Nakup rabljenega avta: Kako ločiti zrnje od plev?

Pregled stanja avtomobila se ne začne šele z dejanskim ogledom avtomobila.

Pravilna ocena stanja rabljenega avtomobila je najpomembnejši korak v nakupnem procesu rabljenega vozila, saj kupcu zagotavlja, da bo kupil ustrezen rabljen avtomobil.

Pri tem ne sme pozabiti upoštevati tudi ostalih preverb (preverjanje zgodovine servisiranja, števila lastnikov, itd.). Le tako si lahko kupec ustvarili relativno zanesljivo in celovito sliko o stanju posameznega avtomobila iz katere izhaja določitev poštene cene. Prikrivanje dejanskega stanja rabljenega avtomobila je namreč najbolj pogosta tehnika pri preprodajalcih v Sloveniji. Takoj za prirejanjem dokumentacije o servisiranju.

 

Žal se večina kupcev v Sloveniji ne zaveda, da je možno za relativno majhen znesek (osnovno poliranje avtomobila in globinsko čiščenje notranjosti je na voljo že za manj kot 200 EUR) odslužen avtomobil v zelo slabem stanju začasno spraviti v na pogled odlično ohranjen avtomobil. Zakaj začasno? Zato, ker se večina uporabljene ''kozmetike'' spere z avtomobila v roku nekaj mesecev in kupec ostane z avtomobilom v stanju, ki se bistveno razlikuje od kupljenega avtomobila. Večina kupcev je prepričana, da bo odslužen avtomobil prepoznala že na daleč. Vendar temu ni tako. Na spodnjih fotografijah je predstavljenih nekaj zelo ilustrativnih primerov, kaj je možno narediti z uporabo najsodobnejših čistil in polirnih  sredstev. Če se hkrati zamenjajo še deli, ki so podvrženi obrabi (npr. volanski obroč, ročica menjalnika, stopalke za plin in zavoro, itd.) je povprečnemu neizkušenemu kupcu zelo težko ločiti odslužen avtomobil od dejansko dobro ohranjenega. In to bi moral imeti pred očmi vsak kupec rabljenega avtomobila v Sloveniji.

 

 

Kako preveriti stanje avtomobila?

Večina kupcev si že ustvari seznam točk, ki jih je potrebno preveriti na avtomobilu, zato se bom v tem članku bolj osredotočil na določene, morda manj znane, praktične informacije in izkušnje.

 

Domača naloga

Pregled stanja avtomobila se ne začne šele z dejanskim ogledom avtomobila.

 

Zelo priporočljivo je, da si kupec že prej pridobi čim več informacij o zanesljivosti izbranega avtomobila, potencialnih težavah in, kako je le te mogoče odkriti. Vir informacij so lahko znanci, ki si lastijo tak avtomobil, serviserji, splet, itd.. Te informacije so namreč temelj za celovit pregled stanja avtomobila.

 

Priporočljivo je tudi, da si kupec že pred ogledom potencialnega avtomobila temeljito ogleda ''testni'' avtomobil (npr. od znanca, po možnosti v dobrem stanju) in tako pridobi osnovo za primerjanje.

 

Pogovor s prodajalcem

Pred samim pregledom avtomobila vprašajte prodajalca za čim bolj podrobne informacije o stanju avtomobila. Šele nato se lotite temeljitega pregleda vozila.

 

Zakaj je to koristno? Pri stanju avtomobila se lahko dokaj enostavno preveri verodostojnost prodajalca. V primeru ugotovljenih neujemanj med dejanskim stanjem avtomobila in predhodno podanimi informacijami s strani prodajalca lahko upravičeno dvomite tudi o vseh ostalih navedbah (npr. servisiranju, itd.) prodajalca, ki pa jih morda ni tako enostavno preveriti. Ali bo kupca avtomobil od takšnega prodajalca še zanimal, je potem stvar odločitve kupca.

 

Če prodajalec noče podati informacij o avtomobilu ali pa se umakne z izgovorom ''Kar preglejte si ga v celoti sami.'' je po mojih izkušnjah to znak za previdnost.

 

O tem, kako pravilno pregledati avtomobil, pa v prihodnjem nasvetu.

rabljen avto