipd. Ko to usvojiš, si pa že car.«


4. Ne smete divjati

In kaj je ključno za doseganje dobrega rezultata v mestu? Andrej pravi, da je treba voziti po pravilih.

 

Primož je nekoliko bolj slikovit: »Ne divjajte do omejitve in nato zavirajte, saj niste na dirki. Prav tako ne pospešujte kot na dirki, temveč počasi pridobivajte hitrost.«

 

Strinja se tudi Tomaž, ki dodaja, da vožnja po predpisih ni moteča za druge udeležence, po njegovem gre za še en predsodek: »Tekoča, umirjena vožnja s stalno hitrostjo pripelje do cilja v podobnem času kot pospeševanje in zaviranje pred zastoji.«

 

Rok meni, da je prav neupoštevanje omejitev pogosta napaka in razlog, da uporabnik ne doseže dobrega rezultata: »Sicer je v mestu več možnih nepredvidljivih dogodkov kot na avtocesti. Ampak če se ti ne mudi in nisi živčen, lahko tudi v mestu za vožnjo dosežeš oceno 100 %.«

 

5. Motivacija za varnejšo vožnjo

Vsi se strinjajo, da je uporaba aplikacije vplivala na njihovo vožnjo tudi sicer.

 

»Že prej sem vozil precej defenzivno, sem pa zaradi aplikacije malo zmanjšal pospeševanje in hitrost vožnje v ovinek,« pravi Mitja.

 

»Ne smeš divjati, ker v tem primeru ne boš dosegel lepega rezultata, in to je tudi bistvo te aplikacije. Da vozimo varneje. Ne samo zase, temveč tudi za druge udeležence,« svetuje Primož. Dodaja še, da je že prej vozil varčno in tekoče, a ga aplikacija dodatno motivira k lepši vožnji.

 

Tomaž meni, da zaradi uporabe aplikacije danes vozi nekoliko počasneje in z manj intenzivnim pospeševanjem in zaviranjem. »Zanimivo, da pri tem nimam občutka, da bi moje redne vožnje trajale dlje.«

 

6. Še več prednosti uporabe

Aplikacija poleg popusta prinaša tudi možnost dodatnih nagrad. S sodelovanjem v dodatnih izzivih si je Rok privozil tudi dve nagradi. Z vožnjo z DRAJV-om pa se je navadil tudi, da vedno upošteva omejitve v naselju. 

 

Naši sodelujoči ugotavljajo, da dosledna uporaba aplikacije ne prinaša le popusta na zavarovanje, možnih nagrad, bolj umirjene in varne vožnje. »Vozim bolj varno, radarji zame niso več ovira, privarčujem pri gorivu in na koncu dobim še popust pri zavarovanju,« njene prednosti strne Andrej.

 

»Na cilj prideš bolj spočit in umirjen, poleg goriva pa verjetno prihraniš tudi pri drugih potrošnih materialih, kot so pnevmatike in zavore,« pritrdi Tomaž.

 

7. Pomagajte izboljševati aplikacijo

Aplikacijo Drajv ob pomoči njenih uporabnikov nenehno izboljšujemo, zato cenimo povratne informacije.

 

Andrej in Rok sproti sporočata nepravilnosti, če opazita neskladje pri postavljenih omejitvah.

 

Mitja pa opozarja na to, da se včasih aplikacija slabše odziva, če je slaba internetna povezava, kar opaža tudi Primož.

 

S prijavo svojih primerov neposredno v aplikaciji uporabniki ohranjajo pridobljen rezultat, pridobivajo popuste in pomagajo izboljšati izkušnjo za vse druge uporabnike.

 

Zaradi težave z uporabo aplikacije se lahko obrnete tudi na klicni center, na brezplačno telefonsko številko 080 2864 ali na elektronski naslov drajv@triglav.si.

 

Kot pravi Rok: »Za DRAJV sem navdušil vsaj 6 ljudi, ki ga redno uporabljajo. To je ena redkih aplikacij, ki sem jih dodal na telefon. Poleg sudokuja.«

 

Je navdušil tudi vas?

avto, avtomobilsko zavarovanje, DRAJV, potovanja, varna vožnja, preventiva
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim avtomobilom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.