Brisalci: Kako poskrbeti zanje in kdaj jih zamenjati?

Neučinkovite brisalce je bolje zamenjati kot tvegati slabšo vidljivost.

Če brisalci ne delujejo tako, kot je treba, to sicer ni isto, kot če bi se spraznil akumulator, počila pnevmatika ali se pregrela tekočina v hladilnem sistemu. A vožnja v dežju ali snegu z neučinkovitimi brisalci je naporna in celo nevarna. Kdaj in kako jih torej zamenjati ter čemu se je bolje izogniti, da jih ne uničite prehitro?

Brisalci so dvoje vrst. Klasični brisalci imajo kovinsko nosilo, na katero je pripeta prožna občutljiva gumica. Novejši aerodinamični brisalci pa so bolj ploski, njihova gumica pa na vetrobransko steklo pritiska s celotno površino, zato so tišji in učinkovitejši.

 

Kako dolgo bodo brezhibno opravljali svojo nalogo, je v veliki meri odvisno prav od kakovosti omenjene gumice. Brisalci morajo opraviti veliko premikov, ko dežuje ali sneži, zato so podvrženi mehanskim poškodbam. Čeprav so poškodbe mikroskopske, brisalci sčasoma ne brišejo več v redu. Poleg tega se gumica hitro stara in postaja vse bolj trda. Zato je dobro, da ima gumica dodaten grafiten ali teflonski premaz, ki poskrbi za optimalno brisanje. 

 

Kdaj je čas, da brisalce zamenjate?

Pri podjetju Carglass, kjer pri svojem delu serviserji preverijo veliko parov brisalcev, ugotavljajo, da več kot v polovici primerov brisalci več ne brišejo povsem zanesljivo.

 

Strokovnjaki pravijo, da je brisalce treba zamenjati vsaki dve leti, vsekakor pa takrat, ko opazite enega izmed naslednjih znakov: brisalci puščajo črte, naredijo meglico, preskakujejo ali celo škripljejo.

 

Dejavnikov, ki povzročijo, da brisalci začnejo nagajati, je kar nekaj:

 

  • Brisanje po zamrznjenem steklu: Fine gumice brisalcev se lahko hitro poškodujejo, če z njimi brišete po zamrznjenem steklu. Za odmrzovanje vetrobranskega stekla raje uporabite tekočino proti zamrzovanju in ustrezno strgalo.
  • Brisanje po suhem steklu: Prav tako ni dobro, če z brisalci brišete po suhem steklu. Med gumico in steklom nastane močno trenje, ki uničuje gumico. Če želite očistiti vetrobransko steklo, ob vklopu brisalcev vedno dodajte tekočino za čiščenje stekel.
  • Ptičji iztrebki in drevesna smola: Gumico brisalcev načenja tudi kislina v ptičjih iztrebkih. Kadar je steklo zaradi iztrebkov, vožnje po makadamu ali lužah ter vožnje za tovornjaki zelo umazano, je ob vklopu brisalcev priporočljivo uporabiti izdatne količine tekočine za čiščenje stekel.
  • Poškodbe vetrobranskega stekla: Če brišete po poškodovanem steklu, se brisalci pričnejo zadevati v ostre robove in neravnine poškodovanega stekla, ki načenjajo mehko gumico brisalcev.

 

K mehaniku se odpravite takoj, ko zaznate težave, saj na brisalce ne boste pomislili vse do naslednjega dežja. A takrat se boste jezili zaradi težav z vidljivostjo.

 

Posledice neoptimalnega delovanja brisalcev in okrnjene vidljivosti so najbolj izrazite ob dežju in snegu, ob vožnji v mraku in ponoči ali ob vožnji proti soncu.

 

Ko so brisalci zanič, lahko povzročijo škodo

Ko so brisalci enkrat poškodovani, lahko tudi sami povzročijo nekaj škode na vašem avtu. Če je gumica brisalcev že postarana in trda, na steklu ustvari mikro praske. Le-te so zelo moteče, še posebej, ko vozite proti soncu. Torej priporočamo pravočasno menjavo brisalcev, saj se poškodovanega vetrobranskega stekla ne da spolirati.

 

Uničeni brisalci pa lahko tudi močneje poškodujejo vetrobransko steklo. Če metlice brisalcev že zelo dolgo časa niso bile zamenjane, se lahko gumica raztrga. Zato se zgodi, da začne po steklu drsati kovinsko ogrodje brisalcev. To povzroči takojšno poškodbo vetrobranskega stekla, tako da je menjava stekla nujno potrebna, saj takšnih poškodb na steklu ni mogoče spolirati.

 

Kako zamenjati brisalce, je v posnetku pokazal Saša Kapetanovič in dodal še nekaj nasvetov za vzdrževanje.

 

6 nasvetov za podaljšanje življenjske dobe brisalcev

  1. Poskrbite, da bo vetrobransko steklo čim bolj čisto. Pomembno je, da sproti čistite umazanijo, ki prihaja s ceste, predvsem pa ptičje iztrebke, insekte, ki se razmažejo po steklu, ali drevesno smolo.
  2. Ko čistite avto, brisalce obrišite z mehko krpo ali gobo in odstranite z njih prah in umazanijo.
  3. Če dalj časa ni deževalo, poškropite vetrobransko steklo s tekočino in vključite brisalce. Zadostovalo bo že 5 do 10 premikov.
  4. Poleti je dobro, da gumic brisalcev ne pustite, da se »zapečejo« na steklo. Če vaš avto stoji na žgočem soncu dolgo časa, privzdignite brisalce.
  5. Pozimi je enako dobro, da gumic brisalcev ne pustite, da primrznejo na steklo. Ko boste brisalce želeli premakniti, bo gumica utrpela mikro poškodbe. Zato je tudi, če je vaš avto pozimi zunaj, dobro, da privzdignete brisalce s stekla.
  6. Brisalci so na prostem izpostavljeni vremenskim vplivom (hudemu mrazu in vročini), UV žarkom, snegu in zamrzovanju ter umazaniji. Seveda je za avto bolje, če je parkiran v garaži, kot da stoji na prostem, in tudi brisalcem se bolje godi v garaži.

 

Vir:

avto, varna vožnja, preventiva, video
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim avtomobilom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.