Na nogometno tekmo v Nemčijo

Nasveti za brezskrbno potovanje na nogometno tekmo in raziskovanje Nemčije.

Nogomet je najpomembnejša postranska stvar na svetu, obisk nogometne tekme v Nemčiji pa doživetje, ki ga je enostavno treba izkusiti. To pa je tudi priložnost, da odkrijete številne kulturne znamenitosti te svetovne nogometne velesile. Samo sledite žogi ter našim predlogom in nasvetom za zabavno in varno potovanje.
Med navdušenci nad nogometom Nemčija velja za eno najpomembnejših romarskih destinacij, saj je angleški nogometaš Gary Lineker pred leti lepo povzel bistvo tega športa: »Nogomet je preprosta igra. 22 mož se 90 minut podi za žogo, na koncu pa vselej zmagajo Nemci.« Na srečo ni vedno tako. Vsako moštvo, ki se na igrišču bori za zmago, je veselo spodbude, zato šteje tudi vaš glas. 

Pot na nogometno tekmo v Nemčijo

Za marsikoga se je na pot najlažje odpraviti z osebnim avtomobilom, še posebej, če je tekma v južnejših mestih, ki so nam bližja. Ampak pozor: nemške avtoceste sicer slovijo po tem, da se po njih lahko vozite brez omejitev, splošno znane pa so tudi po kilometrskih zastojih, v katerih lahko na mestu obtičite za nekaj ur. Najpogostejši so v poletnih mesecih, ko se ljudje odpravljajo na dopust in potem vračajo nazaj domov. V času večjih nogometnih prvenstev pa lahko računate še na malce več prometa iz smeri Hrvaške, Srbije, Avstrije in Italije, saj tudi tam ne manjka navdušenih navijačev. 

Okroglih 400 kilometrov iz osrednje Slovenije do Münchna verjetno ne pomeni več, da boste na cilju v štirih urah kot običajno. Promet bo gostejši, več bo tudi prometnih kontrol ob cestah. Če so vaš cilj bolj oddaljena mest, kot so Stuttgart (650 km), Köln (1000 km), Berlin (950 km) in Hamburg (1100 km), je možnost, da se vam bo pot podaljšala zaradi morebitnih nesreč in zastojev, razumljivo še večja. Stroške prevoza z avtomobilom si lahko občutno znižate, če se vas z enim vozilom odpravi več. Pozanimajte se, kdo gre še na tekmo, se preštejte in dogovorite za skupno vožnjo. 

S sklenjenim zavarovanjem avtomobilske asistence boste najhitreje nadaljevali pot, tudi če boste imeli smolo in se bo vaš avto pokvaril v Avstriji ali Nemčiji.


Letalski prevozi z letališč v Ljubljani, Zagrebu, Trstu, Celovcu ali Benetkah bodo v času poletne sezone dražji. V Nemčijo pa se lahko odpravite tudi z vlakom. Železniške povezave z večjimi nemškimi mesti so odlične, vožnja z vlakom pa je udobna, brezskrbna in okolju prijazna. Vozni red vlakov poiščite na spletni strani Slovenskih železnic. Vozovnice kupite čim prej pred potovanjem, ko jih je na razpolago več, cena pa je nižja. Izbirate lahko med cenejšimi sedeži ali zasebnimi kupeji z ležišči, za katere boste odšteli malce več denarja. 

Še ena alternativa: če niste tip za samostojno načrtovanje, lahko izberete tudi organiziran avtobusni prevoz, plačate svoj sedež in si ne belite glave s potjo.

Pohitite z rezervacijo prenočišča, ko v mestu poteka nogometno prvenstvo

Nogomet je lahko le eden od razlogov, da se odpravite v Nemčijo. Če bi radi obisk nogometne tekme združili z ogledom znamenitosti, si boste morali zagotoviti prenočišče. Med večjimi nogometnimi prvenstvi bo to kar težka naloga, zato se je lotite čim prej. Mestna središča so lahko v tem času precej hrupna, saj bodo eni ali drugi navijači bučno proslavljali zmago. 

Če se na potovanje ne bi mogli odpraviti zaradi višje sile, si lahko kritje stroškov odpovedi potovanja, prevoza, nastanitve in vstopnice za tekmo zagotovite z zavarovanjem odpovedi turističnih potovanj.


Za družine so primernejša prenočišča na obrobju ali v manjših krajih, so pa tudi bolj dosegljiva in cenovno ugodnejša. Do njih boste lažje prišli z lastnim prevozom, lahko pa si izberete tudi lokacije, ki imajo dobre javne prometne povezave z nogometnim stadionom. 

Nogomet in še pustolovščina

Tehnični muzej ali Stara pinakoteka v Münchnu; Porschejev ali Mercedes-Benzov muzej ter živalski in botanični vrt Wilhelma v Stuttgartu; vzpon na stolp mogočne katedrale v Kölnu; nočno življenje v Berlinu ali mestna hiša in ribja tržnica v Hamburgu. Vse to so lahko odlična izhodišča za raziskovanje kulturne dediščine velikih nemških mest. Ne glede na to, kaj ste si označili na seznamu, pa moramo še enkrat poudariti, da je v turistični sezoni tam gneča. Za ogled znamenitosti ob točno določenem času lahko vstopnice kupite na spletu in se tako izognete čakanju v vrsti. 

Enako velja, če si boste zaželeli kosilo ali vrček piva v kateri od številnih znamenitih pivnic, po katerih slovijo nemška mesta. Čeprav so nogometna prvenstva navadno organizirana v toplejših delih leta, ko je že prijetno toplo in se lahko sedi na vrtovih, si boste mizo zagotovili le z rezervacijo. 

Vnaprej raziščite, kaj še ponujajo mesta, v katerih se odvijajo pomembnejše nogometne tekme. Navadno organizirajo posebne navijaške cone, v katerih se lahko družite z drugimi navijači. Prednost tega je, da boste lahko neposredno začutili navijaški utrip že pred vstopom na stadion, slabost pa, da bo tam čas hitro minil in se vam prav lahko zgodi, da potem iz mesta ne boste odnesli ravno veliko drugih vtisov.

Navijajte glasno, a športno

Ker se odpravljate na nogometne tekme, ne bo odveč, če zaključimo še s kakšno besedo o navijaškem bontonu. Tekme so praznik, priložnost za glasno spodbujanje igralcev in ustvarjanje nepozabnih spominov na športno vzdušje na polnih stadionih. Poskrbite, da jih boste tako občutili tudi vi. Opozorilo, da se ne zapletajte v morebitne prepire ali celo obračune, je samoumevno. Spoštujte navijače drugih moštev, domačine in vse druge, ki jih srečate na svojem popotovanju. 

Če nameravate uživati alkohol, z njim nikar ne pretiravajte. To ni le nevarno, saj lahko izgubite samonadzor, opiti navijači so tudi nadloga za okolico. Organizatorji si zato pridržujejo pravico, da tistih, ki pregloboko pogledajo v kozarec, lahko ne spustijo na stadione. 

Pri vstopu na prizorišče se držite pravil, ki ji boste prejeli z vstopnicami. Spoštujte predvideni čas prihoda na kontrole pred stadionom in ne nosite s seboj nevarnih ali dragocenih predmetov (na primer večjih torb, dežnikov, profesionalne fotografske ali video opreme). 

Pa še to: če nimate vstopnice za tekmo, lahko še vedno odpotujete v Nemčijo ter vsaj na ulicah in trgih občutite nekaj navijaškega vzdušja. Izogibajte se kakršnim koli ponudbam za nakup vstopnic iz druge roke. Obstaja resno tveganje, da vas bo na ulici kdo poskušal prevarati, vam prodati predrago ali morda celo ponarejeno vstopnico. Pazite se tudi ponudnikov posebej ugodnih vodenih ogledov mesta, najcenejšega prenočišča ali posebnega skritega parkirišča čisto blizu stadiona, ki za svojo ustrežljivost zahtevajo gotovino. Njihovi nameni so vse prej kot dobri. 

Uživajte na tekmi!

Naj bo pot v Nemčijo na nogometno tekmo lep izlet, dobro druženje in nepozabno doživetje. Pred odhodom sklenite še zavarovanje potovanj v tujino, s katerim si v primeru nezgode ali nesreče zagotovite zdravniško oskrbo, zavarovanje odgovornosti, prtljage, zlorabe kartic in drugih škodnih primerov. 

Potem pa se predajte navijaškemu vzdušju in uživajte v tekmi. Dajmo, naši!

prosti čas, potovanje, dopust, aktivno življenje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.