Kulturno in varno tudi na avtocesti

Kako lahko sami poskrbite za boljšo varnost na avtocesti.

Le trenutek nepazljivosti ali neupoštevanja cestnoprometnih predpisov je potreben, da se vaša vožnja z avtomobilom sprevrže v nič kaj prijetno izkušnjo. Preverili smo, kako lahko poskrbite za boljšo varnost ter večjo in hitrejšo pretočnost vseh udeležencev avtocestnega sistema.

Od neznanja do neverjetno nespametnih potez in objestnih predrznosti

Avtoceste veljajo za najvarnejše prometne površine, čeprav je promet po njih hitrejši. A urejena cestnoprometna infrastruktura ni dovolj za varno vožnjo, kar dokazujejo tudi številni primeri, ki jih vsako leto zabeležijo Darsove kamere.

 

Vzroke za prometne nesreče statistika pogosto pripiše človeškemu faktorju. Za tem se skrivajo vozniška nepozornost, utrujenost, pomanjkanje izkušenj, kršitev osnovnih pravil, objestnost in še bi lahko naštevali.

 

Dars zlasti v zimskih razmerah svetuje strpnost in razmeram na cesti prilagojeno vožnjo z ustrezno opremljenim vozilom.

 

V času sneženja in zimskih razmer se na pot odpravite samo s predpisano zimsko opremo, upoštevajte prometno signalizacijo, ostanite strpni in vožnjo (hitrost in varnostno razdaljo) prilagodite razmeram na cesti.

 

Z našim testom boste hitro lahko preverili, če ste vi in vaše vozilo pripravljeni na zimske razmere.

 

Ne prehitevajte plužnih skupin, saj lahko s tem ogrozite svojo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu. Predvsem računajte tudi na to, da bo potovanje trajalo dlje, zato se na pot odpravite prej kot sicer.

 

Andrej Brglez: Med osnove kulturnega obnašanja sodi upoštevanje pravil

O tem, koliko vozniška kultura vpliva na pretočnost in varnost prometnega toka na avtocesti, smo se pogovarjali z inštruktorjem varne vožnje in avtomobilskim strokovnjakom Andrejem Brglezom: »Vozniška (ne)kultura ne vpliva samo na raven varnosti, ampak tudi na boljšo pretočnost, manj stresno vožnjo in seveda na manj nasilja v prometu. Ta prav na avtocesti pogosto dobiva zelo grobe in nevarne oblike. Pozitivnih učinkov bolj kulturnega ali pa vsaj tovariškega in odgovornega odnosa je veliko, ključno vprašanje pa je, zakaj se pri vožnji zanje ne odločamo, še posebej če predpostavimo, da je vsem jasno, da med osnove kulturnega obnašanja spada tudi upoštevanje pravil, ki veljajo v določenih situacijah – v prometu pač prometnih.«

 

Med vožnjo ne mislite samo nase

Negovanje lastne vozniške kulture in razumevanje sobivanja na štiripasovnici je torej ključno, da je prometni tok v takem okolju varnejši in hitrejši.

 

Glede treninga vozniške strpnosti pa Brglez svetuje:

 

»Cesta je posebno okolje, v katerem se zakrite razpoke naših družbenih razmer in medčloveških odnosov pogosto kažejo v najbolj surovi obliki. Ni težko videti, da smo v zadnjih nekaj desetletjih naredili občutno revizijo v hierarhiji vrednot. V ospredje postavljamo tekmovalnost in iskanje možnosti za lažjo dosego ciljev.

 

Vsemu naštetemu moramo dodati še kronično pomanjkanje dolžnosti za prevzemanje odgovornosti, kar v prometu, pa tudi na drugih področjih, dobiva epske razsežnosti. Kaj narediti? Ne vem, premiki v glavah so najtežji, je pa res, da ko se naredijo, je za najmanj denarja in v najkrajšem času lahko vse drugače. Morda za začetek med vožnjo ne mislimo le nase.«

 

Za varne voznike imamo zavarovalnice veliko posluha

Varna vožnja se nedvomno obrestuje v vseh elementih človeškega vsakdanjika, tudi v življenjskih stroških.

 

Ne pozabite, da škodno dogajanje posameznega voznika vpliva tudi na ceno zavarovalniških storitev. Če je to neugodno, zaradi večjega tveganja z višjimi premijami – na račun izgube bonitetnih razredov – tako vedenje sankcioniramo.

 

Po drugi strani pa veliko vlagamo v preventivo in spoštujemo ter tudi nagrajujemo varne in odgovorne voznike.

 

DRAJV, brezplačna aplikacija, ki s signalom GPS in senzorji v pametnem telefonu spremlja varnost vožnje in voznike za varno vožnjo nagradi s popustom pri zavarovalni premiji. Privozite si lahko prihranek do 20 % pri avtomobilskem zavarovanju na letni ravni.

 

Za večjo varnost v prometu skrbijo tudi pametni avtomobili

Za večjo varnost na avtocestah, pa tudi v drugih vrstah prometnega okolja, skrbijo tudi vse naprednejši sistemi oziroma vozniški asistenti v avtomobilih. Proizvajalci vozil ponujajo različne sisteme aktivne varnosti za preprečevanje večine najpogostejših avtocestnih nesreč.

 

Med te sodijo:

  • Sistem za preprečevanje naleta s funkcijo zaviranja v sili. Ta sistem je največkrat povezan še z aktivnim radarskim tempomatom, ki je zmožen samodejno prilagajati hitrost oziroma nadzirati varnostno razdaljo in slediti prometnemu toku.
  • Sistem večnaletnega zaviranja in opozorilnik pred trčenjem, ki tudi samodejno zategne pasove, namesti sedeže v ustrezen položaj za trk in poveča moč zaviranja, če je trk neizbežen.
  • Sistem za preprečevanje nenamerne menjave oziroma vzdrževanje smeri na voznem pasu ter sistem za nadzor mrtvih kotov.
  • Sistem za nadzor utrujenosti voznika in sistem samodejnega klica na pomoč v primeru prometne nesreče.

 

Na avtocesto ne brez vinjete

Poleg upoštevanja cestnoprometnih predpisov pa za pretočnost vozil na avtocestah pomembno vplivajo tudi različni sistemi cestninjenja – od plačevanja v gotovini do elektronskega cestninjenja in vinjet.

 

 V Sloveniji imamo v uporabi vinjete za motorna kolesa, za katera lahko kupite tedensko, polletno in letno vinjeto (cestninski razred 1). Vozila do 3,5 t največje dovoljene mase so glede na višino vozila nad prvo osjo razdeljena na vozila do 1,3 m (razred 2A) in vozila z višino 1,3 m ali več (razred 2B).

 

Saj kazen za vožnjo brez vinjete po avtocesti oziroma hitri cesti znaša od 300 do 800 EUR, ob tem pa je potrebno dodati še strošek nakupa vinjete, zato je nakup zagotovo smiseln.

 

Cestninjenje v tujini

Nakupu vinjete pa se ne boste mogli izogniti tudi v nekaterih drugih evropskih državah. Vinjetni sistem cestninjenja za osebna vozila namreč uporabljajo še v devetih: v Avstriji, Bolgariji, Belorusiji, na Češkem, Madžarskem, v Moldaviji, Romuniji, Slovaški in Švici. In kakšne so cene?

 

  7 dni 10 dni 1 mesec 2 meseca 90 dni 1 leto Možnosti nakupa

Avstrija

/ 11,5 EUR / 28,9 EUR / 96,4 EUR

Poslovalnice AMZS

/Bencinske črpalke – tudi v Sloveniji

Bolgarija 13 BGN / 27 BGN / / 87 EUR

Mejni prehodi in

bencinske črpalke v Bolgariji, preko www.vinetki.bg 

Češka / 270 CZK 430 CZK / / 2300 CZK

Poslovalnice AMZS (razen PE Nova Gorica)

Bencinske črpalke in pošte na Češkem, preko spleta na www.edalnice.cz , posebni avtomati na nekaterih mejnih prehodih, bencinske črpalke in pošte na Češkem

Madžarska / 6400 HUF 10360 HUF / / 57260 HUF

Posebni avtomati na madžarskih bencinskih črpalkah

Preko spleta na www.nemzetiutdij.hu, https://e-autopalyamatrica.hu/en  ali na www.toll-charge.hu

Slovenski bencinski servisi (avtocesta A5, Lendava, Dolnji Lakoš in Dolga vas in večji servisi v osrednji in vzhodni Sloveniji)

Romunija 3,3 EUR / 5,3 EUR / 8,4 EUR 28 EUR

Preko spleta na www.roviniete.ro

Mejni prehodi ali večje bencinske črpalke v Romuniji

Slovaška / 12 EUR 17 EUR / / 60 EUR

Avtomati na mejnih prehodih ali na bencinskih servisih na Slovaškem

Preko spleta na www.eznamka.sk

Švica / / / / / 44 EUR

Poslovalnice AMZS, mejni prehodi in bencinski servisi v bližini meje v Avstriji, Franciji, Nemčiji in Italiji 

Preko spleta na https://via.admin.ch/shop/dashboard,  www.stc.co.uk, www.efiliale.de ali www.adac-shop.de

Moldavija 4 EUR / 16 EUR / 45 EUR 85 EUR

Preko spleta na www.evinieta.gov.md

Belorusija / / 99,03 BYN / / 339,53 BYN

Preko spleta na https://ev.beltoll.by

Na prodajnih mestih Beltoll (v primeru plačila z gotovino, je plačilo možno le v lokalni valuti.)

 

 

Poleg vinjetnega sistema cestninjenja pa veliko evropskih držav uporablja tudi druge sisteme cestninjenja. Med vožnjo po evropskih avtocestah boste tako naleteli tudi na plačevanje cestnine z gotovino in bančnimi, kreditnimi ali predplačniškimi karticami ter sisteme, ki omogočajo hitrejše elektronsko cestninjenje.

 

  Sistem Plačilo

BiH Cestninski sistem Lokalna valuta, evrski bankovci, bančne in kreditne kartice ali elektronsko plačevanje s kartico ACC.
Francija Cestninski sistem in elektronsko cestninjenje

Gotovina ali kreditne kartice

Nakup kartice Télépéage na cestninski postaji.

Grčija Cestninski sistem Gotovina in bančne ali kreditne kartice.
Hrvaška Cestninski sistem in elektronsko cestninjenje

Gotovina (evri) ali kreditne kartice

Nakup ene izmed treh različnih elektronskih kartic je mogoč na cestninskih postajah ali upravnih stavbah.

Italija Cestninski sistem Gotovina, kreditne kartice ali vrednostna kartica VIACARD, ki jo lahko kupite na cestninskih postajah, bencinskih črpalkah, poštah, trafikah.
Makedonija Cestninski sistem Gotovina (dinarji, evri) ali kreditne kartice
Norveška Cestninski sistem in elektronsko cestninjenje Gotovina (krone), kreditne kartice ali sistem AUTOPASS
Poljska Cestninski sistem Gotovina (zloti, evri, dolarji),kreditne kartice ali elektronski sistem plačevanja AmberGO.
Portugalska   Cestninski sistem in elektronsko cestninjenje

Gotovina, kreditne kartice ali elektronski sistem Via Verde

Na določenih odsekih le elektronski sistem, s štirimi različnimi načini plačila (več na portugaltools.pt).

Srbija Cestninski sistem in elektronsko cestninjenje Gotovina (dinarji, evri), kreditne kartice, ali predplačniški sistem brezgotovinskega cestninjenja.
Španija Cestninski sistem in elektronsko cestninjenje Gotovina, kreditne kartice, elektronske cestninjenje »Telepeaje« ali »Via T«. Več na www.autopistas.com.
Turčija Cestninski sistem Predplačniška kartica HGS, ki jo lahko kupite na poštah, bencinskih črpalkah in avtocestnih postajališčih

 

Še vedno pa se boste lahko po marsikateri evropski avtocesti podali brez plačila cestnine. Prav na vseh pa ne pozabite na veliko mero strpnosti in pazljivosti.

 

Povzeto po: www.siol.net in amzs.si

avto, varna vožnja, potovanja, DRAJV, avtomobilsko zavarovanje