Drobni tisk: Zavarovanje odgovornosti in asistence za kolesarje

Škoda, ki jo s kolesom povzročite sebi ali drugim, je lahko visoka.

Javna agencija RS za varnost prometa ugotavlja, da število kolesarjev iz leta v leto narašča, kar pomeni tudi višje število prometnih nesreč, v katerih so udeleženi kolesarji. Zato je pomembno zavedanje o varnosti na kolesu in varnosti kolesarjev. Poleg upoštevanja prometnih pravil lahko za varnost poskrbite tudi z zavarovanjem odgovornosti, asistence, nezgode in prtljage uporabnikov mikro prevoznih sredstev. 

Kolo res ni avto

Čeprav kolo ni avto, je lahko škoda, ki jo z njim povzročite drugim ali sebi, visoka. Policija ugotavlja, da so kolesarji v več kot polovici primerov tudi povzročitelji najhujših prometnih nesreč, v katere so vpleteni. So pa kolesarji seveda tudi žrtve drugih udeležencev v cestnem prometu, v primerjavi z avtomobilisti so tudi veliko bolj ranljivi.

 

Na policiji opozarjajo, da so kolesarji manj varni v cestnem prometu, saj so slabše vidni, njihova vidnost pa je obratno sorazmerna s hitrostjo vožnje. Hitrejši ste, slabše ste opazni, hkrati pa se lahko hitreje zgodi nesreča.

 

Zato je še toliko pomembneje, da na kolesu enako dosledno upoštevate prometna pravila in znake, kot če bi sedeli za volanom avtomobila.

 

Odgovorni ste tudi na kolesu

Tudi če vas za vaše kolo ne skrbi, saj morda ni veliko vredno, lahko z njim, če ste nepazljivi in prehitri, povzročite prometno nesrečo. Premalo kolesarjev se namreč zaveda, da lahko tudi s kolesom povzročijo škodo drugim, in če se odgovornost dokaže, morajo poplačati nastalo škodo. Ti zneski pa so lahko hitro zelo visoki.

 

Samo škoda na vozilu lahko znaša od nekaj sto do nekaj deset tisoč evrov.

 

Višine škod pri telesnih poškodbah pa so lahko še veliko višje.

 

To res niso zanemarljivi zneski, zato ni odveč razmislek o zavarovanju odgovornosti za kolesarje, ki sicer ni obvezno, kot je avtomobilsko, a zagotavlja podobno zaščito.

 

Zavarovanje odgovornosti krije škodo, ki jo kot lastnik in uporabnik kolesa povzročite tretjim osebam ali njihovim stvarem in ste zanjo odgovorni po zakonu.

 

Pomembna dejstva, ki jih morate vedeti o zavarovanju odgovornosti in asistence za kolesarje

1. Odbitna franšiza znaša 10 % višine škode.

Če povzročite za 2.000 evrov škode tretji osebi, boste morali sami plačati 200 evrov, preostalih 1.800 evrov pa bo poravnala zavarovalnica.

 

2. Zavarovalna vsota, ki pomeni zgornjo mejo obveznosti zavarovalnice, je pri tem zavarovanju enotna za osebe in stvari. Znaša 30.000 evrov za posamezni škodni dogodek.

Če s kolesom povzročite škodo, bo 30.000 evrov najvišji možen znesek zavarovalnine, ki jo bo zavarovalnica izplačala.

 

3. Letni agregat je enak zavarovalni vsoti.

Če imate v enem letu več škodnih dogodkov s kolesom, vam bo zavarovalnica krila skupno škodo do 30.000 evrov.

 

Kako do zavarovanja?

Ob obnovi obstoječega ali sklenitvi novega avtomobilskega zavarovanja lahko v sklopu AvtoMobilnega zavarovanja sklenete tudi akcijsko zavarovanje odgovornosti, asistence, nezgode in prtljage uporabnikov mikro prevoznih sredstev, ki vam pomaga v zgoraj opisanih primerih, poleg tega pa še zavarovanje rehabilitacije po nesreči v prometu, zavarovanje prtljage in zavarovanje malih živali med prevozom. Zavarovanje velja za vso družino.

 

Če pa bi radi poskrbeli tudi za svoje kolo v primeru kraje ali škode na kolesu, je za vas lahko primerno zavarovanje mikro mobilnosti, v sklopu katerega lahko zavarujete kolo, e-kolo, e-skiro in ostala mikro prevozna sredstva.

 

prijava škode, škodni primer, sklepanje zavarovanj, varna vožnja, kolesarjenje, prosti čas, zavarovanje odgovornosti, drobni tisk, kolesarska asistenca, zavarovanje mikro mobilnosti
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.