Ideja za izlet: Kraški rob

Silovit stik dveh čudovitih pokrajin.

Odpravite se na izlet po pokrajini Kraškega roba, ki je poznana tudi pod imenom Breg. O poti, ki jo lahko prehodite tudi z vašimi najmlajšimi in zanimivostih, ki vas bodo med izletom navdušile, si preberite v nadaljevanju.

Zanimivosti

Slovensko primorje niso le turistično oblegani kraji ob morju. V notranjosti se pred množicami obiskovalcev skrivajo stare vasi in čudeži narave z zanimivimi zgodbami.


Pustite za seboj elegantni viadukt Črni Kal in se odpravite na potep po Kraškem robu (Bržanija). Tu se srečujeta trdi, apnenčasti Kras in mehka, flišna Istra. Na njunem stiku so nastale strme pečine, ki se v dvajsetkilometrski liniji raztezajo nad vasmi Socerb, Osp, Črni Kal, Podpeč in Zazid. Lahko si jih gledate, če se v Sočergi pri cerkvi odpravite po markirani poti do vrha Veli Badin. Od tam je še pol ure hoda do zanimivega naravnega mostu in znamenitih spodmolov (pečin), imenovanih ušesa Istre. 


Čez sosednji greben se podajte naprej do vrha Kuk, od koder so čudoviti razgledi. V Sočergi se lahko po označeni poti spustite še do slapa Veli vir, ki po kamniti steni drsi v zelen tolmun. V poletnih mesecih je suh, zato ga raje obiščite spomladi ali jeseni. 


Ti kraji se ponašajo tudi z eno najpomembnejših slovenskih umetnin. V Hrastovljah se za visokim obzidjem že stoletja skriva cerkvica Svete trojice.


Na gotskih freskah Janeza iz Kastva se pred vami odvijejo zgodbe o stvarjenju sveta, izgonu Adama in Eve iz raja, Kristusovem trpljenju ter kmečkih opravilih. Najznamenitejši del freske je Mrtvaški ples, ki spomni na našo minljivost.

Čas obiska

Spomladi lahko ob poti nabirate šparglje, jeseni pa občudujete vse odtenke rujeve rdeče barve.

Možnost nastanitve

Družinsko posestvo Bordon (Dekani), Istra Divina (Marezige), Grand Hotel Koper (Koper), Hostel Museum (Koper)

Aktivnosti 

Na Kraškem robu lahko uživate v kolesarjenju, opazovanju ptic in pohodu med starimi vasicami.


V okolici: vzpon na bližnja hriba Golič ali Socerb, ogled gradu Socerb.


Saša Kapetanović se je odpravil na popotovanje po Kraškem robu. V videu preverite, kaj vse si je ogledal:


 

Pot po Kraškem robu vodi tudi po vrhu strmih previsnih sten. Bodite previdni. Če s tja odpravljate poleti, pa imejte s seboj dovolj vode. Kraški rob je namreč vroč in suh.


Prosti čas, dopust, aktivno življenje, potovanje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.