Kolesarski blatniki poskrbijo za več kot samo večje udobje

Blatniki, da ali ne? Piše Grega Stopar iz KD Rajd.

Mestni kolesarji si ne predstavljajo življenja brez blatnikov, medtem ko se bolj športno usmerjenim kolesarjem zdijo nepotrebna navlaka, ki skazi videz kolesa. Skoraj nihče pa ne oporeka praktičnosti tega enostavnega dodatka kolesa, ki ne ščiti samo vaše zadnjice, ampak ima dobrodošle učinke tudi za vaše kolo. 

Blatniki so nepogrešljivi na poti v službo

Blatniki za kolesa obstajajo skoraj tako dolgo kot kolesa sama, njihov osnovni namen pa se je v tem času le malo spremenil. Preprečujejo pršenje vode, zemlje, blata in nečistoč na kolesarja in kolo. V svojih zgodnjih dneh, ko so si kolesarji ceste delili s konji in vpregami, pa so varovali še pred precej bolj smrdečo nadlego (od tod tudi predvsem britanski izraz mudguard).

Za kolesarjenje v službo ali šolo so blatniki skoraj nepogrešljivi. Tudi na nedeževen dan vas rešijo pri vožnji čez luže ali pa ustavijo pršenje umazanije v zrak. V deževnih dneh delujejo skupaj z nepremočljivimi oblekami (pelerine, prekrivala za čelade, vodoodporne hlače) ter preprečujejo pršenje vode od spodaj navzgor. 

Vožnja z nenehnim curkom v obraz in čez hrbet ni prijetna, prav tako pa si verjetno želite na cilj priti čisti in urejeni.


Kateri blatnik izbrati?

Pustite za trenutek človeški faktor ob strani, saj se lahko hitro stuširate in vržete oblačila v pralni stroj (če je na njih veliko peska, jih je priporočljivo prej sprati). 

Pomislite tudi na kolo. Pršenje vode, v mestu in na cestah zagotovo pomešane z ostanki olj, goriv in drugih primesi (pozimi pa še soli), škodi delom kolesa, predvsem ležajem. Pršenju prednjega plašča je zelo izpostavljen spodnji krmilni ležaj, prš z zadnjega plašča pa lahko prizadene praktično vse od sedežne cevi do konca kolesa.

Rešitev za skoraj vse te probleme je torej enostaven blatnik. Oblik, tipov, znamk in različnih materialov blatnikov je veliko, najlažje je seveda, če so bili blatniki na kolesu nameščeni že ob nakupu. Izbira pravega blatnika za vaše kolo zato ni enostavna.
   

Če želite menjati blatnike, razmislite:

Kakšno pokritost želite? 
Izbirate lahko med modeli, ki se skoraj dotikajo tal, do najbolj pogostih za mestna kolesa, ki sedajo nekako do višine osi, ter seveda do izvedb za gorska kolesa, ki so precej manjši in širši. Če se dežja na kolesu ne bojite, potem sezite po tistih z največjo pokritostjo in boste imeli najboljšo zaščito.


Kateri blatnik je primeren za vaše kolo? Prvi filter izbire je, ali ima kolo (okvir in vilice) nastavke za pritrditev blatnikov ali ne. V vsakem primeru je namestitev možna, razlika je v pritrditvi z vijaki na pripravljene navoje ali namestitvi z objemkami. Pred nakupom se prepričajte še to, da je med plaščem in okvirjem/vilicami res dovolj prostora za želene blatnike. Plašč v nobenem primeru ne sme drgniti po blatniku.

Material, znamka in model

Aluminijasti so bolj togi in stabilni, plastični so običajno cenejši in lažji. Obstajajo še zložljivi in napihljivi in verjetno še kakšni. Morda si želite imeti še integrirano svetilko? Za nasvet prosite v lokalni trgovini in zagotovo vam bodo pomagali priti do dobre odločitve.

Če zaradi oblike okvirja ali cevi kolesu ne ustreza nobeden izmed blatnikov (na primer na polnovzmetenem kolesu), potem še vedno obstajajo blatniki, ki se z nosilcem pritrdijo na sedežno cev ali z nekaj razdalje od plašča prestrezajo leteče kapljice in delce.

 

Kdaj so blatniki priporočljivi in ali bi jih morali imeti vsi kolesarji?

Prednosti uporabe blatnikov v mokrih razmerah so očitne, koristi pa prinašajo tudi v suhem. Slednje velja predvsem za gorske kolesarje, med katerimi so izredno priljubljeni mehki, upogljivi prednji blatniki, ki se jih namesti pod lok vilic in so tam predvsem zato, da ustavijo prah. Ta se sicer nabira na zgornjem premikajočem se delu vilic, krmilnem ležaju in tudi višje na obrazu in lahko v sušnih obdobjih celo ovira pogled in dihanje, sploh če niste prvi v skupini kolesarjev.

Resnici na ljubo se le majhen delež kolesarjev dejansko vozi po dežju, še posebej v naših krajih, kjer so avtomobili vendarle skoraj vsakomur na voljo. Precej drugače je na severu Evrope, kjer se zdi, da dež ne predstavlja nobene ovire za uporabo kolesa. 

Blatniki prinašajo veliko prednosti in skoraj nič slabosti (čeprav bodo mnogi na prvo mesto postavili »pokvarjen« videz kolesa), zato bi bilo priporočljivo, da bi skoraj vsi imeli blatnike in bi se tako morda še večkrat odpravili na pot s kolesom. Vsekakor bo vožnja bolj udobna in vsaj z vidika umazanije mnogo manj stresna. Že samo to pa bi hitro povrnilo vrednost nakupa. 

Zavarovanje koles in kolesarjev, ki vključuje asistenco in kasko zavarovanje za primer, če se poškoduje ali uniči vaše kolo, za primer kraje, vlomske tatvine itd., lahko sklenete lastniki koles in električnih koles, ki jih po zakonu ni treba registrirati. Zavarovanje lahko sklenete v okviru zavarovanja mikro mobilnosti
kolesarjenje, prosti čas, aktivno življenje, preventiva, zavarovanje mikro mobilnosti
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.