Mikrospanec: Nevidni sovražnik med vožnjo

Kako prepoznate mikrospanec in zakaj ga morate preprečiti?

Vas je kdaj za trenutek premagal spanec, ko ste vozili avtomobil? Gre zgolj za trenutno izgubo koncentracije zaradi neprostovoljnega spanca, ki lahko traja vsega delček sekunde in se ga niti ne zavedate. Žal se tedaj ne zavedate tudi sveta okoli vas. Sekunda ali le delček sekunde pa v praksi lahko pomeni precejšno prevoženo razdaljo, ko se lahko zgodi marsikaj.

Pojav se imenuje mikrospanec in je precej pogost, najbolj zastrašujoče pa je dejstvo, da lahko traja celo pet ali deset sekund. Kot je pokazala anketa britanske dobrodelne organizacije za varnost na cesti Brake, ki so jo opravili med 1.000 vozniki, je 45 % voznikov in 22 % voznic priznalo, da so vsaj enkrat ali celo večkrat med vožnjo avtomobila doživeli mikrospanec, ki je trajal dovolj dolgo, da so se ga zavedali.

 

Po ocenah naj bi bil mikrospanec kriv za vsaj 20 % nesreč na dolgočasnih glavnih cestah.

 

Kakšen je mikrospanec v praksi?

Najpogosteje se zgodi v monotoni situaciji na dolgih ravnih odsekih cest. Veke na vaših očeh se začnejo počasi zapirati in začenjate izgubljati stik z resničnostjo, potem pa možgani neprostovoljno zaspijo. Čez nekaj trenutkov se nenadoma prebudite, pogosto z ostrim sunkom glave, ki je najbolj prepoznaven znak, da ste doživeli mikrospanec. Možgani namreč običajno ne zabeležijo tako kratkih spancev, saj potrebujejo vsaj minuto ali dve spanca, da si ga zapomnijo. Mikrospanec vas zato pusti le v nekakšni negotovosti med spanjem in prebujanjem.

 

Kako lahko prepoznate nevarnost mikrospanca?

Glavna opozorila so zelo različna: neprestano zehanje, otežena koncentracija, utrujene ali boleče oči, nemirnost, zaspanost, počasne reakcije, zdolgočasenost, vzkipljivost, redkejši, a bolj intenzivni popravki volana, prezrti prometni znaki in težko sledenje voznemu pasu. Kot pravijo strokovnjaki, je opozorilnih znakov vedno več kot dovolj, le zavedati se jih moramo.

 

Mikrospanec nikoli ne pride nenadoma in brez napovedi.

 

Ko znake za nevarnost mikrospanca opazimo, je najbolje, da se čim prej varno ustavimo in se sprehodimo ter popijemo kavo ali kakšno drugo pijačo s kofeinom. Ker ta začne delovati šele po dobrih 20 minutah, si vmes privoščimo še četrt ure dremeža, pred nadaljevanjem vožnje pa še pet minut osvežitve.

 

Vsekakor je pri odpravljanju mikrospanca najbolj koristen krajši spanec. Mogoče boste zaradi tega na cilj prispeli nekoliko pozneje, a boste vsaj zagotovo prispeli.

 

 

Vam bo ta nasvet prišel prav, ko boste naslednjič za volanom? Potem ne smete zamuditi ostalih.

 

Ljubitelji varne vožnje, vpišite svoj e-naslov in obveščali vas bomo o avtomobilističnih vsebinah.

 

avto, potovanja, varna vožnja, avtomobilsko zavarovanje, preventiva
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim avtomobilom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.