Na popotovanju: Bela krajina

Aktivne počitnice v pokrajini, ki prisega na umirjen tempo.

Spokojnost, čudovita narava in gostoljubni ljudje – vse to vas čaka v Beli krajni. Kaj vse si boste lahko ogledali, če se boste odpravili na izlet v Belo krajino in kakšne so možnosti nastanitve, preverite v nadaljevanju.

Zanimivosti

Bele breze, belo cvetje in bele narodne noše so dali ime Beli krajini. Namesto modernega luksuza boste tu uživali na kmečkih turizmih, v zidanicah med vinogradi in v kampih ob reki Kolpi. Ta je ena najtoplejših, najvarnejših in najlepših slovenskih rek. Poleg številnih živalskih vrst je tu dovolj prostora za ljudi, ki po njej radi plujejo in plavajo, ob njej pa pohajkujejo in kolesarijo.

 

V Krajinskem parku Lahinja lahko občudujte vodomce, bobre, vidre in divje orhideje, se naučite plesati belokranjsko kolo, v Klepčevem mlinu pa kupite moko, zmleto z mlinskimI kamni. Blizu Črnomlja obiščite izvir Jelševnik, kjer domujejo črne človeške ribice, nato se podajte do izvira reke Krupe s tremi mlini in v jamo Judovska hiša z nahajališčem jamskih školjk.

 

V Beli krajini pa tudi sladokusci ne boste počivali. Na vinsko-turistični cesti v značilnih vinogradniških hiškah, zidanicah, poskusite vina: modro frankinjo, rumeni muškat in metliško črnino. Če ste tukaj maja, se udeležite Vinske vigredi (pomladi), na kateri nastopijo številne folklorne skupine in tamburaši. Junija pa ne zamudite tradicionalnega Jurjevanja.

 

Bela krajina je skupek vsakdanjih doživetij in izjemnih posebnosti, kot je tudi črna človeška ribica.

 

Najbolj primeren čas obiska

Spomladi, poleti in jeseni, ko se odvijajo tudi različne tradicionalne prireditve.

 

Možnost nastanitve

Ob Kolpi so zrasli butični kampi, ki bolj kot na množičnost stavijo na druženje ob skupinskih športih in tabornem ognju.

 

Nekaj nastanitev: Glamping Big Berry, Glamping Kolpa Resort, Eko vasica Rinčica, Župančičev hram, Posestvo Lovšin, Kamp Krasinec ob Kolpi, Hotel Bela krajina, Hotel Smuk, CŠOD Lipa.

 

Aktivnosti

V Beli krajini vam res ne bo dolgčas, saj se za vsakega najde kakšna aktivnost. Med drugim se lahko odločite za pohodništvo, kolesarjenje, veslanje po Kolpi, supanje, plavanje, raftanje, ribolov ali jahanje. V Žužemberku pa obiščite lehnjakove pragove na reki Krki.

 

Dobro je vedeti

Naravni in krajinski parki so zaščitena območja, na katerih živijo številne avtohtone in ogrožene rastlinske in živalske vrste. Da bi jih ohranili, se držite uhojenih poti, ne vznemirjajte živali in ne trgajte rastlin. Prinesite dobro pohodniško obutev, kopalke za kopanje v Kolpi ter (zares nujno) sredstva za zaščito pred komarji in klopi.

 

prosti čas, dopust, aktivno življenje, potovanje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.