Intervencijske vožnje: Ko gre za življenje in štejejo minute

4 nasveti za srečanje z vozilom na nujni vožnji.

Intervencijske vožnje so izjemno zahtevne in stresne. Gasilci vozniki morajo znati obvladovati 13-tonski tovornjak in biti z njim v čim hitrejšem času na kraju nesreče. Nepredvidljive razmere v prometu in nepričakovane reakcije voznikov jim otežujejo delo. Izobraževanje je zato ključno, in to jim je v sodelovanju z AMZS omogočila Zavarovalnica Triglav. Kaj pa lahko naredite vi, da jim olajšate delo?

Zahtevne intervencijske vožnje

Gasilci, ki so v letu 2017 z intervencijskimi vozili morali posredovati v 18.600-tih primerih, priznavajo, da gre za zelo stresno delo. Od njih se namreč zahteva, da obvladujejo nepredvidljive razmere v prometu in predvidevajo reakcije voznikov. Pri tem so v stalni borbi s časom za volanom 13-tonskega, 2,55 metra širokega gasilskega tovornjaka z visokim težiščem ter močnim motorjem, ki doseže hitrost tudi več kot 100 km/h. Poudarjajo, da gre za najbolj stresne in nevarne vozniške prvine.

 

Intervencijska vožnja zahteva veliko znanja, izkušenj in predvsem predvidevanja.

 

Gasilec za volanom mora natančno predvideti, kako se bodo na sireno in modre luči odzvali vozniki, ki jih bo na nujni vožnji prosil za prednost.

 

Poleg znanja in izkušenj pa sta za čim bolj uspešno izpeljane intervencijske vožnje potrebna tudi ustrezna oprema in vozilo. V sklopu Novoletne preventivne akcije Za boljši jutri, smo zato  v Zavarovalnici Triglav sodelovali tudi pri sofinanciranju nakupa gasilskega vozila za Gasilsko zvezo Sevnica, za PGD Rakitna in PGD Panova vas. Pomagali smo tudi pri nakupu termovizijske kamere za gasilsko vozilo za PGD Pivka in pri nakupu tehničnega reševalnega vozila z dvigalom za PGD Ribnica.

 

Simulator krepi predvidevanje

Vozniki intervencijskih vozil morajo zato biti pripravljeni na različne scenarije in se stalno izobraževati, da znajo pravilno ukrepati, ko gre zares.

 

V AMZS Centru varne vožnje so članom gasilskih enot v partnerstvu z Zavarovalnico Triglav že drugo leto zapored ponudili izobraževanje na tehnološko naprednem simulatorju gasilskega tovornjaka podjetja Rosenbauer.

 

Izkušnje intervencijske vožnje je na simulatorju letos nabiralo več kot 300 gasilcev iz vse Slovenije.

 

V takem simulatorju je lahko intervencijsko vozilo postavljeno pred najbolj ekstremne in nepredvidljive razmere. Voznik se na simulirani intervencijski vožnji sooči z drugimi vozniki, predvsem pa z njihovimi reakcijami in napakami.

 

 

Izobraževanje gasilcev pa ne bo nikoli dovolj, vožnjo do cilja bodo najhitreje in najlažje opravili, če boste aktivno in zbrano sodelovali vsi, ki se v danem trenutku znajdete na poti vozila, ki hiti na pomoč.

 

4 nasveti, kako ravnati ob srečanju z vozilom na nujni vožnji

Gasilci svetujejo naslednje:

 

  1. Spremljajte promet okoli sebe. Ključno je namreč, da pravočasno opazite intervencijsko vozilo, ki bo z zvočnimi in svetlobnimi signali prosilo za prednost.
  2. Odzovite se zbrano. Ne zavirajte brezglavo in ne zamenjajte smeri sunkovito. Najhuje je, če se zmedete in ne veste, kaj bi, saj potem voznik intervencijskega vozila ne more vedeti, kako boste ravnali.
  3. Raje ocenite, koliko prostora rabi voznik intervencijskega vozila in kje mu ga lahko čim prej varno ponudite, da sprostite pot. Vozite, dokler ne najdete primernega prostora.
  4. Na avtocesti ali hitri cesti se umaknite skrajno desno  ̶  tudi na odstavni pas  ̶  ali skrajno levo.

 

Povzeto po: www.amzs.si.

 

Ne dovolite, da vozilo na intervencijski vožnji na kraj nesreče pride prepozno zaradi vas. S kratkim testom preverite, ali se znate pravočasno in pravilno odzvati.

 

potovanja, avto, varna vožnja, avtomobilsko zavarovanje, škodni primer
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim avtomobilom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.