Obleka motorista: V slojih za dobro počutje

Kako se obleči na motorju, da boste kos spremenljivim temperaturam.

Ljudje imamo različno visok prag tolerance. Ko je enemu še povsem udobno, drugi že trpi. Če oba sedita na istem motociklu, bo doma konec buren.

Ni se preprosto zares učinkovito obleči za vožnjo z motociklom. V začetku aprila je bilo 6° C, sredi aprila jih je bilo že 20° C. Do konca maja se lahko zadeva gladko ponovi. Pri 6° C in v dežju zna biti zoprno, če vas začne zebsti v roke in noge in če dihate neogret zrak. Ko oblačilo spusti in vas premoči do kože, je nadvse zoprno. In ko vam znoj teče po hrbtu pri 20° C, je komaj kaj bolj znosno.

 

Kaj pravijo izkušnje?

Ni potrebno imeti globoke denarnice. Je pa pametno kupovati z glavo. Pa ne vsega naenkrat. Optimalen komplet motorist sestavi šele z leti, ko prepozna najboljše perilo, najbolj udobno srajco, najmanj moteč pulover , najprijetnejši par nogavic. Večino tega ima vsakdo že doma. Potrebno je le sestaviti ustrezne sloje: perilo, vmesni sloj, termo sloj in pa zunanjo plast s ščitniki. Dodajte še tanko dežno oblačilo, pa ste kompletni.

 

Ne čakajte, da postane neprijetno

Bistveno je, da med vožnjo sloj dodate ali odvzamete dovolj zgodaj. Ne čakajte, da vas zazebe ali da vas oblije znoj. Če pa se znajdete neprimerno oblečeni v slabem vremenu, improvizirajte. Velika vreča za smeti dela čudeže. Debel dnevni časopis lepo raztegnjen pod jopičem je najboljša možna izolacija. Če dežuje in vaša oblačila puščajo, bo časopis vsaj 50 kilometrov počasi vpijal vodo in vožnja bo znosna. Potem ga zamenjate in greste naprej.

motorno kolo, zavarovanje motornih koles