Na popotovanju: Perast v zalivu Boka Kotorska

Romantično srednjeveško zalivsko mestece v Črni gori vas vabi.

Če na vhodu v zaliv Boka Kotorska pogledate daleč v notranjost, boste opazili majceno belo piko. S čolnom se ji približajte, pa se bo počasi spremenila v mestece Perast, ki z obale gleda naravnost na morje. Kaj vse si lahko tam ogledate in kakšne so možnosti nastanitve?

Kaj si boste lahko ogledali?

Ribiški kraj, ki ima danes okrog 250 stalnih prebivalcev, je bil nekdaj pomembno pristanišče na trgovskih pomorskih poteh. Razcvetelo se je pod Benečani, ki so tu ustanovili prvo šolo za pomorščake na Jadranu. Iz časa njihove vladavine je večina od dobro ohranjenih 17 cerkva in 19 baročnih palač.

 

Z vrha zvonika cerkve Sv. Nikole se nahranite z razgledom na zaliv Boka Kotorska in znamenita otočka pred mestom. Na otočku Sveti Juraj je benediktinski samostan iz 12. stoletja.

 

Drugi otoček Gospa od Škrpjela pa je nastal kot odlagališče dotrajanih ladij in kamnov, ki jih niso mogli uporabiti pri gradnji. Vsako leto julija je v mestu festival Fašinada, ko domačini sem s čolni pripeljejo nove kamne in nadaljujejo tradicijo.

 

Mešanica vplivov, morje in mila sredozemska klima so pustili odtis tudi v kuhinjah Perasta. Na krožnikih kraljujejo ribe, školjke, hobotnice in rakci, družbo pa jim delajo sezonska zelenjava, mlečni izdelki z okoliških hribov in cenjeno črnogorsko vino.

 

Ena od priljubljenih restavracij s prenočišči je Restoran Conte, v kateri pripravljajo tudi lokalno posebnico – peraško torto iz oreščkov, figove marmelade, bučnega olja in sladoleda. O fantastičnem razgledu s terase pa ni potrebno izgubljati besed.

 

Čas obiska

Perast je najživahnejši poleti, če vam bolj prija mir, pa ga obiščite pozno jeseni ali pozimi.

 

Možnost nastanitve

Hotel Conte & Restaurant, Hotel Per Astra, Guesthouse Žmukić, Bluemarine Rooms & Apartments

 

Aktivnosti

Vožnja s čolni, (gorsko) kolesarjenje, potapljanje.

 

V okolici si lahko z električnim tuk- tukom, jadrnicami ali čolni ogledate Boko Kotorsko, lovite ribe, raziščete mesto Kotor, vas Orahovac in oljčne nasade v Morinju.

 

Dobro je vedeti

Cerkvi Sv. Juraja in Gospe od Škrpjela na otočkih pred Perastom sta sakralna objekta. Obiščite ju primerno oblečeni. Ko greste na plažo, pa ne pozabite kopalk, brisače in dobre knjige.

 

Ne pozabite na zavarovanje za tujino

Poskrbite, da boste med odkrivanjem novih krajev, plaž in skritih kotičkov brez skrbi. Sklenite zavarovanje potovanj v tujino, kar lahko le z nekaj kliki preprosto uredite tudi po spletu.prosti čas, dopust, aktivno življenje, potovanje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.