9 nasvetov, da vaš avto ne bo zaplesal v dežju

V dežju so asistenčni sistemi v pomoč, a najpomembnejša je prilagojena vožnja

Nekateri vozniki se vožnje v dežju bojijo, čeprav za to ni nobenega razloga. Treba je le upoštevati nekaj nasvetov in tudi deževni dnevi so lahko za volanom prav prijetni. Čeprav statistika pravi, da je največ (hujših) nesreč v jasnem vremenu, vam bodo naslednji nasveti pomagali, da boste varni tudi v dežju.

Najprej poskrbite, da boste iz avtomobila dobro videli, saj vlaga pogosto zarosi stekla. Recept je enostaven. Če imate klimatsko napravo, jo vklopite kljub nižjim temperaturam, saj klima zrak tudi suši. Potem upoštevajte, da je treba varnostno razdaljo prilagoditi spolzkim razmeram, zato se nikakor ne zanašajte na dejstvo, da imate še dobre reflekse.

 

Modri vozniki pravijo, da ni težava hitro voziti, ampak se hitro ustaviti.

 

Kako vam lahko pomaga sodobna tehnologija?

Vozniku so lahko v veliko pomoč sodobni asistenčni sistemi, vendar se je treba zavedati, da tehnologija ni vsemogočna. Z žarometi v tehnologiji LED, ki po možnosti samodejno preklapljajo med zasenčenimi in dolgimi lučmi, ne morete zgrešiti, saj ste na cesti bolj vidni, hkrati pa tudi vi veliko bolje vidite. Potem je tu radarski tempomat, ki samodejno ohranja razdaljo do vozila pred vami. Zlasti, če je vozilo pred vami slabo osvetljeno, ga zazna prej kot človeško oko in začne pravočasno zmanjševati hitrost. V dežju je uporaben tudi sistem za preprečevanje nenamerne zapustitve voznega pasu, ki ga poznamo tudi z imenom Lane Assist. Vendar pa oba omenjena in zelo uporabna pripomočka razobesita belo zastavo predaje, če je naliv res hud, zato je treba vajeti takrat zopet vzeti v svoje vozniške roke.

 

Zavorna razdalja je ne glede na nameščene gume daljša kot po suhem, pomaga pa, če imajo gume čim več profila. Pomembno je tudi, da niso prestare. Več kot pet sezon stare gume namreč otrdijo in to je še posebej opazno pri zimskih gumah. V tem primeru se lahko zavorna razdalja poveča za tretjino in več.

 

 

Vam bo ta nasvet prišel prav, ko boste naslednjič za volanom? Potem ne smete zamuditi ostalih.

 

Ljubitelji varne vožnje, vpišite svoj e-naslov in obveščali vas bomo o avtomobilističnih vsebinah.

 

 

Če avto zaplava

Nevarnost, ki je v dežju vedno prisotna, je splavanje oziroma aquaplaning. Za tiste, ki tega na srečo še niste izkusili: to je trenutek, ko s preveliko hitrostjo zapeljete na večjo količino vode - lahko je to večja luža ali manjši potoček čez cesto ali pa ste le prehitri glede na siceršnjo količino vode na cesti -  gume pa izgubijo stik s podlago.

 

Takrat se ne smete ustrašiti, ampak le s čim manjšimi popravki na volanu prebroditi neugodno podlago, saj bi panično obračanje volana lahko povzročilo nesrečo. Dokler prednja kolesa plavajo, na smer avtomobila ne morejo vplivati, ko pa spet pridejo v stik s podlago, bo avto sunkovito zavil tja, kamor so kolesa obrnjena. Rešite se lahko tudi z uporabo sklopke, saj tako ločite motor od koles, in s tem razbremenite pogonska kolesa dodatnih sil, ki bi lahko tehtnico prevesile na stran zdrsa, volan pa pustite čim bolj pri miru oziroma ga le nežno obračajte v smeri, v katero želite, da avto zavije, ko bodo kolesa splet dobila stik s podlago. Poleg tega opazujte cesto pred seboj. Večje količine vode, ki povzročijo splavanje, se po navadi da videti vnaprej.

 

Nasveti za varno vožnjo v dežju:

  1. Redno vzdržujte brisalce. Ko ti začnejo puščati neobrisane sledi (črte), je čas za zamenjavo. Poskrbite tudi za zadostno količino tekočine za pranje stekel. Ta bo pomagala predvsem v rahlem dežju in ob mastni cesti.
  2. Posebej morate biti previdni, ko dežuje po dolgem obdobju suhega vremena. V tem času se na cesti nabere prah, motorno olje, mast in druga nesnaga. Ko se pomeša z vodo, cesta postane zelo spolzka. Čez čas dež seveda vse to spere, zato je prvih nekaj ur najbolj nevarnih.
  3. Izogibajte se roba ceste, saj se tam pogosto nabira voda. Vozite raje po sredini svojega voznega pasu.
  4. Če vidite pred seboj veliko lužo, se ji poskusite izogniti ali pred njo ustaviti, saj je težko oceniti njeno globino in kaj se skriva v njej. Pri tem se izogibajte sunkovitih manevrov, saj bi lahko izgubili nadzor nad vozilom. Če boste v lužo zapeljali le z eno stranjo avtomobila, lahko avto začne zanašati, če boste zapeljali v pregloboko lužo, lahko voda poškoduje električne sisteme ali motor.
  5. Če avto splava (aquaplaning), ne zavirajte sunkovito in ne obračajte volana, saj vas lahko zanese, ko kolesa spet dobijo stik s podlago. Pritisnite pedal sklopke, da se pogonska kolesa prosto zavrtijo, hkrati umaknite nogo s pedala za plin in vozite naravnost, dokler avto spet ne dobi oprijema.
  6. Če ima vaš avtomobil dnevne luči, bodite pozorni, ali ste zadaj sploh osvetljeni. Nekateri avtomobili so takrat osvetljeni samo spredaj, zato prižgite zasenčene luči, da vas bodo za vami vozeči videli.
  7. Zmanjšajte hitrost. Ko močno dežuje, je težko videti druga vozila, prometne znake in cesto, zato vozite počasneje. Če boste vozili prehitro, boste potrebovali dalj časa, da se ustavite ali prilagodite okoliščinam na cesti.
  8. Ne sledite preblizu velikim tovornjakom ali avtobusom. Izpod njihovih velikih koles voda na široko prši, kar vam še dodatno zmanjša vidljivost. Prav tako pazite, ko jih prehitevate. Bodite hitri in previdni.
  9. Predvsem v naseljih pazite na pešce in kolesarje, da jih ne zalijete z vodo ob vožnji čez luže. Zmanjšajte hitrost in poskusite voziti mimo luž in stran od roba ceste.
avto, varna vožnja, jesen
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim avtomobilom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.