Kakšne so lastnosti avtomobilov za mlade družine?

Naj novopečeni starši izberejo karavana ali enoprostorca?

Avtomobili za mlade družine morajo imeti velik prtljažnik, da lahko vanj vsakodnevno pospravljamo otroške vozičke. A prtljažnik še zdaleč ni edini kriterij, po katerem naj starši izbirajo novi avto.

Nasvete izkušenih staršev jemljite z zadržkom

Ko test nosečnosti pokaže tisto tako zaželeno črtico, se z napotki zelo hitro oglasijo izkušeni prijatelji in hitro se začnejo vrteti tudi okrog novega, bolj družinskega avtomobila.

 

Prijatelji v en glas razlagajo: "Vzemi karavana, enoprostorci se slabo peljejo." A klepetajo tudi mamice: "Zdaj bo moral voziti počasi! Ne popusti mu, nujno potrebujete enoprostorca!"

 

Če zdaj od nas avtomotovcev pričakujete, da se bomo postavili na eno stran, se motite. Smo starši in poznavalci avtomobilov, zato dobro vemo, da nič ni črno-belo, sodobni avtomobili pa mnogokrat povsem rušijo stereotipe! Ne pomenijo vsi enoprostorci konca užitkov dinamične vožnje, še zdaleč pa za družinsko uporabo niso primerni zgolj enoprostorci.

 

In mi že ne bomo tisti, ki bi vam "ukazali" za vsako ceno zamenjati avtomobil!

 

Lahko pa vam povemo, na katere značilnosti velja biti bolj pozoren, ko se odločite, da bi radi otroka iz porodnišnice pripeljali z novim avtomobilom.

 

Boste pred vsako vožnjo odstranjevali kolesa otroškega vozička?

"Izkušeni" starši bodo trdili: za družinsko uporabo je nujen ogromen prtljažnik!

 

No, trditev je blizu resnice, če izvzamemo tisti "nujen". Prtljažnik roadsterja mazde MX-5 je sicer res premajhen, saj bo sprejel kvečjemu dežnik, a mi smo naše velike terenske otroške vozičke pospravili tudi v kabriolete, kupeje, pred leti smo z otroškimi vozički preverili prtljažnike malčkov. Veliki otroški vozički se razumejo z večino terencev, tudi s klasičnimi kombilimuzinami tipa golf, megane, astra, focus se da dokaj preprosti shajati.

 

Velik prtljažnik pravzaprav potrebujemo predvsem zato, ker starši te vozičke v prtljažnike zlagamo redno, vsak dan, zato ni dovolj, da nam voziček uspe v prtljažnik stlačiti enkrat.

 

 

Kupujemo torej udobje, ne pa zgolj zmožnosti. Odpravljanje na vožnjo je namreč pogosto precej stresno opravilo, sploh če se na pot odpravlja mamica sama z otrokom. Predstavljajte si, kako je pred vsakim "vozičkanjem" snemati kolesa, odstranjevati polico, ves čas paziti, da ne bi česa popraskali in hkrati miriti jokajočega otroka. Velik prtljažnik, v katerega voziček in kramo preprosto "vržemo", je v teh primerih zlata vreden, še posebej če se prtljažna vrata odpirajo električno z daljinskim upravljalnikom ali celo z brco pod odbijačem, kot to ponujajo nekateri najnovejši avtomobili.

 

A koliko prtljažnika zares potrebujemo za udobno družinsko uporabo? Seveda veliko, a koliko?

 

Prosimo, ne vrtajte naprej … Ni bližnjice: podatkom o prtljažniških litrih ne morete zaupati, treba bo z izbranim vozičkom do avtomobilskih salonov. Ali pa z izbranim avtomobilom izbrati še primeren otroški voziček.

 

Kot pomoč naj vam bo zgolj trditev, da vam za družinsko uporabo ni treba izbirati zgolj med največjimi avtomobili. V zadnjih letih so se na trgu pojavili tudi primerni majhni enoprostorci, tudi mali crossoverji bi v kombinaciji s pomično zadnjo klopjo lahko zadostovali. Pri testiranju prtljažnikov se vseeno ne omejite zgolj na otroški voziček, v mislih imejte, da boste zagotovo na pot jemali še kakšno torbo s prvo pomočjo za primere packanja, bruhanja, skakanja po blatu … In seveda bo največ težav v prvih mesecih, ko dojenčka polagamo v gromozanske košare.

 

Drsna vrata, isofix, osvetlitev, ogledalce

Družinskih avtomobilov seveda ne odlikuje samo velik prtljažnik. Misliti je treba tudi na siceršnje počutje v kabini.

 

Enostaven dostop je pomemben, drsna vrata so vsekakor udobnejša, ko je treba privezati otroka. Pozorni morate biti tudi na izklop sovoznikove varnostne blazine, da boste lahko dojenčka vozili spredaj, priporočamo tudi avtomobile, ki imajo priključka isofix tudi na sovoznikovem sedežu. Če boste otroške sedeže redno uporabljali v več avtomobilih, je vsekakor nujno preveriti, kako preprosto je doseči priključke isofix. Verjemite, tudi v nekaterih stereotipno družinskih avtomobilih je to izredno mučno opravilo!

 

Če se bo eden od staršev vozil zadaj ob otroku, je pametno preveriti udobje zadnjih sedežev – nekdaj so bili malčki precej neudobni, sodobni izdelki so se glede tega precej popravili.

 

Pozorni bodite tudi na osvetlitev zadnjega dela kabine – ko boste ponoči iz avtomobila jemali spečega dojenčka, bo temen zadnji del kabine povzročil marsikateri siv las. Žal osvetljeni zadnji del kabine ni samoumeven, tako kot še niso samoumevne bralne lučke zadaj. Še posebej hvalimo tiste avtomobile, pri katerih lahko zadnji del kabine osvetli kar voznik s stikalom pri notranjem ogledalu.

 

Aha, ogledalca. Številni družinski avtomobili ponujajo tudi posebno ogledalce, ki vozniku pokaže, kaj počne otrok. To ogledalce je sicer zelo koristno, a v marsikaterem avtomobilu so ta ogledala tako širokokotna, da je otrok v njih zgolj majhna pika.

 

Strešna okna so otrokom všeč

 Tudi na zračenje zadnjega dela kabine ne pozabite. Zagotovo nočete, da bi v otroka pihal mrzel zrak, a tudi povsem zarošen zadnji del kabine ni okej!

 

V mislih imejte, da se bo otrok bolje počutil, če bo med vožnjo lahko gledal ven. Nekateri avtomobili, tudi družinski enoprostorci, imajo visoke boke, zaradi katerih otroci med vožnjo gledajo plastiko vrat. Ne samo da se otroci začnejo dolgočasiti, tudi prej jim postane slabo.

 

Nadaljujmo: otrokom so všeč velika panoramska strešna okna, obožujejo opazovanje dežnih kapljic, kako od hitrosti polzijo po steklu, pa tudi jesensko porumenela drevesa, ki drvijo mimo, jih strašno zabavajo. Brez strahu, vsako strešno okno lahko zastremo, če to počne elektrika, je to še ena zadeva, s katero animiramo otroke.

 

In ko smo že pri oknih: dojenčki jih sicer ne bodo odpirali, a nekaj let stari otroci hitro ugotovijo, da se da z ročico za pomik stekel zlahka ujeziti starše. Vsekakor vzemite avtomobil z vsemi štirimi električno pomičnimi okni, saj lahko otrokom odpiranje zadnjih oken preprečimo s stikalom.

 

Nekateri avtomobili ponujajo tudi električno blokado odpiranja zadnjih vrat, pri drugih otrokom preprečimo izstop iz avtomobila z manj udobnim ročnim vzvodom.

 

En otrok, dva, trije ...

 

 

Seveda se družinske potrebe spreminjajo s številom in velikostjo otrok. Velik prtljažnik je dobrodošel tudi takrat, ko voziček zamenja poganjalec ali otroško kolo, a družinske vožnje se vse bolj začnejo vrteti okrog vprašanj in odgovorov, zbijanja šal in starševskega pridiganja. S tremi otroki se izbira avtomobila še posebej zaplete, saj le malokateri avtomobil ponuja možnost namestitve treh otroških sedežev. V poznejših letih se spoprijemamo z dilemami o videopredvajalnikih, pa o tem, kako prepeljati vsa kolesa … In ne slepimo se, čas hitro teče, še prehitro pride na vrsto tisti: "Tata, kupi mi avto ..."

 

Vir:  http://www.siol.net/avtomoto/zanimivosti/reportaze/2013/11/avtomobili_za_mlade_druzine.aspx

 

Avtorja fotografij: Miha Merljak in Ciril Komotar

avto, varna vožnja, rabljen avto