Že vozite z novim DRAJV-om?

Predstavljamo ključne novosti posodobljene aplikacije.

V oktobru smo prenovili aplikacijo DRAJV, brezplačno mobilno aplikacijo, ki deluje na osnovi telematike. Z njeno uporabo lahko vozniki analizirate svoje vožnje, spremljate svoje vozne navade, jih izboljšujete ter prihranite pri avtomobilskih zavarovanjih in zavarovanju Mladi voznik. Kaj so ključne spremembe, ki jih prinaša novi DRAJV?

Možnost avtomatskega snemanja voženj

Pri snovanju posodobitev smo razmišljali predvsem o tem, kako še povečati varnost v prometu in ozavestiti voznike, da uporaba telefona med vožnjo odvrača pozornost voznika stran od dogajanja na cesti.

 

Ena od rešitev, ki pomaga pri tem, da vozniki zmanjšajo uporabo telefona med vožnjo, je možnost avtomatskega snemanja voženj. Z vklopom te funkcije, ne boste nikoli več pozabili vklopiti DRAJV-a, preden se odpravite na pot. Vsaka vaša vožnja se namreč tako samodejno posname, vi pa lahko vso svojo pozornost namenite izključno vožnji.

 

Če naredite manjšo napako, ki vpliva na oceno vožnje, ni vse izgubljeno.

 

Avtomatično posneto vožnjo lahko potrdite ali zavrnete v 24 urah.

 

A pozor, če vožnje v tem času ne zavrnete, se bo ta štela kot potrjena in se upoštevala pri vaši skupni oceni voženj.

 

Prenovljeni DRAJV poleg vizualne podobe prinaša veliko novih funkcionalnosti.

 

In še nasvet: da bi ta funkcionalnost pravilno delovala, telefon namestite v nosilec za telefon ali drugo mesto v avtomobilu, kjer se naprava ne bo premikala. Obenem poskrbite, da bo mobilna naprava nameščena tako, da bo lahko dobro sprejemala GPS signal – torej čim bližje vetrobranskemu steklu.

 

Začetek in konec snemanja vožnje lahko aktivirate le v mirovanju oziroma pri hitrosti do 30 km/h

Tako, telefon je varno nameščen v nosilcu in čas je za vožnjo. Če nimate vklopljene možnosti avtomatskega snemanja voženj, lahko začetek snemanja vklopite tudi ročno. Kasneje vam med vožnjo aplikacija ne bo dovolila začetka snemanja. Zakaj?

 

Razlog je znova v skrbi za večjo varnost na cesti, saj uporaba telefona med vožnjo ni priporočljiva. Za varno vožnjo je osredotočenost voznika za vožnjo izjemno pomembna.

 

Vsaka uporaba telefona med vožnjo namreč moti zbranost voznika in preusmerja njegovo pozornost stran od dogajanja na cesti, zato smo v DRAJV vgradili varovalko, da se začetek in konec snemanja vožnje lahko začne zgolj v mirovanju oziroma pri hitrosti do 30 km/h.

 

Ker je prenovljena aplikacija bolj občutljiva na premike telefona, so nekateri vozniki dobili nižjo oceno  svoje vožnje kot prej. Kaj vse torej vpliva na končno oceno?

 

Je novi DRAJV pri analiziranju vožnje zdaj res bolj strog?

Aplikacija DRAJV med snemanjem vožnje meri hitrost, pojemke in pospeške, zaznava vse čezmerne sile pri vožnji v ovinek ter po novem tudi premike telefona.

 

Kako se torej izogniti slabši oceni? Ponovimo, pametni telefon namestite v nosilec za telefon ali ga odložite tako, da med vožnjo ne bo zdrsnil ali se premikal.

 

Vse to ste storili, a vseeno ste pri analizi vožnje ugotovili, da ste na nekaterih odsekih ceste prekoračili hitrost ali pa, da se hitrostne omejitve na cesti ne skladajo s tistimi, ki so navedene v aplikaciji. Kaj lahko storite v tem primeru?

 

Prenovljena aplikacija DRAJV uporablja enake podlage za hitrostne omejitve, ki jih je uporabljala prejšnja. Te zemljevide dvakrat letno posodabljamo in so med najbolj točnimi, kar jih je mogoče dobiti za ceste v Sloveniji. Na podlagi teh prednaloženih podatkov o hitrostnih omejitvah DRAJV zaznava vse prekoračitve in jih upošteva pri oceni vožnje.

 

Napako glede omejitve hitrosti prijavite v aplikaciji DRAJV.

 

Na oceno vožnje vpliva višina prekoračitve hitrosti  ̶ višja prekoračitev dovoljene hitrosti prinaša slabšo oceno vožnje. V skladu z veljavnim Zakonom o pravilnih cestnega prometa in o voznikih so mogoča določena odstopanja (toleranca), pri čemer DRAJV tolerira prekoračitev hitrosti do 5 km/h pri vožnji do 100 km/h oziroma do 7 km/h prekoračitve hitrosti pri vožnji nad 100 km/h.

 

Prikaz omejitve hitrosti med vožnjo v realnem času ni tako natančen, kot je potem pri analizi in podajanju ocene. Naj ponazorimo s primerom: če pri tabli za konec naselja aplikacija nekaj metrov še vedno prikazuje omejitev hitrosti 50 km/h, vi pa se peljete v skladu s predpisi že hitreje, za to pri končni oceni vožnje ne boste kaznovani.

 

Ste na svojih poteh opazili napako glede omejitve hitrosti? Prijavite jo v aplikaciji.

 

A ker vemo, da vozniki, ki redno vozite, zelo dobro poznate omejitve na svojih poteh in takoj opazite morebitne spremembe pri teh, svetujemo, da nam vsako spremembo javite v aplikaciji DRAJV, saj se podatki o hitrostnih omejitvah posodabljajo dvakrat letno. Na ta način namreč tudi pomagate pri popravkih zemljevidov s hitrostnimi omejitvami.

 

Prenovljena aplikacija DRAJV prinaša veliko novega. Na najbolj pogosta vprašanja, ki so nam jih poslali uporabniki, smo odgovorili. A z redno uporabo se lahko porodijo tudi kakšna dodatna, kot je recimo, kako lahko spremenite jezik aplikacije v slovenščino. Odgovore nanje lahko najdete na spletnem mestu drajv.triglav.si.

 

Narava mobilnih aplikacij je tudi, da se redno posodabljajo in dodajajo nove funkcionalnosti. Tako bo tudi pri DRAJV-u, pri katerem se bomo trudili, da ga naredimo še bolj naprednega in uporabnega za širši krog ljudi ter v smeri, da bo še bolj spodbujal varno in zbrano vožnjo.

 

Da pa boste imeli ves čas najnovejšo verzijo, predlagamo, da na svojem mobilniku vklopite možnost samodejnega posodabljanja aplikacije.

 

Pa srečno in varno vožnjo!

 

Z varno vožnjo z DRAJV-om lahko pridobite do 20 % popusta na avtomobilska zavarovanja in zavarovanje Mladi voznik. Zavarovanje pa lahko po novem tudi hitro in enostavno sklenete v aplikaciji DRAJV. Ko boste v aplikaciji zahtevali kodo za popust, se po prikazal tudi gumb Skleni zavarovanje. Ob kliku nanj sledite navodilom, ki vas popeljejo skozi postopek sklepanja.

 

avto, varna vožnja, potovanja, DRAJV, avtomobilsko zavarovanje, mladi voznik
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim avtomobilom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.